سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

آینده فوتبال انگلستان در دست خارجی ها


آینده فوتبال انگلستان در دست خارجی ها
باشگاه وستهام آن طور كه در تاریخچه این باشگاه آمده است متعلق به طبقه متوسط كارگری در انگلستان بود اما اخیراً این باشگاه كه جزو باشگاه های قدیمی در لیگ برتر فوتبال انگلستان به شمار می رود،فراز و نشیب های زیادی را پشت سر گذاشته است.
پس از آنكه «كیا جورابچیان» سرمایه دار معروف كه قصد تملك باشگاه را داشت موفق به خرید باشگاه نشد، اكنون یك تاجر بزرگ ایسلندی به عنوان مالك باشگاه معرفی شده است.حضور «ایگرت مگنوسن» در رأس باشگاه وستهام حضور افراد غیرانگلیسی را بیشتر كرد. اینك با حضور «مگنوسن» در وستهام، این باشگاه پس ازچلسی،منچستریونایتد، پورتس موث وآ ستون ویلا پنجمین باشگاه در لیگ برتر فوتبال جزیره است كه مالك آن فردی غیربریتانیایی می باشد.
در فوتبال انگلستان تنها این ۵ باشگاه هستند كه مالكان آن غیرانگلیسی هستند، هرچند باشگاه هایی نظیر بولتون، بلكبرن و نیوكاسل هستند كه سهم عمده این باشگاه ها را افرادی غیربریتانیایی دارند. به عنوان مثال «محمد الفاید» سهم عمده ای از باشگاه فولهام را در اختیار دارد. الفاید هم اكنون در مراكش زندگی می كند و یا «رابرت ارل» سهامدار بزرگ اورتون در ایالات متحده آمریكا سكونت دارد.
شاید سؤالی كه مدنظر ما است را باید ۱۵ سال قبل می پرسیدیم: چه باید كرد تا سرمایه گذاران بریتانیایی از ورزش و بخصوص فوتبال كشورشان حمایت كنند؟هر هفته میلیون ها بیننده در سراسر جهان پای تلویزیون می نشینند تا یكی از مهیج ترین و پرطرفدارترین لیگ اروپا و جهان را تماشا كنند. هواداران به ورزشگاه می روند تا ببینند تیمشان نسبت به هفته قبل چه تغییری كرده است اما با حضور افراد غیرانگلیسی در رأس هرم مدیریتی، باشگاه ها شاهد آن هستند كه باشگاه هایشان كاری از پیش نمی برند.
عاملی كه اكثر باشگاه ها از آن غافل هستند، عدم توجه به وضعیت هواداران تیم ها است.در فوتبال انگلستان به باشگاه، همچون یك شركت تجاری می نگرند و قوانین تجاری شركت ها همچون سهم و سهامدار بر باشگاه ها اعمال می شود. همچنین سهم باشگاه ها در بنگاه های داد و ستد (بورس)معامله می شود.
چند سال پیش هنگامی كه برخی سهامداران منچستریونایتد كه اكثر غیربریتانیایی بودند سهم عمده ای از باشگاه را در اختیار گرفتند، هواداران متعصب سرخپوشان اولدترافورد، مدیران و مسؤولان باشگاه را تحت فشار قرار دادند. در واكنش به این موج اعتراضات، سهامداران شركت سرمایه گذاری هواداران را تأسیس كردند و تیم خود را از گزند حضور افراد غیربومی در باشگاه حفظ كردند.
اتحادیه فوتبال انگلستان به عنوان مسؤول مستقیم برگزاری مسابقات فوتبال جزیره علاوه بر این كار بر اجرای قوانین و مقررات و آیین نامه های موجود نیز نظارت می كند.
هرچند مسایلی اینچنینی در فوتبال مدرن دنیا جایگاهی ندارد اما انگلیسی ها بر مسایلی از این دست نظر ویژه ای دارند. باشگاه ها می توانند با تمركز بر روی هواداران و دریافت حق عضویت از آنها، علاوه بر آنكه تعداد رسمی هواداران را حفظ كرده به منابع باشگاه نیز كمك شایانی كنند.
همچنین اگر به ورزش صرفاً از جنبه تجاری نگاه نشود و باشگاه ها و بازیكنان به دنبال كسب درآمد هنگفت از ورزش نباشند، نه تنها ورزش باشگاه ها پیشرفت می كند بلكه باشگاه ها نیز كمتر با مشكلات مالی مواجه می شوند؛ زیرا باشگاه می تواند از حق پخش تلویزیونی، تبلیغات قبل و پس از بازی و همچنین تبلیغات تلویزیونی به سرمایه ای كم نظیر برای مدیریت باشگاه دست یابد.
از سوی دیگر تقویت جایگاه هواداران باعث خواهد شد هواداران در ورزشگاه ها رو به شعارها و اقدامات نژادپرستانه نیاورند و تنها به تشویق تیم خود بپردازند.
در كشور اسپانیا كه باشگاه هایی بزرگ همچون بارسلونا و رئال مادرید حضور دارند به دلیل حضور مدیران اسپانیایی توانسته اند تا قهرمانی در لالیگا و لیگ قهرمانان اروپا پیش بروند.
● سهامداران عمده وستهام
آن طور كه گفته می شود «ایگرت مگنوسن» تاجر ایسلندی با ۸۵ میلیون پوند باشگاه وستهام را در اختیار گرفته است، همچنین تری براون با ۴/۳۳ میلیون پوند تعداد ۷ میلیون و ۳۹۲ هزار سهم را در اختیار دارد. براون، ریاست باشگاه را برعهده دارد، چارلز وارنر نیز با ۹/۱۷ میلیون پوند بیش از ۴ میلیون سهم را در اختیار دارد.
منبع : روزنامه ابرار ورزشی