چهارشنبه, ۱۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 5 February, 2025
مجله ویستا
تاثیر فن آوری اطلاعات در صورت بندی جدید سنت دینی
فنّاوری اطلاعات به عنوان یكی از فنّاوریهای نوین بشری به سرعت در حال تأثیرگذاری بر روی الگوهای زندگی، روش تحقیق، شیوههای آموزش، مدیریت اطلاعات و سایر زمینههای زندگی انسان است. در نوشتار حاضر حجهٔ الاسلام و المسلمین دكتر شهریاری مدیر عامل مركز تحقیقات كامپیوتری علوم اسلامی به بررسی تأثیر فنّاوری اطلاعات بر نظام آموزش حوزه و پژوهشهای اسلامی پرداخته است.
توجه شما را به این مقاله ارزشمند كه در مراسم افتتاحیه نمایشگاه اطلاعرسانی علوم اسلامی عرضه شده، است جلب میكنیم: با نام خدا و درود بیپایان بر پیامبر اكرم(ص) و آل نورانیاش(ع) و با یاد و خاطره آن یگانهخورشید بیغروب انقلاب اسلامی، حضرت امام خمینی ـ قدّس الله نفسه الزكیّه ـ كه همواره روحافزای دل و جانمان بود و ما را از تاریكی استبداد و ناپاكیها رهانید و تجربه شیرین فضیلت و آزادی را برایمان به ارمغان آورد. نمایشگاه اطلاعرسانی علوم اسلامی تجربه وسیعی از برگزاری شش دوره نمایشگاه نرمافزارهای علوم اسلامی را پشتوانه تجربی خود دارد و امروز شاهد هستیم كه این درخت مبارك به ثمر نشسته و صورتبندی جدیدی از سنت دینی با استفاده از فنّاوری اطلاعات بهدست آمده است.
حضور مراكز و مؤسسات آموزشی، پژوهشی اطلاعرسانی در این نمایشگاه جلوهای از گوهر گرانقدری است كه قرآن و عترت به منصه ظهور رسانیدهاند و با توجه به این دو ثقل الهی، بشریت به سوی معنویت، اخلاق و حكمت پیش میرود تا با تركیب عبادت و فكرت طرحی نو در نظام خلقت پدید آید. بدون شك، اطلاعرسانیِ سنّت بر جای مانده از سلف صالح، ابزاری لازم و ضروری و كارامد در تولید علم است و این ابزار در كنار ترجمه آثار جدید میتواند چون دو بال یك پرنده دستمایه اصلی برای پژوهشهای مولّد در حوزه دین باشد. حوزه دین مشتمل بر بخشهایی اصلی چون: آموزش، پژوهش، تبلیغ، اطلاعرسانی و خدمات است. با به كارگیری فنّاوری اطلاعات میتوان شاهد ارتقای كمّی و كیفی در هر یك از این بخشها باشیم و امروزه ضرورت پرداخت به این فنّاوری پس از برگزاری شش نمایشگاه در باره نرمافزارهای علوم اسلامی در قم بر كسی پوشیده نیست.
فنّاوری اطلاعات میتواند در هر یك از بخشهای یادشده، عرصههای جدیدی را معرفی كند كه قبل از این میسور و مقدور ما نبوده است. در این بحث به دو بخش آموزش و پژوهش اشاره نموده، توضیح بخشهای دیگر را به فرصتی مناسب وا میگذارم.
۱) آموزش اینك بیش از شش نهاد حوزوی در صدد ایجاد نظامهای آموزشی با استفاده از فنّاوری اطلاعات هستند و گامهای مقدماتی را در زمینه مطالعه و تدوین راهكارهای عملیات آن به اندازه و صورتهای مختلف برداشتهاند و میرود تا در پنج سال آتی شاهد به ثمر نشستن این طرحها باشیم. نباید از نظر دور داریم كه این طرحها نیازمند یك كلان طرح در فنّاوری اطلاعات آموزشی است و در این زمینه، روش تهیه اطلاعات آموزشی درخور استفاده در آموزشهای مجازی و از راه دور وظیفه سنگین و مهمی است كه بر جای مانده است.
این امر ضمن نیازمندی به مدیریتی كلان و توجه خاص مدیریت حوزه علمیه قم و نهادهای پشتیبان این مجموعههای آموزشی، محتاج پشتیبانی و تأمین منابع لازم از سوی طرح تكفا و شورای عالی اطلاعرسانی است. ما با پیشنهاد تأسیس مركز رشد حوزه دین به شورای عالی اطلاعرسانی، این امر خطیر را در برنامههای خود داریم و سعی میكنیم با عرضه نمونههای معیارین در این راستا ابزارهای فنّاوری آموزشی لازم در این زمینه را به طور متمركز تهیه و در اختیار این نهادهای آموزشی حوزوی قرار دهیم.
۲) پژوهش در دهه اخیر شاهد شكوفایی انواعی از سبكهای پژوهشی بودیم كه پیش از این در حوزه دین ظهور و بروزی نداشت. اینك به برخی از مهمترین آنها اشاره مینماییم. الف ـ دائرهٔالمعارف نویسی دائرهٔالمعارف نویسی سبكی پژوهشی است كه تاریخچه آن به حدود ۲۳۲ سال پیش باز میگردد. نگارش اوّلین دائرهٔالمعارف ۲۱ سال به طول انجامیده و بین سالهای ۱۷۵۱ تا ۱۷۷۲ میلادی كار مشترك دو فیلسوف فرانسوی به نامهای «دیدرو» و «دالامیر» است. گر چه ایشان تلاش نمودند كه مجموعه علوم را به صورت نظام واحدی در اثر خود جای دهند، ولی در نهایت دائرهٔالمعارف برای سبكی پژوهشی به كار رفت كه در آن مجموعهای از كلید واژگان و مفاهیم اساسی در یك علم خاص و نه همه علوم، به ترتیب حروف الفبا توضیحی یافتهاند. اینك در قم دستكم سه دائرهٔالمعارف در حوزه دین ـ یعنی دائرهٔالمعارف قرآن كریم، دائرهٔالمعارف فقه اهلبیت و دائرهٔالمعارف علوم عقلی ـ در دست نگارش است كه تنها یكی از آنها دو جلد از مجلدات وسیع خود را عرضه نموده است.
لزوم تدبیرهای لازم در مدیریت محتوا كه رشتهای علمی در فنّاوری اطلاعات است از هم اینك فضاهایی جدید را پیش روی مدیران این دائرهٔ المعارفها باز نموده كه خود نیازمند گفتگوی متقابل است و امیدواریم این نمایشگاه عرصهای مناسب برای مشاوره در این زمینه و در زمینه عرضه و تقاضای نیازمندیهای مدیران دائرهٔالمعارف به دست دهد. علاوه بر آنكه فنّاوری اطلاعات نوعی زمینههای جدید به دست داده كه پیش از این در حوزه دین مرسوم نبوده است و میتواند به دائرهٔالمعارف نویسان خدمت كند.
از این میان، به چند نمونه اشاره میكنیم:
الف) ابر متن:
عبارت است از متنی كه در یك مقاله امكان ارجاع یكباره به محتوای توصیفی خود را دارد. این امكان تنها در برنامههای رایانهای امكانپذیر است و در متون سنتی امكان تحقق ندارد. در این روش میتوان با استفاده از ارائه اطلاعات به حدّ نیاز، امكان دسترسی به اطلاعات بیشتر را نیز بر حسب درخواست كاربر به خواننده متن وا نهاد. مركز تحقیقات كامپیوتری علوم اسلامی با استفاده از این روش و برخی روشهای دیگر، كتاب شریف «الغدیر» را آماده عرضه دارد و بهزودی به محققان حوزوی عرضه خواهد نمود. رسانههای صوت، تصویر و فیلم: ما در كتابهای سنتی كمتر از این قابلیت استفاده میكردیم.
مرحوم شهید اوّل در كتاب شریف لمعه هنگام ذكر نام حیوانات حلال گوشت به نام «كبش الجبل» یعنی گوسفند نر كوهی اشاره میكند و مرحوم شهید ثانی در شرح لمعه برای اینكه تفسیری از این واژه به دست دهد، با عبارت ذوالقرن الطویل (دارای شاخی بلند) سعی در تبیین این مفهوم دارد.
امروزه میتوان با استفاده از افزارهای چند رسانهای شكل و قامت این حیوان را به نمایش گذارد و از اشتباهات مفهومی و نیز مصداقی پیشگیری نمود و شرحی تصویری ارائه كرد. همچنین در توضیح مفهوم غناء، به معنای ترجیع (رفت و برگشت صدا) اشاره میشود كه چون دارای مصادیقی حلال تواند بود، میتوان به جای توصیف از راه نگارش، به توصیف صوتی این مفهوم از راه صدایی كه پخش میگردد، پرداخت.
گاهی نیز نوعی فعل مورد تفسیر قرار میگیرد، مانند: جلسه استراحت بین ركعات فرد، مفهوم صفیف و دفیف به معنای پرواز بدون بال زدن و پرواز همراه با بال زدن و غلبه یكی از اینها بر دیگری كه نشانههای حرمت و حلیت گوشت پرندگان است، كه میتوان با نمایش قطعه فیلمی كوتاه، آن مفهوم را برای مبتدی علم فقه توصیف نمود.
نشان دادن محل اماكنی كه دارای حكمی فقهی است، در یك نقشه جغرافیایی با تصاویر متحرك از یك حركت تاریخی كه كاروانهای مذكور در تاریخ اسلام داشتهاند، یكی از رایجترین شیوههای مدرن برای تبیین این مفاهیم در عصر جدید است.این همه، به كمك روشهای جدید میسور و مقدور گردیده است و بهترین استفاده را در دائرهٔالمعارفهای چند رسانهای دارد.
ب) نمودار درختی هر علم دارای نظام و اصول تدوینی میتواند دارای یك نمودار درختی باشد كه در آن، موضوعات اصلی آن علم در پایه یا ریشه این نمودار قرار داشته و فروعات آن موضوعات در شاخههای آن جای دارند. این نمودار درختی شامل تمامی مسائل آن علم است و از طریق آن نمودار میتوان به مسائل طرحشده در ذیل هر موضوع فرعی پرداخت. علاوه بر آن، میتوان با اندراج نشانههایی در متون اصلی هر علم، مسائل موجود در آن علم را در ذیل یك عنوان نمودار درختی ملاحظه كرد.
این كار ضمن اینكه به طبقهبندی هر علم كمك شایانی میكند، اطلاعرسانی علمی به محققان هر رشته را هدف قرار داده است و از این راه دستیابی به متون مورد نیاز پژوهشگر را سرعتی شگفتانگیز میبخشد. بیشك، هر دائرهٔالمعارفی تنها در صورتی میتواند ادعای جامعیت از یك سو و در عین حال پرهیز از پرداخت به واژگان غیر اصلی از سویی دیگر را داشته باشد كه در پشت مدخلهای خود تكیه بر طرحی شامل نمودار درختی آن علم داشته باشد.
فنّاوری اطلاعات با فراهمآوری امكان جمع و بسته شدن نمودار و باز و وسیع شدن نمودار در جایی كه مورد مطالعه پژوهشگر باشد، كارامدی نوینی به نمودارهای درختی میدهد كه نمودارهای مكتوب در كتب معمول از ارائه آن به این سبك عاجزند. تبیین دقیق این كارامدی تا حدود زیادی از عهده گفتار بر نمیآید كه گفتهاند: «شنیدن كی بوَد مانند دیدن». از آنجا كه دو صد گفته چون نیم كردار نیست، محققان محترم میتوانند نمونهای از نمودار درختی علم فقه را كه اینك به متون فقهی تا قبل از زمان شیخ طوسی اتصال یافته است مشاهده نمایند. امید است تا پایان سال جاری این برنامه را به محققان حوزه فقه عرضه نماییم. اتصال نمودار درختی فقه به منابع بعد از شیخ طوسی و نیز نمودار درختی در علوم دیگری چون كلام در دست اقدام است و نیازمند مساعدت و پشتیبانی از سوی شورای عالی اطلاعرسانی است.
ج ) غنیسازی متون یكی از فعالیتهایی كه پژوهشگران سنتی علوم دینی ما در آن توفیقاتی داشتند، تهیه فهارس در كنار كتابهاست كه از آن جمله میتوان به فهرست آیات، روایات، اَعلام اشخاص و اماكن یك كتاب اشاره نمود.
امكان فراهمآوری بیش از ۳۵ نوع فهرست، تجربهای است كه در كتاب شریف تاریخ یعقوبی به دست چاپ سپرده شد و اینك فراهمآوری بیش از ۸۰ نوع فهرست در منابع تاریخی چون تاریخ طبری به پایان رسیده و در دست عرضه در نرمافزار «نورالسیرهٔ ۲» است كه ـ انشاءالله ـ خروجی آن در اوایل سال ۱۳۸۴ خواهد بود. تذكر این نكته لازم است كه اینك عرضه این نوع فهارس به صورت نشر مكتوب در حدّ وسیع به صرفه و صلاح نمیباشد؛ از آنجا كه فهارس دهگانه یك كتاب ۳ جلدی میتواند تا ده برابر حجم اصل كتاب باشد و نشر مكتوب ضمن هزینههای زیادی كه در تهیه كاغذ و تهیه فیلم و زینك و مقدمات چاپ دارد، پس از انتشار نیازمند حجم وسیعی از كتابخانه بوده و قیمت نهایی نیز در توان مالی بسیاری از پژوهشگران حوزه دین نیست.
فنّاوری اطلاعات این خدمت را به حوزه نشر نیز كرده است كه ضمن عرضه مصداقی جدید از آن با عنوان نشر الكترونیك بتوان با هزینهای بسیار اندك در قیاس با نشر مكتوب حاصل این نوع پژوهش را در اختیار دینپژوهان قرار داد. این نوع غنیسازی تخصصی منابع علمی میتواند به عنوان ابزاری بسیار مفید و كارامد در اختیار دائرهٔالمعارف نویسان و سبك پژوهشی نمودار درختی قرار گیرد و از این جهت، میتوان آن را كاری مقدماتی و ابزاری برای سبكهای پژوهشی پیشگفته دانست. ضمن آنكه خود دارای منافع مستقلی نیز میباشد. د ـ معجمهای موضوعی یكی از پیچیدهترین و زمانبرترین سبكهای پژوهشی، معجمهای موضوعی هستند.
این مقال، برای تبیین اقسام و شیوههای متفاوت موضوعبرداری فرصت كافی ندارد. امروز موضوعبرداری یكی از رشتههای جدید علمی تلقی میگردد كه نظریهپردازی در آن نیازمند صرف وقتی اختصاصی میباشد و در دانشگاههای معتبر دنیا تدریس میگردد و منابع وسیعی در مورد آن به نگارش در آمده است. نمونهای كه ما از آن تبعیت نمودهایم، عمدتاً شامل سه مرحله است. مرحله اوّل، چكیدهنویسی متن، مرحله دوم، نمایهسازی بر چكیده و مرحله سوم، كلید واژگان نمایههاست.
نمونهای از این شیوهپژوهشی كه اینك به نهاییترین اصلاحات خود رسیده است، در نرمافزار موضوعی نور الحكمهٔ در موضوعات فلسفی كتابهای معتبر این رشته از جمله: الاسفار الاربعهٔ (۱۰ جلد)، الشفاء و الشواهد الربوبیهٔ و غیر آن و با قابلیت استفاده تحت سیستمهای عامل جدید، چند روزی است كه عرضه گردیده و محققان میتوانند با تهیه آن، به صورت عینی با شیوهنامه تهیه این معجمها آشنا گردند. ضمن اینكه فیلمی آموزشی جهت تبیین شیوهنامه و نحوه استفاده از این معجم تهیه شده كه مراكز پژوهشی میتوانند از آن بهرهمند گردند. فنّاوری اطلاعات این امكان را فراهم آورده است كه با چینش الكترونیكی چكیدهها و نمایهها و كلیدواژگان به ترتیب حروف الفبا به ترتیبهای منطقی دیگر، حاصل این نوع معجمها را به شكلی بدیع در اختیار كاربران قرار دهد.
اما آنچه انجام شده، در قیاس با راهی كه نرفتهایم بسیار اندك است و انجام این طرح با توجه به نكاتی مانند آنچه در پی میآید سدی عظیم پیشرو دارد. زمان طولانی اجراء، عدم آشنایی كامل محققان با این سبك پژوهشی، دشواری تهیه شیوهنامه اجرایی با توجه به تنوع آنها، عدم امكان پرهیز مطلق از اعمال سلیقه در مرحله اجراء و هزینههای سنگینی كه این سبك تحمیل میكند، چالشی جدی بر سر راه این روش پژوهشی ایجاد كرده است كه رفع آن نیازمند عنایتی خاص و توجهی جدی از سوی سیاستگذاران عالی اطلاعرسانی است. هـ ـ معجمهای لفظی نظر به آشنایی محققان علوم اسلامی با اطلاعرسانی از طریق معجمهای لفظی توصیف این بخش را با ارجاع به نرمافزار معجم الفاظ «جامع الاحادیث ـ نور ۵/۲» به فرصتی دیگر وا مینهیم. سخن آخر نهادینهسازی این روشهای پژوهشی یكی از اهداف این نمایشگاه است.
امید است این نمایشگاه بتواند سهمی از اطلاعرسانی درباره این روشها را برعهده گیرد و در آیندهای نه چندان دور با تأسیس مركز رشد حوزه دین و با ایجاد ابزارهای لازم برای انجام عملیات مقدماتی اجرای این سبكهای پژوهشی، اطلاعرسانی و نیز آموزشیِ روشمندِ این سبكها به محققان علوم دینی و نهادهای حوزههای علمیه جهت یكسانسازی روشهای معیار و صرفهجویی در منابع در دسترس، شاهد پیشرفتی چشمگیر در این زمینهها باشیم.
همچنین بحث از تبلیغ و خدمات در حوزه دین و نقش فنّاوری اطلاعات در این دو مورد، از بحثهایی است كه نیاز به كارشناسی بیشتر و اجرای طرحهای مطالعاتی عمیق دارد و امید میرود در این دو صحنه نیز همچون دو عرصه پیشگفته؛ یعنی آموزش و پژوهش، شاهد اجرای طرحهایی مطالعاتی و روشمند از سوی نهادهای متكفل این وظایف در حوزه علمیه باشیم. بیشك، استفاده از فنّاوری اطلاعات در چهار مورد آموزش، پژوهش، تبلیغ و خدمات در حوزه دین از عهده و توان یك یا دو نهاد خاص فراتر بوده و نیازمند همكاری و همدلی كل نهادهای حوزوی است كه امیدواریم برپایی این نمایشگاه در ایجاد بسترهای لازم برای این امر اثربخش باشد.
پروین قهرمانی نژاد
نویسنده : حمید شهریاری
نویسنده : حمید شهریاری
منبع : مرکز اسلامی آموزش از راه دور
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست