سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا
بیماری وبا
●● در مورد بیماری وبا بیشتر بدانیم
وبای التور یک بیماری حاد اسهالی است که عامل آن ویبریوکلرا یا التور است که منحصرا انسان را مبتلا می کند .
این بیماری به شدت مسری می باشد. ویژگی مشخص وبا آغاز ناگهانی اسهال جهنده بدون فشار و آبکی است که به دنبال آن استفراغ ، کم آب شدن سریع ، گرفتگی ماهیچه ها و کم شدن ادرار فرا می رسد. میزان کشندگی بیماری در صورت عدم جایگزینی سریع مایعات و الکترونیت بدن تا ۴۰- ۳۰ درصد می باشد.
● علائم:
دوره پنهانی وبا از چند ساعت تا ۵ روز بوده و بطور معمول ۲-۱ روز است . شدت علائم بیماری به سرعت و مدت از دست رفتن مایعات بستگی دارد .
● وبا دارای سه مرحله است :
الف : مرحله تخلیه ای : بیمار ناگهان دچار اسهال شدید ، بدون درد و آبکی می شود که به دنبال آن استفراغ روی داده و مدفوع نمای آب برنجی دارد .
ب : مرحله کلاپس : به دلیل کم آبی بدن بیمار به مرحله کلاپس وارد می شود و بصورت پایین افتادن فشار خون ، نبض خیلی ضعیف ، شکم فرورفته ، دست و پای خیلی سرد ، قطع ادرار و ... نمایان می شود .
ج : مرحله بهبودی : اگر مایعات بدن بیمار جبران شود فشار خون بیمار رو به افزایش می رود و علائم حیاتی نرمال شده و بیمار از مرگ حتمی نجات می باید .
● راه انتقال:
انتقال وبا از انسان به انسان از راههای زیر صورت می گیرد : آب آلوده به مدفوع ( منابع آب بدون نظارت ) شامل : استخرها و ...، آشامیدنی و خوراکی آلوده .
شایان ذکر است خوردنی و آشامیدنی آلوده با همه گیری وبا رابطه مستقیم دارد شیردادن کودکان با بطری یک عامل خطر چشمگیر برای خورندگان آن است .
● پیشگیری :
گزارش سریع موارد بیماری وبا به مراکز ذیصلاح از مهمترین عوامل پیشگیری است چراکه نتیجه آن بیماریابی زودرس در جامعه و درمان سریع در مورد بیماری خواهد بود.
● تدابیر بهداشت محیط :
تامین آب سالم و تصفیه شده، دفع بهداشتی فاضلاب ، بهداشت خوراکیها و آموزش بهداشت به عنوان موثرترین روش پیشگیری .
همچنین برای درمان وبا نباید وقت را از دست داد ، بیمارانی که کم آبی متوسط دارند باید با مایع خوراکی در خانه درمان شوند. موارد کم آبی شدید مستلزم دادن مایع از راه وریدی است و باید در صورت امکان به نزدیکترین مرکز درمانی یا بیمارستان منتقل شوند و در راه رسیدن به بیمارستان مایعات خوراکی به آنها داده شود که میزان مایعات و الکترولیتها توسط پزشک محاسبه و به بیمار تزریق می شود .
اصل کار این است که دادن مایعات خوراکی باید برابر با میزان از دست دادن مایعات از راه دفعی باشد. به عنوان درمان کمکی آنتی بیوتیک داده می شود تا دوره بیماری را کوتاه و مدت دفع ویبریوری وبا از راه مدفوع کم شود .
● نکات آموزشی :
قبل از مصرف مواد غذایی، آب میوه و نوشیدنی های ارائه شده در بیرون از منزل و بخصوص غذاهای ارائه شده توسط فروشندگان دوره گرد جدا خودداری کنید .
قبل از مصرف میوه جات سبزیجات حتما آنها را ضدعفونی کنید .
درصورت عدم دسترسی به آب سالم و تصفیه شده حتما آنها را بجوشانید .
مهمترین مشکل اساسی در بیماری وبا از دست دادن شدید مایعات و الکترولیتهای بدن می باشد .
بدون تجویز پزشک از مصرف قرص های ضد اسهال به هر نحو خودداری کنید .
● روش ضد عفونی کردن میوه جات و سبزیجات :
یک قاشق چای خوری ( ۲گرم ) پودر پرکلرین را در ده لیتر آب حل کرده و سبزی و میوه ها را که قبلا شسته اید در آن قرار دهید و پس از۱۵ الی ۲۰ دقیقه مجددا آبکشی کنید .
● ORS :
محتوی بسته های ORS را در یک لیتر آب آشامیدنی حل کنید. این محلول باید همه روزه به صورت تازه فراهم و در مدت ۲۴ ساعت مصرف شود و محلول نباید جوشانده شود .
در مکانهایی که دسترسی به ORS مقدور نیست مخلوط ساده ای از نمک طعام ۵ گرم و شکر ۲۰ گرم در یک لیتر آب آشامیدنی حل شده را می توان تا بدست آوردن ORS مصرف کرد .
گفتنی است کشف ORS پیشرفت عمده و علمی در مبارزه با وبا و دیگر بیماریهای اسهالی بوده است .
منبع : سایر منابع
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست