شنبه, ۱۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 1 February, 2025
مجله ویستا
منتظر توفان خورشیدی باشید
اکنون یعنی در آغاز سال ۲۰۰۶ میلادی ما به نقطه حداقل فعالیتهای خورشیدی رسیدهایم و باید منتظر آغاز دور جدیدی از فعالیتهای خورشیدی در چند ماه آینده باشیم.
دورهای که طبق محاسبات منجر به یکی از عظیمترین فعالیتهای ثبت شده خورشید خواهد شد. دیوید هاتاوی، فیزیکدان خورشیدشناسی که در مرکز پروازهای فضایی مارشال کار و تحقیق میکند در این زمینه میگوید: چنین به نظر میآید که توفان بعدی بزرگترین فعالیت خورشیدی از ۴۰۰ سال پیش به این طرف که فعالیتهای این ستاره ثبت و ضبط شده است، خواهد بود.
اوج فعالیتهای بعدی خورشید که دورهای ۱۱ ساله دارد، حدود سالهای ۲۰۱۰ و یا ۲۰۱۱ میلادی خواهد بود. دیوید هاتاوی و همکارش رابرت ویلسون این پیشگویی را بر مبنای اطلاعات تاریخی جمع آوری شدهای که تا این لحظه در دسترس است، انجام دادهاند. نتایج این تحقیقات در نشست اتحادیه ژئوفیزیکدانهای آمریکایی که هفته گذشته در سانفرانسیسکو برگزار شد، ارائه شد.
حدود زمانی که توفانی از جانب خورشید به میدان مغناطیسی زمین برخورد میکند، سپر مغناطیسی زمین دچار آشفتگی میشود. با توجه به قدرت فورانهای خورشیدی، آشفتگی میدان مغناطیسی زمین میتواند به قدری شدید شود که اثرات توفان خورشیدی در زمین احساس شود. چنین وضعیتی را اصطلاحاً توفانهای ژئومغناطیسی مینامند.
این توفان مغناطیسی با توجه به قدرت و شدت آن، قادر است باعث قطع جریان برق، مختل شدن سیستمهای الکترونیکی و انحراف عقربههای قطبنما شود. شفقهای قطبی فراوان از زیباترین اثرات جانبی چنین توفانهایی است.
هاتاوی و ویلسون با مطالعه آنچه از فعالیتهای میدان مغناطیسی زمین در ۱۵۰ سال گذشته ثبت شده بود به نتایج مفیدی رسیدند. اکنون آنها معتقدند که با اندازه گیری نوسانات میدان مغناطیسی زمین میتوان قدرت توفان خورشیدی بعدی را ۶ تا ۸ سال پیش از رسیدن به اوج فورانها، پیشگویی کرد.
در نمودار فوق خطوط سفید نشان دهنده تعداد لکههای خورشیدی است که نسبت مستقیمی با شدت فعالیتهای خورشیدی دارد و خطوط آبی نمایانگر نوسانات میدان مغناطیسی زمین است.
نوسانات میدان مغناطیسی زمین توسط اندازهگیری شاخص IHV محاسبه میشود. مبنای محاسبات هاتاوی و ویلسون اندازهگیریهای روزانهای بوده است که از سال ۱۸۶۸ تا به امروز در دو نقطه مقابل هم در زمین،(یکی در انگلستان و دیگری در استرالیا) انجام پذیرفته است.
همانطور که خطوط نارنجی نشان میدهند، اوج نمودار شاخص IHV که نشان دهنده نوسانات میدان مغناطیسی زمین است با دقت ۹۴ درصد، حدوداً ۶ سال قبل از اوج فعالیتهای خورشیدی که در اینجا با شاخص تعداد لکههای خورشیدی اندازهگیری شده، رخ میدهد.
هاتاوی و همکارش دلایل حاکم براین تغییرات منظم در میدان مغناطیسی زمین که وابسته به توفانهای خورشیدی بعدی است را نمیدانند اما شکی نیست که این نظم برقرار است.
طبق محاسبات آنها توفان بعدی خورشید در سال ۲۰۱۰ روی خواهد داد که پیش بینی میشود بین ۱۳۵ تا ۱۸۵ لکه خورشیدی داشته باشد. اگر این پیش بینی درست از آب درآید، توفان بعدی خورشید یکی از قویترین توفانهایی خواهد بود که در ۵۰ سال گذشته و یا شاید در کل زمانی که اندازهگیریها صورت پذیرفته است، روی خواهد داد.
ستارهشناسان از زمان گالیله تا امروز همواره تعداد لکههای خورشیدی را میشمارند. این اندازهگیریها آنها را به این سمت رهنمون ساخت که فعالیتهای خورشیدی هر ۱۱ سال یک بار اوج میگیرد. به گونه غریبی چهار اوج ثبت شده در ۵۰ سال اخیر در دسته ۵ تایی فعالیتهای عظیم بوده است.
اوج بیستوچهارم که تخمین زده میشود در ۲۰۱۰ روی دهد نیز طبق پیشبینیها به قدر کافی قدرتمند خواهد بود تا در لیست بزرگها ثبت شود.
پیش از این نیز تیم تحت سرپرستی مااوسومی دیکپاتی با روش محاسباتی متفاوتی به نتیجه مشابهی دست یافته بود. البته زمان اوج پیشبینی شده توسط آنها قدری دیرتر از آن چیزی است که هاتاوی تخمین زده است.
مااوسومی دیکپاتی از مرکز ملی تحقیقات اتمسفری معتقد است: اوج بعدی فعالیتهای خورشیدی بین ۳۰ تا ۵۰ درصد قویتر از اوج قبلی خواهد بود. او معتقد است که چنانچه محاسبات درست از آب درآیند، توفان بعدی خورشید را میتوان با طوفان عظیم سال ۱۹۵۸ مقایسه کرد. آن زمان بشر به تازگی مرز فضا را پشت سر گذاشته بود و تلفنهای همراه هنوز وجود نداشتند.
کشتیها و هواپیماها با ابزارهای سادهای ناوبری میکردند و مخابرات بر اساس کابلهای مسی صورت میپذیرفت. امروزه ما به شدت به ماهوارههای مخابراتی، ناوبری و هواشناسی خود وابسته هستیم و در دست بیشتر افراد بشر یک تلفن موبایل است که در هنگام یک توفان خورشیدی عظیم مختل خواهد شد. بشر امروزه حساستر و تأثیرپذیرتر از ۵۰ سال پیش است. در سال ۱۹۵۸ انسانهای عادی زمانی متوجه توفان عظیم خورشیدی شدند که در برخی نواحی استوایی، شفقهای قطبی رؤیت شد.
دیکپاتی سالها قبل دلیل چنین نوسان عظیمی در فعالیتهای خورشیدی را با مفهومی به نام «تسمه نقاله خورشیدی» توضیح داده بود. جریان بسته و عظیمی از گازهای هادی الکتریسیته است که از استوای خورشید به دو قطب آن جریان دارد. این کمربند الکتریکی آب و هوای خورشید و یا به عبارتی شمار لکههای خورشیدی را کنترل میکند.
برای تشریح این پدیده ابتدا به خاطر آورید که لکههای خورشیدی در واقع غدههای مغناطیسی پیچیدهای هستند که حرکت بخش داخلی خورشید باعث پدید آمدن آنها میشود. آنها عمر کوتاهی دارند و هنگامی که از بین میروند اثر مغناطیسی ضعیفی از خود بر جای میگذارند.
بخش بیرونی و سطحی تسمه نقاله خورشیدی پوسته این ستاره را جارو زده و میدانهای مغناطیسی ضعیف را با خود به قطبین حمل میکند. در آنجا این میدانها تحت تأثیر میدان مغناطیسی ستاره قرار گرفته و به عمق ۲۰۰.۰۰۰ کیلومتری خورشید، جایی که دیناموی عظیم خورشید آنها را تقویت خواهد کرد ، فرو میروند.
هنگامی که میدانهای مغناطیسی ضعیف تقویت شدند، مجدداً شناور شده و به سطح خورشید باز میگردند. به این ترتیب لکههای جدیدی شکل میگیرند. تمام این فرآیند آنقدر آهسته صورت میگیرد که یک دور کامل آن حدود ۴۰ سال طول میکشد. البته سرعت حلقه بین ۳۰ تا ۵۰ سال متغیر است.
هنگامی که حلقه سریعتر میچرخد بهاین معنی است که میدانهای بیشتری را از سطح خورشید جمع آوری میکند و در نتیجه اوج فعالیتهای بعدی میزبان تعداد بیشتری لکه است و بنابراین توفان بزرگتری در انتظار ما خواهد بود. اندازهگیریها نشان میدهد که تسمه نقاله خورشیدی در سالهای ۱۹۸۶ تا ۱۹۹۶ سریعتر چرخیده است و بنابراین ما باید منتظر دوره اوج پر اتفاقی در سالهای ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۱ باشیم.
مانند پیشگویان دیگر، هاتاوی نیز با دیکپاتی در بعضی موارد موافق و در بعضی دیگر مخالف است. هاتاوی مانند دیکپاتی معتقد است که فعالیتهای خورشیدی دوره بعدی بسیار زیاد خواهد بود اما برخلاف نظر دیکپاتی که اوج فعالیتها را در سال ۲۰۱۲ پیش بینی میکند، هاتاوی عقیده دارد که اوج فعالیتهای تنها ستاره منظومه ما در سالهای ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۱ خواهد بود. هاتاوی میگوید که: «من انتظار دارم در اواخر سال ۲۰۰۶ و یا اوایل سال ۲۰۰۷ اولین لکههای دوره جدید فعالیتهای خورشیدی را مشاهده کنم و معتقدم که اوج این آغاز در زمانی بین سالهای ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۱ خواهد بود.»
آینده به ما خواهد گفت که چه کسی صحیحتر پیشبینی کرده بود اما موضوعی که قطعاً روی خواهد داد این است که توفان خورشیدی عظیمی در راه است.
عمید نمازی خواه
منبع: مرکز ملی تحقیقات اتمسفری
منبع: مرکز ملی تحقیقات اتمسفری
منبع : روزنامه همشهری
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست