چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا
چغندر
در كتب طب سنتی با نام عربی آن (سلق ) آمده است به فرانسوی Beeteو و به انگلیسی Beet گفته می شود . گیاهی است از خانواده ی Chekopodiaceae نام علمی آن وBeta Vulgaris L است .
واریته ای كه برای برگهای آن كاشته می شود Beta Vulgaris Var cicla كه به آن Swiss chard و Chard هم می گویند .
● مشخصات به طور كلی گیاه چغندر چند نوع است:
چغندری كه برگ آن مصرف می شود و معمولا برگ چغندر گفته می شود به فرانسوی Poiree و به انگلیسی Chard گویند .
۲. چغندری كه معمولا ریشه ی ان مصرف می شود و برگ آن جنبه ی علوفه دام دارد و در مصرف عذای انسان كار برد ندارد و به فرانسوی Betterave گویند سه رقم است :
الف ) چغندر لبو كه ریشه آن غدد گرد و شلغمی شكل است و به رنگهای سرخ تیره مایل به سیاه و یا سفید می باشد كمی شیرین است (۸ ــ ۵ ) قند دارد و به مصرف غذایی به عنوان سبزی می رسد و با پخته آن به نام لبو خورده می شود .
ب ) چغندر علوفه ای كه ریشه ی آن دراز حجیم و شیرینی آن كم و محصول در هكتار آن زیاد و به مصرف آن زیاد و به مصرف علوفه ی دامی می رسد .
ج ) چغندر قند كه ریشه ی ان مخروطی حجیم به رنگ زرد روشن و دارای مقدار زیادی قند است ( ۲۰ ــ ۱۵ ) و از آن در كارخانه جات قند برای قند گیری استفاده می شود . از برگ تمام انواع چغندر های ریشه ای نیز به عنوان علوفه استفاده می شود .
● مشخصات
چغندر گیاهی است دو ساله دارای برگ های پهن چین دار سبز تیره كه مستقیما از ریشه خارج می شوند ، ساقه ی گل دهنده در سال دوم یا به طور كلی پس از دیدن یك دوره سرمای زمستانه به گل می نشیند و میوه می دهد . دانه های ان در اطراف شاخه ی گل دهنده می رسند و در هر میوه چند دانه وجود دارد . میوه هایی هستند كه فقط یك دانه بیشتر نمی دهند این نوع را مونوژرم نامند . این گیاه به طور وحشی در مناطق شمال غرب ایران دیده شده است و به طور پرورشی در اغلب مناطق ایران كاشته می شود .
● تركیبات شیمیایی
از نظر تركیبات شیمیایی و مواد عامله در گیاه و برك چغندر ویتامین B۱ و C به مقدار خوبی یافت می شود . ریشه غده ای نارس چغندر از نظر مقدار آهن و ویتامینها به خصوص ویتامین A غنی تر است.
بررسی های شیمیایی دیگری نشان می دهد كه گیاه چغندر دارای ساپونی زید و فیتوسترول و مواد چرب و بتائین و لوسین و تایروزین و ایزولوسین و آرژی نین و هیتیدین و فنیل الانین و اوراز و سرانجام تایروزیناز می باشد. در هر یك صد گرم قسمت قابل خوردن ریشه چغندر لبو مواد زیر موجود است:
آب ۸۷ گرم ، پروتئین ۶/۱ گرم ، مواد چرب ۱/۰ گرم ، مواد قندی و اسیر هیدراتهای كربن ۹/۹ گرم ، خاكستر ۱/۱ گرم ، كلسیم ۱۶ میلی گرم ، فسفر ۳۳ میلیگرم ، آهن ۷/۰ میلی گرم ، سدیم ۶۰ میلی گرم ، پتاسیم ۳۳۵ میلی گرم ، وتیامین A ۲۰ واحد بین المللی ، تیامین ۰۳/۰ میلی گرم و رایبوفلاوین ۰۵/۰ میلیگرم ، نیاسین ۴/۰ میلی گرم و ویتامین C ۱۰ میلی گرم . ور هر یك صد گرم برگ چغندر مواد زیر موجود است :
آب ۹۱ گرم ، پروتئین ۴/۲ گرم ، چربی ۳/۰ گرم، هیدراتهای كربن ۸/۳ گرم ، كلسیم ۸۸ میلی گرم ، فسفر ۳۹ میلی گرم ، آهن ۲/۳ میلی گرم ، سدیم ۱۴۷ میلی گرم ، پتاسیم ۵۵۰ میلی گرم ، ویتامین A ۶۵۰۰ IU ، تیامین ۰۶/۰ میلیگرم ، رایبو فلاوین ۱۷/۰ میلی گرم ، نیاسین ۵/۰ میلی گرم و وتامین C ۳۲ میلی گرم و كمی اسید فولیك
● خواص – كاربرد
چغندر به طور كلی بند آورنده خون و مقوی معده و برای معالجه اسهال خونی مفید است. ریشه چغندر را به عنوان مقوی برای زنان به كار می بردند و معتقد بودند كه در ریشه چغندر هورمنهای جنسی زن یافت می شود. در هند وچین شیره برگهای تازه چغندر برای معالجه اسهال خونی به كار می رود . در هندوستان از بذر چغندر به عنوان خنك كننده و معرق استفاده می شود. برگهای له شده چغندر برای التیام سوختگی پوست به كار می رود .
ریشه چغندر از نظر طبیعت طبق نظر حكمای طب سنتی ممعتدل است و حرارت آن كمی می چربد و كمی قابض . نوع سیاه آن با قبض بیشتر و نوع سفید ان محلل است . خواص ان محلل است و بازكنننده گرفتگی ها وانسداد مجاری .خوردن ریشه چغندر شكم را بند می آورد و نفاخ است و ملین و بهترین قسمتهای چغندراز نظر دارویی برگ آن است ودمهای برگ آن از غده ریشهان بهتر ونافع تر است .
خوردن برگ پخته آن برای رفع رعشه و تحریك قوای جنسی نافع است ، بخصوص اگربرگها با دنباله قرمز رنگ آن خورده شود و اگر با سركه و خردل خورده شود برای باز كردن گرفتگی های طحال و تحلیل ورم طحال موثر است ودرد كلیه و مثانه و امراض مقعد را تسكین می دهدو آب برگ آن اگر با داروهای مسهل خورده شود . برای خارج ساختن بلغم كمك می كند ودرد مفاصل و نقرس را تسكین می دهد و اگر آب برگ نیم گرم آن را با عسل و روغن بادام مخلوط و چند قطره آن را در گوش بریزند درد گوش را تسكین دهد . ضماد آب برگ نیم گرم آن با ب ارمنی برای جلوگیری از ریختن مو استسقا مفید است و اگر با آب برگ آن و یا با آب برگ پخته آن حقنه شود برای درد روده و بیرون آمدن مقعد نافع است و گذاردن دست و پا در آب پخته برگ آن به طور مكرر برای رفع ترك و شقاق كه در اثر سرما به دست و پا عارض شود مفیداست. مالیدن برگ پخته ان پس از سرد شدن بوی پوتس برای سوختگی آتش و سوختگی دراثر آب جوش و باد سرخ نافع است .
چغندر و برگ آن مضرمعده است و اسرا ف در خوردن آن قی آور وموجب سوزاندن خون است و دل پیچه ایجاد می كند . از این نظر بهتر است با عدس پخته شود و با خردل یا آب غوره خورده شود.
منبع : موسسه اطلاعرسانی طعام اسرار
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست