سه شنبه, ۱۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 4 February, 2025
مجله ویستا
نسل جدید ماشینهای تکسچرایزینگ
ماشینهای تکسچراینزینگ جدید MPS با قابلیتهای بسیار ویژه خود توانسته است میزان مصرف انرژی را ۳۰% کاهش داده و از طرف دیگر سرعت تولید نخ تکسچره را ۳۰% افزایش دهد. به همین دلیل از دستگاه تکسچرایزینگ جدید MPS میتوان بهعنوان یک راه حل بهینه جهت تولید نخهای تکسچره ظریف نام برد. بررسی روند استفاده از انواع نخها در فرآیندهای بافندگی نشان میدهد که امروزه تمایل به استفاده از نخهای ظریف به سرعت در حال رشد است. بهعنوان مثال در حال حاضر بازار نخ تکسچره پلیاستر از سمت نخهای نمره متوسط در محدوده ۱۱۰ دسی تکس و تعداد فیلامنت کم به سمت نخهای ظریفتر با نمره ۷۵ دسی تکس با تعداد فیلامینتهای بسیار زیاد حرکت نموده است و پیشبینی میشود که این روند همچنان ادامه یابد. به همین دلیل رقابت بین تولیدکنندگان تجهیزات تکسچرایزینگ به سمت افزایش قدرت عملکردی ماشینآلات سوق پیدا کرده است.
▪ در حفظ قدرت رقابتپذیری در حیطه ماشینآلات تکسچرایزینگ ۲ فاکتور بسیار مهم و حیاتی وجود دارد:
۱) افزایش سرعت تولید
۲) کاهش هزینه تولید هر کیلو نخ تکسچره
توجه به این عوامل هنگامی حائز اهمیت میشود که دو پارامتر افزایش هزینههای انرژی از یک طرف و افزایش میزان مصرف انرژی جهت تولید نخهای ظریف (که چندین برابر نخهای متداول است) را از طرف دیگر نیز در نظر بگیرم.
● تکنولوژی
مفاهیم و ادوات به کار رفته در تکنولوژی MPS Coolflex انعطافپذیری بسیار قابل ملاحظهای در ناحیه تکسچرایزینگ برای تولیدکنندگان نخ تکسچره فراهم میکند و میتوان گفت که این تکنولوژی جدید بهطور خاص جهت تکسچره نمودن نخهای ظریف طراحی شده است. امروزه سیستمهائی که جهت خنک کردن نخ در ماشینهای تکسجرایزینگ قرار داده شدهاند باید توانائی خنک کردن انواع نخهائی که در این دستگاهها تولید میشوند را داشته باشند (بدون تعویض سیستم و کنترل بر میزان آن)، اما در سیستم MPS Coolfex این امکان فراهم شده است که با تنظیمات خاص لوله خنک کننده، میزان خشک نمودن نخ را بهطور دلخواه تنظیم و کنترل نمود. به عبارت دیگر در این سیستم یک پارامتر دیگر به مجموعه پارامترهای قابل تنظیم دستگاه تکسچرایزینگ اضافه شده است که سبب افزایش قدرت کنترل تولیدکننده بر روی خواص نخ تولیدی میشود. تکنولوژی خنک کردن توسط لوله خنک کننده برای اولینبار در سال ۱۹۹۹ در ماشینهای تکسچرایزینگ AFX۲ و پس از آن در ماشینهای تکسچرایزینگ MPS - V - MAX توسط شرکت بارمگ آلمان مورد استفاده قرار گرفت.
● صرفهجوئی در مصرف انرژی
هزینههای انرژی نقش بسیار مهمی را در هزینههای تولید دارند. برطبق گزارش ITMF۲۰۰۶ میزان و سهم هزینه انرژی در هزینه تولید در کشورهای مختلف بین ۱۹ تا ۴۶ درصد میباشد که این میزان بهطور مداوم در حال افزایش است (افزایش قیمت جهانی سوخت). انرژی مورد استفاده در دستگاههای تکسچرایزینگ را میتوان به انرژی مصرفی موتورها، انرژی مصرفی هیترها و انرژی مصرفی در سیستم خنک کننده تقسیم نمود. سیستم گودتی مورد استفاده در ماشین تکسچرایزینگ MPS که دارای استاندارد e-save است به کمک هیتر الکتریکی با سطح تماس مؤثر با الیاف سبب شده است که میزان انرژی در ماشینهای متداول که دارای سیستم کشش محوری (شفت) و هیترهای دئوترم میباشند ۳۰% کمتر باشد. این مسئله را میتوان بهطور عملی در مثال زیر متوجه شد:
جهت تولید نخ تکسچره ۷۶F۳۴ (ـ۷۶ دسی تکس و ۳۴ فیلامنت) در یک فرآیند استاندارد با سرعت ۹۰۰ متر در دقیقه در یک دستگاه MPS- V- Dowthermـ ۱۲ قسمتی تقریباً به ۶۲ کیلو وات انرژی نیاز داریم که از این میزان تقریباً ۱۹ کیلو وات مربوط به مصرف انرژی توسط هیتر اول دستگاه میباشد، اما هیترهای تماسی الکتریکی مورد استفاده در دستگاههای جدید تنها به ۵۷% این میزان یعنی در حدود ۱۱ کیلو وات انرژی نیاز دارند. در شکل ۱ میزان مصرف انرژی در هیتر اولیه سه سیستم مختلف گرمایشی (هیتر دوترمی ۲ متری، هیتر HTI سرامیکی و هیتر HTI تماسی) جهت تولید ۳ نوع نخ تکسچره مختلف نشان داده شده است.
شکل ۱ صفحهٔ ۶۰
● ناحیه تکسچرایزینگ
هیترهای الکتریکی مورد استفاده در سیستم Coolflex مجهز به یک ورودی بسیار پیشرفته با سطح تماس بسیار زیاد هستند که هیتر را مبدل به یک هیتر تماسی بسیار کارآمد میکند. استفاده از تکنولوژی ورودی به فرآیند گرمایشی این امکان را میدهد که از آن برای انواع مختلف پلیمرها بهطور مناسبی استفاده شود. از جمله مزایای این تکنولوژی میتوان به زاویه پیچش مناسب نخ در لوله خنک کننده اشاره کرد که در آن عملکرد خنک کنندگی نخ و رفتار اصطکاکی آن بهطور بهینهای با نیازهای فرآیند تطبیق مییابد. در نتیجه نخهای تولید شده در این سیستم از خصوصیات تکسچره بسیار مناسبی برخوردار میشوند که با نخهای تولید شده در سیستمهای متداول قابل مقایسه است.
● ارتفاع دستگاه
تولید کنندگان قدیمی نخهای تکسچره همواره به دنبال این هستند که ماشینآلات قدیمی تکسچرایزینگ خود را بدون تغییر شرایط سالن با ماشینآلات جدید جایگزین نمایند. از طرف دیگر سقف سالنهای تکسچرایزینگ قدیمی بسیار کوتاه است و در صورت نیاز به خرید ماشینآلات مدرن با قابلیتهای ویژه نظیر محور اضافی (شفت اضافی) دیگر نمیتوان از این سالنها استفاده کرد و یا استفاده از آنها با محدودیتهائی همراه است. با توجه به پیشرفت صورت گرفته در ماشینهای تکسچرایزینگ و کوتاه شدن ناحیه تکسچرایزینگ این امکان فراهم شده است که ارتفاع دستگاه تکسچرایزینگ تا حد ۷/۳ متر کاهش یابد. علاوه بر این قابلیت انعطافپذیری بسیار عالی دستگاه MPS این امکان را فراهم کرده است که بهترین چیدمان دستگاه با توجه به شرایط سالن انتخاب شود.
● جمعبندی
با توجه به موارد توضیح داده شده میتوان گفت که دستگاه جدید تکسچرایزینگ MPS Coolflex توانسته است تمام نیازمندیهای تولیدکنندگان نخ تکسچره را یکجا جمع نماید. این نیازمندیها عبارتند از:
ـ افزایش سرعت تکسچرایزینگ تا حد ۳۰%
ـ کاهش انرژی مصرفی تا حد ۳۰%
ـ افزایش قدرت انعطافپذیری (نصب، تولید، تعمیر و نگهداری)
ـ ارگونومی مناسب جهت استفاده اپراتورها
ـ کیفیت بسیار عالی
تهیه و تنظیم: مهندس شاهین کاظمی، کارشناس ارشد مهندسی مأخذ:
Wagner, U., "MPS Coolflex - for fine denier texturing", Chemical Fiber International, ۵/۲۰۰۷, page ۲۷۶
Wagner, U., "MPS Coolflex - for fine denier texturing", Chemical Fiber International, ۵/۲۰۰۷, page ۲۷۶
منبع : ماهنامه نساجی امروز
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست