جمعه, ۱۴ دی, ۱۴۰۳ / 3 January, 2025
مجله ویستا
حفاظت از محیط زیست و فرهنگ استفاده از طبیعت
عبارت حفاظت از محیط زیست، در دورهای كه ما به مدرسه میرفتیم، شاید حتی به گوشمان هم نخورده بود. در آن زمان كسی نگران طبیعت و محیط زیست نبود. فكر میكردیم آزادیم هر طور میخواهیم و میتوانیم، از طبیعت بهرهبرداری كنیم، مصرف بیشتر یعنی رفاه بیشتر. بحث سهم آیندگان از طبیعت برای بسیاری از ما بیمعنا بود.
اكنون روزگار دیگری است. هر چند بسیار دیر، اما بهر حال، دریافتهایم كه استفاده از طبیعت حدی دارد و اگر به تعادل دیرپای آن زیان برسانیم، با آلودگی محیط زیست و كمبود منابع طبیعی روبرو خواهیم شد. به علاوه خطرات زیست محیطی زیادی انسانها را تهدید میكند مانند بارانهای اسیدی، تخریب لایه ازن، گرم شدن هوای كره زمین و ذوبشدن یخهای قطب كه میتواند موجب فرو رفتن بخشی از سواحل به زیر آب باشد.
بر اساس گزارشهای موجود بیشترین آمار سرطان پوست در كشور استرالیا دیده شده كه علت آنرا وجود سوراخ لایه ازن بر فراز این قاره دانستهاند. عدهای نیز تغییرات اقلیمی مانند خشكسالیها و بارانهای مخرب را ناشی از همین عوامل میدانند.
همه ساله بیش از ۳۰ میلیون تن دی اكسیدكربن با استفاده از سوختهای فسیلی، قطع كردن درختان و سوزاندن آنها وارد هوای اطراف ما میشود. طی سالهای ۱۹۸۰ تا ۲۰۰۰ آثار مخرب آدمی بر محیط زیست چهار برابر بیشتر شده است و سالانه حدود ۳ تا ۱۰ تن مواد سمی وارد خاك و آب و هوای كشور ما میشود.
این موارد و هزاران مورد دیگر و خطراتی كه از این ناحیه نسل بشر را تهدید میكند موجب نگرانی همه شده، از این رو كنفرانسهای زیادی برای بررسی و چاره اندیشی در سطح وزرا و سران كشورها تشكیل شده است.
آلودگی ناشی از فعالیتهای صنعتی نه تنها به محیط زیست، انسان و طبیعت آسیب میرساند بلكه روند فرسایش آثار باستانی را نیز بقدری سرعت میبخشد كه میتوان نام تخریب بر آن گذاشت، مانند آنچه برای كتیبه بیستون در حال رخ دادن است.
«تو كه زین پس این دیپی را كه من نوشتهام و این پیكرهها را ببینی آنها را تباه مكن، تا بتوانی آنها را نگاه دار» داریوش ـ كتیبه بیستون
با توجه به اهمیت موضوع محیط زیست و لزوم توجه به آن كنفرانسی در استكهلم در سال ۱۹۹۲ برگزار و عبارت (( تنها یك كره زمین داریم)) به عنوان شعار كنفرانس برگزیده شد. در این سال كنفرانس محیط زیست با حضور سران ۱۴۰ کشور دنیا در ریودوژانیرو برگزار و یكی از بندهای آن به محیط زیست اختصاص یافت.
علاوه بر آن موضوع اصل ۱۲ بیانیه ریو مربوط به تدوین استانداردهای زیست محیطی، توسعه پایدار و تجارت آزاد جهانی میباشد. منظور از توسعه پایدار آن است كه در روند توسعه علاوه بر برآورده كردن نیازهای نسل كنونی،حقوق و تواناییهای لازم برای نسلهای آینده در جهت برآورده كردن شرایط ادامه حیات فراهم باشد.
در این استاندارد از سازمانها خواسته شده تا جنبهها و پیامدهای زیست محیطی ناشی از فعالیتهای خود را شناسایی نموده و آنها را در كنترل داشته باشد.
در همین سال استانداردBS ۷۷۵۰ تدوین و به صورت آزمایشی به مدت دو سال به اجرا گذاشته شد.
-چهار سال بعد مؤسسه بینالمللی ISO استاندارد ایزوی۱۴۰۰۱:۱۹۹۶ را منتشر كرد. ویرایش جدید این استاندارد ایزوی ۱۴۰۰۱:۲۰۰۴میباشد كه در این استاندارد محیط زیست چنین تعریف میشود:
محیطی شامل هوا، آب، خاك، منابع طبیعی، گیاهان، جانوران، انسانها و روابط متقابل بین آنها كه سازمان در آن فعالیت میكند. در این استاندارد از سازمانها خواسته شده تا جنبهها و پیامدهای زیستمحیطی ناشی از فعالیتهای خود را شناسایی نموده و در كنترل داشته باشد. جنبههای زیستمحیطی به بخشی از فعالیتها، محصولات یا خدمات سازمان گفته میشود كه بر محیطزیست اثر داشته باشد. به هر تغییر در محیط زیست اعم از مطلوب یا نامطلوب، كه تمام یا بخشی از آن ناشی از جنبههای زیستمحیطی یك سازمان باشد، پیامد زیست محیطی میگویند.
در بند ۴-۳-۱ استاندارد از سازمانها خواسته شده روش(های) اجرایی مدونی ایجاد، استقرار و نگهداری نمایند كه در آن چگونگی شناسایی و كنترل جنبههای زیست محیطی فعالیتها، محصولات و خدمات سازمان مشخص و نحوه كنترل آنها نیز معین شده باشد. این موارد میتواند شامل موارد زیر باشد:
الف) انتشار آلایندهها به هوا، (دود و گازهای خروجی كارخانهها و خروجی اگزوز اتومبیلها)
ب) تخلیه آلایندهها به آب(مانند فاضلابهای انسانی و صنعتی كه وارد آبهای زیرزمینی و رودخانهها میشود)
ج) تخلیه آلایندهها به خاك، (انواع روغنها، مواد نفتی، زبالههای بیمارستانی، نخالههای ساختمانی و ...)
د) مصرف مواد خام و منابع طبیعی
هـ) مصرف انرژی
و) انرژی آزاد شده (گرما، تشعشع، ارتعاش)
ز) اتلافها و محصولات جانبی و ....
با توجه به موارد فوق همه سازمانهای صنعتی و خدماتی از یك كارخانه بزرگ كه حجم زیادی آلودگی را وارد محیط زیست میكند، تا یك كارگاه كوچك تعمیرات اتومبیل كه روغنها و ضایعات خود را در محیط زیست رها میكند یا من و شما كه در خانه زباله تولید میكنیم، همه در برابر محیط زیست مسئول هستیم و لازم است در ارتباط با فرهنگ استفاده از محیط زیست در سطح عموم آموزشهای لازم داده شود چرا كه همه ما هر وقت كه مجال و فرصتی پیدا كنیم به دامن طبیعت پناه میبریم هیچ فكر كردهایم با این برخوردی كه ما با طبیعت داریم، چند سال دیگر میتوانیم گوشه دنجی خالی از آلودگی پیدا كنیم؟
پس لازم است:
▪ هنگام عزیمت جهت گذراندن اوقات فراغت در طبیعت و پاركها كیسه زباله با خود به همراه داشته باشیم.
▪ در پاركها و عرصههای طبیعی از مواد غذایی و فرآوردهایی كه زباله كمتری تولید میكنند استفاده كنیم.
▪ در مسیر مراجعه به طبیعت و در سایر مسافرتها از انداختن هر گونه زباله در جادهها خودداری كنیم.
▪ از پراكندن زباله خود در طبیعت پرهیزكنیم.
▪ از نصب چادر و گستردن زیرانداز بر روی رستنیها و بستن چادر به شاخههای درختان خودداری نماییم.
▪ از آتشافروختن و گذاردن اجسام داغ روی رستنیها خودداری نمائیم.
▪ از شكستن شاخه درختان و و بوتهها، كندن و سوزاندن آنها پرهیز كنیم.
▪ از صید، شكار و آزار و اذیت پرندگان، حشرات و سایر موجودات زنده منطقه جداً خوداری نمائیم.
▪ با ایجاد نكردن آلودگی صوتی، آرامش طبیعت را بهم نزنیم.
▪ از بردن وسایل نقلیه موتوری بر روی رستنیها و مراتع پرهیزنمائیم.
▪ در هنگام مراجعت از طبیعت و پاركها نسبت به جمعآوری و انتقال زبالههای خود و اطراف منطقه اقدام نمائیم.
▪ در هنگام ترك محل از خاموش شدن آتشی كه برافروختیم اطمینان حاصل كنیم.
گردآوری: عباس خالقی نژاد
منبع : شرکت ملی صنایع مس ایران
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست