سه شنبه, ۱۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 30 April, 2024
مجله ویستا

موسیقی حرف اول شبکه جهانی اینترنت در سال ‪۲۰۰۵‬


موسیقی حرف اول شبکه جهانی اینترنت در سال ‪۲۰۰۵‬
سود سرشار فروش ترانه‌های موسیقی و جلب آگهی‌های اینترنتی و همچنین فروش تجهیزات پخش این ترانه‌ها از یك سو و استقبال روز افزون كاربران اینترنت از این خدمات و فن‌آوری‌ها از سوی دیگر سبب شد در سال ‪ ۲۰۰۵‬میلادی بخش بزرگی از فعالیتهای شركتهای مطرح سخت‌افزاری و نرم‌افزاری جهان به این امر معطوف شده و اخبار مربوط به موسیقی اینترنتی در صدر اخبار دنیای فن‌آوری اطلاعات قرار بگیرند.
سال ‪ ۲۰۰۵‬میلادی سالی بود كه خدمات فروش قانونی موسیقی در اینترنت برای نخستین بار بر خدمات سایتهای به اشتراك‌گذاری هارد دیسكها به منظور دانلود رایگان موسیقی(خدمات ‪ (P۲P‬برتری یافت و بسیاری شركتهای بزرگ اینترنتی به نوعی درگیر فروش موسیقی و فایلهای ‪ mp۳‬شدند.
بزرگترین برنده دنیای موسیقی در سال ‪ ۲۰۰۵‬را باید به طور حتم شركت "اپل" دانست. این شركت كه سالیان سال تمامی فعالیتهای خود را بر ساخت انواع رایانه‌های "آی مك" و نرم‌افزارهای ویژه این رایانه‌ها متمركز كرده بود، در سال ‪ ۲۰۰۵‬با ارائه خدمات فروش موسیقی اینترنتی "آی‌تیونز"(‪(iTunes‬ و مدلهای مختلف دستگاه پخش فایلهای ‪" mp۳‬آی پاد"(‪ (iPod‬از جمله "ویدئو آی‌پاد" و "آی‌پاد نانو"، به غول بی‌همتای موسیقی اینترنتی بدل گشت و صدها میلیون ترانه موسیقی و میلیونها دستگاه ام‌پی‌تری پلیر "آی پاد" را در سرتاسر جهان به فروش رساند. سود سرشار خدمات ارائه موسیقی اینترنتی سبب شد كه در سال ‪ ۲۰۰۵‬علاوه بر شركت "اپل"، شركتهای بزرگ اینترنتی كه پیش از این كمتر كسی تصور می‌كرد زمانی به فروش موسیقی اینترنتی رو بیاورند نیز وارد این وادی شده و تلاش كنند گوشه‌ای از این خان رنگین را به دست بیاورند.
در سال ‪ ۲۰۰۵‬دو شركت "گوگل" و "یاهو" قابلیت جستجو و خرید ترانه‌های موسیقی را به موتورهای جستجوی خود افزودند و شركت "مایكروسافت" نیز به منظور راه‌اندازی خدماتی مشابه خدمات فروش موسیقی اینترنتی "آی تیونز" شركت "اپل"، با یكی از بزرگترین شبكه‌های تلویزیونی موسیقی جهان به نام "ام‌تی‌وی"(‪ (MTV‬وارد همكاری شد.
علاوه بر اخبار تلاش شركتهای بزرگ اینترنتی برای ورود به بازار فروش موسیقی در اینترنت، در سال ‪ ۲۰۰۵‬كاربران رایانه‌ها شاهد اخبار جالبی مبنی بر ورود شركتهایی نظیر "سامسونگ" و حتی شبكه خبری "بی‌بی‌سی" به این معركه بودند و این امر نشان‌دهنده تقاضای بی‌پایان علاقه‌مندان موسیقی به خریداری ترانه‌های مورد علاقه در اینترنت است به طوری كه برخی آمارهای جمع‌آوری شده در سال ‪ ۲۰۰۵‬نشان داد سود فروش موسیقی در اینترنت در برخی موارد حتی از سود فروش سی‌دی‌های موسیقی توسط ناشران اصلی ترانه‌های هنرمندان نیز پیشی گرفته‌است.
از سوی دیگر، تولد خدمات مختلف فروش قانونی موسیقی در اینترنت و همچنین فشار بیش از پیش صنایع ضبط و پخش موسیقی و فیلم بر شركتهای ارائه دهنده خدمات به اشتراك‌گذاری فایل در اینترنت(خدمات موسوم به ‪ P۲P‬یا "پیر تو پیر") سبب شد كه كاربران در سال ‪ ۲۰۰۵‬شاهد تعطیلی تعداد زیادی از معروف‌ترین این شركتها و یا روی آوردن برخی از آنها به فروش قانونی موسیقی به جای ارائه رایگان آنها باشند. خدمات به اشتراك‌گذاری فایل در اینترنت یا شبكه‌های "پی تو پی" به خدماتی گفته می‌شود كه كاربران با كمك آن می‌توانند اطلاعات موجود در هارد دیسك رایانه خود را در اختیار سایر كاربران شبكه قرار داده و خود نیز از اطلاعات موجود در هارد دیسكهای رایانه‌های سایرین استفاده كنند.
ده‌ها میلیونها كاربر اینترنت سالهاست كه از همین خدمات اینترنتی به منظور دانلود فایلهای موسیقی و فیلم مورد نظر خود استفاده می‌كنند كه بسیاری از فایلهای رد و بدل شده با این روش دارای "كپی رایت" بوده و همین امر سبب نارضایتی صنایع ضبط و پخش موسیقی و فیلم در جهان و به خصوص كشور آمریكا شده‌است. شكایتهای پی در پی صنایع ضبط و پخش فیلم و موسیقی تا پیش از سال ‪ ۲۰۰۵‬موجب تعطیلی برخی از معروفترین شبك‌های "پی تو پی" از جمله "نپستر" شده بود اما این روند در سال ‪ ۲۰۰۵‬بیش از پیش شدت گرفت به طوری كه كاربران در این سال شاهد تعطیلی شبكه‌های معروف "گروكستر"(‪ (Grokster‬و "آی تو هاب"(‪ (I۲hub‬و یا روی آوردن تدریجی برخی از آنها از جمله "كازا"(‪ (Kazaa‬و "آی‌مش"(‪ (iMesh‬به فروش قانونی موسیقی در اینترنت بودند.
شكوفایی خدمات ارائه موسیقی اینترنتی در سال ‪ ۲۰۰۵‬سبب شكوفایی صنعت تولید انواع "ام پی تری پلیر"ها در جهان شد به طوری كه شركت "اپل" با انواع تجهیزات "آی پاد" خود بخش اعظم این بازار را در اختیار گرفت و شركتهای دیگر نظیر "كریتیو"، "سامسونگ"، "دل" و حتی "والت دیزنی" نیز به تولید و فروش انواع دستگاه‌های "ام پی تری پلیر" روی آروند.
تب فروش موسیقی اینترنتی در سرتاسر سال ‪ ۲۰۰۵‬و به ویژه ماه‌های پایانی این سال ادامه داشت.
غول اینترنتی "یاهو" در سال گذشته میلادی خدمات جدیدی را با نام "‪ "Yahoo Audio Search‬ویژه جستجوی ترانه‌های موسیقی در اینترنت، گوش دادن آن لاین به موسیقی دیجیتالی، خرید موسیقی از اینترنت و جستجوی تصاویر، كلیپ‌های ویدیویی، اخبار و مصاحبه‌های هنرمندان موسیقی راه‌اندازی كرد.
شركت قدرتمند "گوگل" نیز در سال ‪ ۲۰۰۵‬قابلیت جدیدی را به موتور جستجوی اینترنتی خود افزود كه كابران می‌توانند از آن برای یافتن اطلاعات مربوط به ترانه‌های موسیقی از جمله متن شعر ترانه‌ها و اطلاعات مربوط به آلبومهای هنرمندان موسیقی، استفاده كنند.
در سال ‪ ۲۰۰۵‬حتی شبكه خبری "بی‌بی‌سی" نیز از راه‌اندازی خدمات اینترنتی فروش فایلهای موسیقی در آینده خبر داد. كاربران این خدمات شبكه "بی‌بی‌سی" قادر خواهند بود به برنامه‌های زنده صوتی و تصویری شبكه‌های مختلف "بی‌بی‌سی" و همچنین برنامه‌های موجود در بایگانی بزرگ آن دسترسی پیدا كرده و موضوعات مورد علاقه خود، از جمله ترانه‌های موسیقی را با كمك همین خدمات به صورت آن لاین خریداری كنند. در سال میلادی گذشته شركت "آی‌مش" به عنوان یكی از مشهورترین ارائه‌دهندگان خدمات به اشتراك‌گذاری فایل در اینترنت، خدمات جدیدی راه‌اندازی كرد كه این بار كاربران می‌توانند از آن برای به اشتراك‌گذاری و خرید قانونی موسیقی در اینترنت استفاده كنند. كاربران می‌توانند با استفاده از خدمات جدید "آی‌مش"(‪ (IMesh‬به بیش از ‪ ۱۷‬میلیون ترانه موسیقی دسترسی داشته كه از این میان حدود ‪ ۱۵‬میلیون ترانه به صورت رایگان قابل دانلود بوده و دو میلیون ترانه دیگر هر كدام به قیمت ‪ ۹۹‬سنت قابل خریداری و دانلود است.
از دیگر اخبار جالب مربوط به موسیقی اینترنتی در سال ‪ ،۲۰۰۵‬ورود شركت سامسونگ به بازار خدمات فروش ترانه‌های موسیقی در اینترنت بود. شركت كره‌ای سامسونگ در سال گذشته اعلام كرد كه در پی راه‌اندازی خدماتی مشابه خدمات معروف و پرطرفدار "آی‌تیونز" شركت "اپل" است. "سامسونگ" پیش از این در زمینه فروش دستگاه‌های كوچك پخش‌كننده موسیقی دیجیتالی(‪Player‬ ‪ (MP۳‬نیز به موفقیتهای قابل توجهی دست یافته بود. شاید عجیب‌ترین خبر مربوط به دنیای موسیقی اینترنت در سال ‪ ،۲۰۰۵‬خبر همكاری مایكروسافت با یكی از بزرگترین شبكه‌های تلویزیونی موسیقی جهان، "ام تی وی"، برای راه اندازی خدمات فروش موسیقی اینترنتی بود. شركت مایكروسافت اعلام كرد این خدمات با نام "ارج"(‪ (URGE‬با نگارش بعدی نرم‌افزار چند رسانه‌ای "مدیا پلیر" این شركت سازگار بوده و كاربران قادر خواهند بود با استفاده از آن، از امكان خرید بیش از دو میلیون ترانه موسیقی برخوردار شده و همچنین به موسیقی رادیویی اینترنتی نیز دسترسی پیدا كنند.
خدمات جدید فروش موسیقی اینترنتی "ارج" كه توسط مایكروسافت و شبكه "ام تی وی" راه اندازی خواهد شد با رایانه‌های "آی مك" شركت "اپل" و نیز دستگاه "آی پاد" این شركت سازگاری نخواهد داشت و به همین دلیل "مایكروسافت" و "ام تی وی" امكان فروش موسیقی به میلیونها كاربر رایانه‌ها و خدمات "اپل" را از دست خواهند داد.
كارشناسان عقیده دارند شكوفایی موسیقی اینترنتی در سال ‪ ،۲۰۰۵‬در سال ‪ ۲۰۰۶‬همچنان ادامه خواهد یافت و كاربران در این سال شاهد ظهور خدمات و تجهیزات متنوع خرید و پخش موسیقی دیجیتالی خواهند بود.
كیوان باقری
منبع : خبرگزاری جمهوری اسلامی


همچنین مشاهده کنید