دوشنبه, ۲۲ بهمن, ۱۴۰۳ / 10 February, 2025
مجله ویستا
انتخابات شوراها، با کدام رایحه؟
![انتخابات شوراها، با کدام رایحه؟](/mag/i/2/f9dzd.jpg)
تجربه دو دوره انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا و نیز دو دوره فعالیت آنها نشان می دهد جز داشتن چنین نوع نگاه و رفتار مبتنی بر آن، راه دیگری وجود ندارد و یا نتیجه عملی آن تضعیف جایگاه این نهاد است؛ و البته دومینویی كه به سرعت به دیگر بخش های ساختار سیاسی سرایت می كند. عملكرد نخستین دوره شوراهای اسلامی شهر و روستا از سوی كارشناسان با میانگین ضریب موفقیتی حدود ۳۰درصد ارزیابی شد، در حالی كه این میانگین در دور دوم رشد چشمگیری پیدا كرده است و بویژه رشد شاخص آن در شهرهای بزرگ نظیر تهران كه بیشترین محل تجمع و فعالیت احزاب و گروه های سیاسی هستند، بیشتر چهره نموده است. توجه به چرایی این پدیده می تواند انتخاباتی سالم، باشكوه و پرفایده را برای بیست و چهارم آذرماه رقم بزند.
منتخبان دور نخست شوراها تذكرات دلسوزانه رهبری انقلاب را شنیدند كه آنان را به تفاهم،دوری از مناقشات سیاسی و جناحی، ارتباط دائمی و بی واسطه با مردم، رعایت كامل حدود و وظایف قانونی شوراها، توجه ویژه به روستاها و رویكرد به مختصات «شهر اسلامی» فرا می خواندند، اما متأسفانه برخی از آنها بویژه اعضای نخستین دوره شورای اسلامی شهر تهران مسیری برعكس را در پیش گرفتند و در صحنه عمل شورای تهران رابه شركت سهامی قدرت و ثروت تبدیل كردند. ملغمه ای از عناصر كاملاً سیاسی از طیف چپ سنتی و سكولار تا تكنوكرات هر یك برای فراكسیون خود حریمی را تعریف كردند كه حفظ منافع مربوط به آن چاره ای جز برخورد با فراكسیون های دیگر باقی نمی گذاشت. علاوه بر آن نگرش به شورا به مثابه پله ای برای فتح دیگر «سنگرهای نظام» موجب شد كمتر از یك سال بعد از آغاز به كار نخستین شورای شهر تهران، چند عضو اصلی آن همچون عبدالله نوری، جمیله كدیور و داود سلیمانی از این منصب خدمت به هوای كاندیداتوری مجلس ششم استعفا بدهند. تعویض چهار رئیس شورا از عبدالله نوری تا محمد عطریانفر كه در مواردی با قهر رئیس قبلی (مانند دوزدوزانی) هم همراه بود، تصویب نشدن بودجه شهرداری، طرح استیضاح شهردار وقت و شكایت متقابل الویری و اصغرزاده از یكدیگر، بركناری ملك مدنی از منصب شهرداری، تشكیل شورای دولتی حل اختلاف و سرانجام اعلام انحلال نخستین شورای شهر تهران، همه اینها تجربه های تلخی بودند كه مردم این شهر بزرگ از نتایج یك انتخابات مبتنی بر سیاست زدگی و بدور از خدمت رسانی، و عملكرد یك شورای شهر متشتت و فشل كسب كردند.
رویكرد ضعیف مردم در انتخابات دور دوم شوراها كه عناصر حزبی و سیاست باز از آن با عنوان رفراندم اصلاحات و دموكراسی یاد می كردند، و رویگردانی از گروه هایی كه با همین گرایش پا به عرصه انتخابات گذاشته بودند، نتیجه طبیعی این نوع نگاه و رفتار بود، كه در نقاط بسیاری از كشور تكرار شد.
جهت گیری متفاوت و محتوایی دور دوم شوراها، كه به تعبیر رهبر معظم انقلاب در آن «انسان رایحه طیبه احساس خدمت را استشمام می كند؛ می بیند كه در مدیریت خدمت به مردم، احساس اخلاص برای خدا وجود دارد»، موجب تغییر رویكرد مردم به این نهاد ارزشمند شد و موجی از رضایتمندی را در میان اهالی شهرها و روستاها ایجاد كرد.
فعالیت گسترده گروه ها، احزاب و جناح ها برای حضور و كسب رأی در انتخابات سومین دوره شوراهای اسلامی شهر و روستا امری پسندیده است، به شرط آن كه از همه این فعالیت های انتخاباتی رایحه خدمت خالصانه به مشام مردم برسد و در این میان اصولگریان وظیفه بیشتری دارند و نباید تفاوت سلیقه آنان در فرصت خدمت برای مردم خللی وارد كند.
ناصر بهرامی راد
منبع : روزنامه کیهان
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست