چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا
سیاست خارجی دولت نهم مولفه ها و دستاوردها
بحث و بررسی درباره دیپلماسی دولت نهم نیازمند گذشت زمان بیشتری است. با این حال همین قدر به این موضوع اشاره می کنیم که دولت نهم در مقطعی از تاریخ شروع به کار کرد که در عرصه روابط خارجی به دلیل فشارهایی که غرب برای محروم کردن ایران از فناوری هسته ای صلح آمیز وارد می کرد، شاهد تنگناهایی بودیم. در آن شرایط احساس می شد که نوع تعامل جمهوری اسلامی ایران با غرب در زمینه مساله هسته ای، نتایج درخور آرمان های ملت ایران و جایگاه جمهوری اسلامی را به دست نداده است.
ایالات متحده در تلاش بود که در چارچوبه مبارزه با تروریسم با فرض تهدید ایران برای منطقه و بزرگنمایی این تهدید، از شکاف ها و تضادهای موجود در خاورمیانه برای مهار و تضعیف جمهوری اسلامی ایران بهره برداری نماید و به متحدان خود اینگونه وانمود می کرد که ایران اسلامی در موضع ضعف قرار گرفته است. در چنین شرایطی، دولت احمدی نژاد برای برون رفت از وضعی که غرب به رهبری آمریکا علیه ایران به وجود آورده بود، سیاست خارجی اجرایی دولت خود را در راستای سیاست های کلان نظام براساس مولفه های زیرتعریف و مورد تعقیب قرار داد:
الف) مقابله واقع بینانه و هوشمندانه با نظام سلطه جهانی
اولین اقدام در عرصه سیاست خارجی دولت نهم، مقابله با شرایط تهدیدآمیزی بود که از سوی نظام سلطه جهانی به سرکردگی آمریکا علیه ملت ایران تحمیل شده بود. از آن نظر پرداختن به مسئله هسته ای در کانون دیپلماسی دولت نهم قرار گرفت که ایران با کارشکنی ها و فشارها و توطئه های غرب روبرو بود و احقاق حق مسلم ایران در این راستا گامی موثر در راستای استقلال جمهوری اسلامی ایران محسوب می شد که این خود از مطالبات و اصول مورد توجه ملت ما حتی در جریان حدوث انقلاب اسلامی بود. گرچه فناوری هسته ای صلح آمیز توسعه و پیشرفت کشور را نوید می دهد ولی اهمیت آن از بعد دیگری که همانا به محک گذاشتن استقلال ملی است، مد نظر بوده و هست. دفاع از حق مسلم ایران در این عرصه در تداوم دفاع از سایر حقوق ملت در طول تاریخ معاصر و در پیوند با تلاش های ارزشمند مردم ما در جریان جنبش های ملی معاصر می باشد. حرکتی که در راستای کمال و اعتلای ایران اسلامی معنا می یابد.
به همین دلیل است که استکبار مهمترین چالش خود را در این مقطع زمانی، دستیابی ایران به این فناوری می دید که نه تنها این امر به پیشرفت و آبادانی ایران در بعد فنی و تکنیکی منجر می گردد بلکه به نوبه خود به عزت و اعتلای روحی مردمی می انجامد که سال ها آنان را از اعتماد به نفس تهی ساخته بودند. چه بسا که این اعتماد به نفس خود زمینه پیگیری رشد و توسعه ایشان را در سایر شعب علوم و دستاوردهای مادی و فنی فراهم سازد و از آن گذشته خود الگویی برای سایر ملل تحت سلطه واقع شود و سایر ابنای بشر را در مواجهه با انحصارطلبی استکبار هشیار سازد.
با رهنمودهای مقام معظم رهبری و در اثر ایستادگی واقع بینانه و هوشمندانه دولت و ملت، اکنون توان صلح آمیز هسته ای ایران به وزنه ای موثر در سیاست خارجی کشور و همچنین در تعامل ایران با جامعه جهانی تبدیل شده است. زیرا جمهوری اسلامی ایران علاوه بر پیشرفت های چشمگیر در زمینه های اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی، به یک قدرت هسته ای با مقاصد صلح آمیز تبدیل شده و این موضوع، نقطه قوت دیپلماسی این دولت محسوب می شود.
ب) متنوع ساختن گزینه های سیاست و روابط خارجی:
یکی دیگر از ارکان با مولفه های تلاش های دولت نهم در زمینه سیاست خارجی متنوع ساختن گزینه های سیاست و روابط خارجی جمهوری اسلامی ایران می باشد. دولت نهم قائل به محدود شدن روابط خارجی با چند دولت قدرتمند از قبیل کشورهای اروپایی نبود. به همین سبب از همان شروع به کار اقدام به توسعه و صورت بندی روابط و تعاملات با کشورهای مختلف در حوزه های متفاوت و البته با ترتیب اولویت شد. چنین رویکردی که دیپلماسی آن را از دایره تنگ چند کشور وابسته به نظام سرمایه داری رها می ساخت به افزایش قدرت مانور و پویایی دیپلماسی دولت منجر گردید و فرصت های بیشتری را در مقابل نظام فراهم ساخت. به گونه ای که بتواند با تهدیدهای بالقوه و بالفعل مقابله نماید و در گذر از چالش های مختلف منافع ملی را تعقیب نماید. آمریکا در طول این مدت در پی ایجاد نظام امنیتی مطلوب خوب در منطقه و اجماع سازی علیه ایران بود و تمام قوای خود را در این راستا بکار گرفت. استفاده از تمام ظرفیت های موجود بویژه تعامل و توسعه روابط با سایر کشورها از قبیل دولت های منطقه ای و یا آمریکای لاتین، روسیه و چین در تقابل با چنین رویکردی از سوی دولت نهم مورد تعقیب قرار گرفت.
دستاوردهای سیاست خارجی دولت نهم
سیاست خارجی ایران در دو سال اول مسئولیت دولت، موفقیت های چشمگیری داشته است که نشانه های بارز آن را می توان در منطقه خاورمیانه و خلیج فارس مشاهده کرد. دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران با استفاده از همه ظرفیت های موجود اقدامات ثمربخشی در حوزه های مختلف از جمله عراق، افغانستان، فلسطین و لبنان و همچنین آمریکای لاتین انجام داده و موقعیت خود را در منطقه ارتقاء بخشیده است به گونه ای که جمهوری اسلامی ایران هم اکنون در منطقه به عنوان قدرت برتر شناسایی می شود.
با اندک مروری بر ماه ها و سال ها قبل از شکل گیری دولت نهم، طرح های کلان ایالات متحده از قبیل خاورمیانه بزرگ و جایگاه ایران را در آن بیاد می آوریم. طرحی که متغیر اصلی در راهبرد خاورمیانه آمریکا را در سال های پس از رویداد ۱۱ سپتامبر شکل می داد. پروژه «Regime change»، حاکمیت و بسط دموکراتیزاسیون آمریکایی در منطقه خاورمیانه اسلامی و بویژه در ایران، توسعه سبک زندگی آمریکایی (American Life Style)، مرعوب ساختن مردمان دنیا و بخصوص ساکنان این بخش از کره ارض و... بدنبال تصرف عراق، رویکرد آمریکا تنگ تر کردن محاصره ایران بود. در همین راستا کشورهای خاورمیانه به دو گروه میانه رو و تندرو تقسیم شدند و پروژه اختلاف افکنی بین شیعه و سنی کلید زده شد.
حال با یک بررسی اجمالی به این نکته پی می بریم که بسیاری از این طرح ها عقیم و ناکام مانده است. تلاش های وسیع و متراکم برای بازداشتن ایران از دسترسی به فناوری هسته ای بخصوص در این اواخر با ارائه گزارش آژانس حکام به عنوان تنها مرجع تخصصی و ۱۶ نهاد امنیتی آمریکایی روبرو شد. پروژه تغییر رژیم در ایران با عقب نشینی و عدول از سیاست های پیشین نومحافظه کاران و اذعان خانم رایس به مطالبه تغییر رفتار ایران مبدل گشته است و ایران امروز نه تنها پاسخگو به استیلاگران نیست، بلکه خود در مقام پرسشگر مدعیان را به چالش گرفته است. مردم دنیا نه تنها مرعوب تهاجم آمریکا نگشته اند بلکه نوع رفتار هوشمندانه جمهوری اسلامی به بیدارسازی آنها و بویژه جهان اسلام انجامیده است. پیروزی حزب ا... لبنان در جنگ سی وسه روزه با رژیم صهیونیستی از کلیدی ترین شکست های سیاست های ایالات متحده محسوب می شود و حرکتهای اخیر در منطقه بطور خاص در غزه حکایت از شکست سیاست های خاورمیانه ای آمریکا دارد. امروزه نه تنها طرح دومینوسازی منطقه ای با الگوی دموکراتیک عراق ناکام مانده است بلکه آمریکا خود در باتلاق عراق گرفتار شده و برای رهایی خود نیازمند به مذاکره با ایران است.
¤ سیاست مدبرانه دولت نهم، جمهوری اسلامی ایران را به یکی از قدرتمندترین کشورهای خاورمیانه و خلیج فارس تبدیل کرده و ایران به درجه ای از قدرت دیپلماتیک و نفوذ معنوی در منطقه رسیده است که حتی شخصیت ها و نظریه پردازان غربی نیز به کاخ سفید توصیه می کنند که نقش و جایگاه ایران را در منطقه نادیده نگیرد. نکته مهم این است، در حالی که خاورمیانه به کانون فشارهای سیاسی و نظامی آمریکا و متحدانش تبدیل شده، بیشتر موقعیت های دیپلماتیک ایران در دو سال گذشته، در همین منطقه بدست آمده است. با این وصف پاسداری از اصول انقلاب اسلامی و هویت و منافع ملی مردم ایران، در سرلوحه دولت احمدی نژاد قرار داشته است.
به همین دلیل حضرت آیت الله خامنه ای رهبر معظم انقلاب اسلامی در جریان حمایت های خود از دولت نهم از خدمات این دولت در عرصه سیاست خارجی قدردانی کرده و آن را سبکی جدید در حوزه دیپلماسی عنوان کردند و دولت را موظف به پیگیری سیاست خارجی خود نمودند. رهبر انقلاب در دیداری با مسئولان وزارت خارجه و سفرای جمهوری اسلامی ایران در کشورهای خارجی، تصریح فرمودند که شاخص سیاست خارجی ایران، نفی رابطه سلطه گر و سلطه پذیر و مقابله واقع بینانه و هوشمندانه با نظام سلطه جهانی است.
دکتر علیرضا ذاکر اصفهانی
منبع : روزنامه کیهان
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست