پنجشنبه, ۲۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 16 May, 2024
مجله ویستا

قنات میراث زنده‌ی تاریخ ایران


قنات میراث زنده‌ی تاریخ ایران
بنابر مطالعات تاریخی،هسته‌های اصلی شکل‌گیری نخستین تمدن‌های بشری در کنار منابع آبی بوده‌اند و از این دست تمدن‌ها کم نیستند و می‌توان به تمدن‌های بین‌النهرین و ماوراالنهر و تمدن‌های حاشیه‌ی رودخانه‌های نیل و سند و گنگ اشاره کرد. پرواضح است که آب و دستر‌سی به آن از جمله‌ ابتدایی‌ترین نیاز‌های بشر برای ادامه‌ حیات خویش است لذا ذهن خلاق بشر در طول تاریخ به شیوه‌های گوناگون به کشف راه‌حل‌های بدیع و خلاقانه‌ای برای رفع این نیاز دست یافته است. به هر کدام از این دست‌آوردها که بنگریم شاهد نبوغ، آگاهی، پشتکار، درایت و عشق به سرزمین هستیم.
ایرانیان باستان در چندین هزار سال قبل دست به ابتکار جدیدی زده که آن را قنات یا کهریز نام گذارده‌اند. با این اختراع که در نوع خود در جهان تاکنون بی‌نظیر است، می‌توان مقدار قابل توجهی از آبهای زیرزمینی را جمع آوری کرده و به سطح زمین رساند، که همانند چشمه‌های طبیعی ، آب آن در تمام طول سال بدون هیچ کمکی از درون زمین به سطح آن جاری میگردد
منوچهر، پادشاه ایرانی بیش از ۳ هزار سال پیش دستور داد پیوند دادن لوله‌های چاه و انتقال ثقلی آب‌های زیرزمینی که به آن کاریز (قنات) می‌گفتند را به برزگران بیاموزند.
سیدکمال غدیری