جمعه, ۱۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 7 February, 2025
مجله ویستا
باید هوای پنجرهها را داشت
استفاده از روشنایی طبیعی یا همان نور روز ارتباط زیادی با معماری ساختمان دارد و پس از ساخت آن، ممکن است بگوییم کار زیادی از دست ما بر نمیآید. اما به یاد داشته باشید که اگر هر کسی تنها ۵۰ درصد از روشنایی منزلش را با نور طبیعی روزتأمین کند، اثر مثبتی بر میزان مصرف انرژی در کشور باقی خواهد گذاشت. تا پیش از تولید برق و اختراع لامپ، معماری ساختمانها طوری بود که از نور خورشید برای روشن کردن داخل آن نهایت استفاده را میبردند. شاید بتوان از معابد عظیم کارناک که چهار هزار سال پیش در مصر ساخته شدهاند، از شاهکارهای تأمین روشنایی داخل آن با نور روز نام برد، به طوری که شاید با بهترین نورپردازیهای مصنوعی نیز نتوان چنین روشنایی مطلوبی در این معابد تأمین کرد.
کارشناسان بهداشت میگویند یکی از مهمترین عوامل در حفظ سلامت انسان، نور خورشید است. علاوه بر سلامت جسمانی، علت بروز برخی اختلالات روانی مانند افسردگی نیز میتواند کمبود نور خورشید باشد. در کشورهای سردسیر با زمستانهای طولانی، افسردگی از اختلالات شایع در میان مردم است. کمبود نورخورشید به کاهش ویتامین D در بدن و نیز برخی هورمونها که با نور خورشید در ارتباطاند منجر خواهد شد. علاوه بر این، همانطور که نور خورشید ممکن است مشکلاتی برای پوست ایجاد کند، بسیاری از امراض پوستی را نیز درمان میکند.
تحقیقات بسیاری نشان داده است کسانی که برای ساعتهای طولانی از روشنایی طبیعی بی بهره باشند، دچار نوعی احساس ناآشنایی و بیخبری نسبت به محیط اطراف خود میشوند.
● استفاده از نور طبیعی در خانه
خیلی از ما به نور مصنوعی عادت کردهایم و به همین دلیل کمتر به سراغ پنجرهها میرویم و پردههای آن را کنار میزنیم تا نور روز وارد خانه شود. اغلب ما زمانی به یاد پنجرههای خانهمان میافتیم که احساس میکنیم هوای داخل اتاق یا پذیرایی سنگین شده و یا بخواهیم بیرون را تماشا کنیم. بیشتر مردم از اینکه داخل منزلشان بهوسیله دیگران دیده شود، ناراحت میشوند که این امر، با توجه به فرهنگ و دیدگاههای مذهبی ما موضوعی طبیعی است. به همین دلیل کمتر پردههای اتاقها یا پذیرایی را کنار میزنند. اما بهتر است به این مطلب اشاره شود که در هنگام روز اگر پرده تور و نازکی جلوی شیشهها قرار گرفته باشد، داخل خانه دیده نمیشود و با کنار زدن پردههای ضخیم و تنها استفاده کردن از پرده نازک، نور بیشتری وارد محیط خانه میشود. این نور علاوه بر تأمین مقدار زیادی از روشنایی، میتواند موجب ضدعفونی کردن، خشک کردن رطوبت داخل خانه و به طور کلی سلامت بیشتر شما و خانوادهتان شود.
● شیشههای رفلکس، زیبا اما نامناسب
کاربرد شیشههای رفلکس در پنجره ساختمانهای مسکونی، یکی دیگر از اشتباهات معماری امروز است. این شیشهها که حتی کاربرد آن در همه جای ساختمانهای اداری اشتباه است، با اشتباهی بزرگتر وارد ساختمانهای مسکونی نیز شده است. در حقیقت، استفاده از این شیشهها برای پنجره مکانهایی که به روشنایی مطلوبی نیاز دارند، صحیح نیست. این شیشهها جلوی ورود مقدار زیادی از نور خورشید را میگیرند و مصرف آنها زمانی درست است که بخواهیم یک مکان در طول روز از بیرون دیده نشود اما بتوان از داخل بیرون را تماشا کرد.
● از روشنایی مصنوعی تا افسردگی
اجازه بدهید لامپها فقط شبها روشن باشند. شما با این کار، گذشته از صرفه جویی در مصرف برق و هزینههای مربوط به آن، به سلامت خود و افراد خانوادهتان کمک زیادی میکنید. تحقیقات نشان میدهند که کسانی که بهطور مرتب زیر لامپهای فلوئورسنت قرار میگیرند، دچار خستگی، افسردگی و بیقراری میشوند. به همین علت توصیه میشود کمتر زیر نورهای مصنوعی قرار بگیرید و به خصوص شبها هنگام خواب چراغها را خاموش کنید و در روشنایی مصنوعی لامپنخوابید.
● لامپهای فلوئورسنت و میگرن
«انجمن اقدام علیه میگرن» در بریتانیا اعلام کرد، شمار زیادی از بیماران عضو یا مراجعهکننده به این موسسه معتقدند که استفاده از لامپهای فلورسنت سبب افزایش سردردهای شدید و میگرنی آنان شده است.
این انجمن از دولت انگلستان خواسته است تا بر اساس گزارش تهیه شده از سوی این موسسه، تصمیم برای گسترش فروش لامپهای فلورسنت و ممنوعیت فروش لامپهای معمولی را به تاخیر اندازد. پیش از این نیز برخی موسسات علمیو خیریه بیماری صرع در بریتانیا از احتمال افزایش خطر ابتلا به این بیماری یا شدت گرفتن مشکل مبتلایان در صورت قرار گرفتن در معرض تابش نور لامپهای کم مصرف فلورسنت خبر داده بودند.
منبع : روزنامه سلامت
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست