چهارشنبه, ۱۰ بهمن, ۱۴۰۳ / 29 January, 2025
مجله ویستا
تاریخچه لباس
قبل از این که به معرفی رشته طراحی و دوخت بپردازیم ابتدا لازم است بدانیم که انسانها در دوره های مختلف تاریخی به چه صورت بوده است.
بشر از زمانهای بسیار دور برای رفع نیاز خود به پوشش به فکر استفاده از امکانات محیط افتاد و پس از شناخت محیط و نحوه استفاده از امکانات آن، به تدریج در نوع پوشش خود تغییراتی بوجود آورد تا اینکه پس از گذشت سالیان متمادی لباس به معنای امروزی و با فرمهای مناسب ابداع شد در طول تاریخ تقریبا طولانی ابداع لباس، عوامل متعددی در تحول آن دخالت داشته است که به طور خلاصه به شرح زیر است:
▪ دوره اول: دراپه (Drope ) یا لباسهای مواج که از پیچیدن پارچه به دور بدن تشکیل می شد، لباسهای شانتی ( Shenti ) مصری که به صورت لنگ به دور کمر می پیچیدند، هیماسیون ( Himation ) یونانی که به صورت چادرشب استفاده میشد و پارنیو ( Poreco ) تاهیتی نیز که یک تکه پارچه به صورت لنگ بود، نمونه لباسهای این دوره هستند.
▪ دروه دوم: لباسهای دوخته یک پارچه از یک تکه پوست یا پارچه تشکیل میشد که این نوع لباس در وسط به صورت یک حلقه باز شده و از یک طرف بدن گذشته و بر روی شانه در طرف دیگر بدن قرار می گرفت مانند پانچو ( Poncho ). این نوع لباسها به دو دسته تقسیم می شدند، یک دسته لباس دوخته بسته که از پیدن عرض پارچه نازک تشکیل شده و به دور بازوان پیچیده می شد. دسته دیگر، لباسهای دوخته باز بود که از طول پارچه استفاده می شد. بدین طریق که پارچه را از طول روی هم جمع می کردند و بر روی لباسهای دیگر می پوشیدند و لباس در قسمت جلو، به صورت ضربدر روی هم قرار می گرفت مانند کفتان ( Caftan ) اسپانیایی.
▪ دوره سوم: در این دوره، لباسهای پوستی بیشتر مورد استفاده قرار می گرفت و به این صورت بود که این لباس به وسیله یک بند یا نوار چرمی به پا وصل می شد. این لباس در طول زمان تغییراتی بسیار کرد و به شلوار چادرنشینان و اسب سواران صحرانشین، چابک سواران و لباسهای پوستی اسکیمها تبدیل شد.
▪ دروان تجدید: لباسهای این دوره از ترکیب لباسهای سه دوره قبل بوجود آمد. در حالی که لباسهای این سه دوره هیچکدام جانشین دیگری نبود و در طول زمان بر هم منطبق شدند. ولی در نقاط مختلف جهان از قدیمی ترین روزگاران بوسیله افراد مختلف، شباهتهایی در آنها بوجود آمده است.
● تاثیر عوامل مختلف بر روی لباس:
۱) تغییرات اقلیمی: آب و هوا، یکی از عوامل مهم بروز تمدن، اختراعات و ابتکارات بشر است این عامل در مورد انسانهایی که در مناطق حاره زندگی می کردند تاثیر چندانی نداشته است. زیرا آنان به علت شرایط آب و هوایی خاص، دیرتر متوجه ضرورت استفاده از لباس شده اند. اما در مناطق سردسیر این نیاز برای بشر جنبه حیاتی داشته است. انسانهایی که در مناطق معتدل زندگی می کردند به علت تغییر هوا در فصول مختلف، مجبور به استفاده از لباس مناسب همان فصل بوده اند. آب و هوای اروپا و آسیا به علت سردی و گرمی آن، سهم مهمی در تحول لباس در مناطق بین النهرین و ایران داشته است. به طور مثال، لباس مردم هند هنوز به صورت دراپه باقیمانده و تغییر و تحول خاصی در آن بوجود نیامده است.
۲)عوامل اقتصادی: اقتصاد، یکی از عوامل است که در هر جامعه نقش بسیار فعالی ایفا می کند. به طور مثال در اروپا با آنکه صنعت رشد کرده و بسیاری از مسائل موجود در جامعه آن زمان را تحت تاثیر قرار داده بود. ارزشها و سنتهای پیشین کمابیش حفظ می شد اما ایرانیان تحت تاثیر نفوذ غرب اروپایی شدن را ترجیح داده و به جای بازسازی و نوسازی چهارچوب اقتصادی جامعه با پوشیدن لباس به سبک اروپایی به شکلهای ظاهری تمدن و صنعتی شدن گرایش پیدا کردند.
۳) عوامل اجتماعی: تغییراتی که از یک قرن پیش بر روی لباس بوجود آمد، نه تنها با برش در مدلهای مختلف بلکه به نوع پارچه، جنس و رنگ آن نیز ارتباط داشته است.
منبع : آموزش و پرورش استان خراسان
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست