شنبه, ۲۹ دی, ۱۴۰۳ / 18 January, 2025
مجله ویستا


هویتی به نام اینسرت


هویتی به نام اینسرت
● لطفا کپی نکنید!
این روزها شرایط موسیقی پاپ تغییر کرده اما با این حال هستند علاقمندانی به موسیقی پاپ و هنرمندان این سبک که با وسواس و علاقه خاصی تولید مجموعه‌ها را پیگیری کرده و با شنیدن خبر ورود آلبوم جدیدی به بازار، به طرق مختلف آلبوم را تهیه کرده و به مجموعه خود اضافه می‌کنند. البته در مواردی، تهیه آلبوم‌های هنرمندان خاصی که بیشتر مورد توجه فرد هستند، جای خود را به خریداری تمام آلبوم‌های عرضه شده می‌دهد.
تاکنون شاهد اصرار و تاکید هنرمندان مبنی بر تهیه آلبوم‌های ارژینال و خودداری از کپی کردن بوده‌ایم اما به دلیل این‌که محورین بحث در این شماره حول موضوع ذکر شده نیست لذا به توصیه‌ای کوتاه مبنی بر تهیه آلبوم‌های ارژینال بسنده می‌کنیم و رشته اصلی کلام را از دست نمی‌دهیم.
با توجه به این مهم، در صورتی که چنین فرهنگی برای تمام مخاطبان درونی شده و تخطی از آن‌را تحت هیچ شرایطی برای خود حایز نشمارند، آلبوم به صورت اصل تهیه شده که این به فروش بیشتر اثر کمک شایانی می‌کند. البته این نوع اهمیت خرید کردن فواید دیگری هم دارد که در ادامه به آن می‌پردازیم.
● عوامل سازنده یک آلبوم
صرف توجه به نام و عنوان خواننده و اعطای امتیاز مثبت یا منفی به صورت تمام و کمال به او کمی بی‌انصافی به نظر می‌رسد. به عبارتی، خواننده را می‌توان مجری یک طرح مدت‌دار دانست. البته این عنوان چیزی از ارزش‌های و زحمت‌های خواننده کم نکرده و بالعکس اهمیت سمت وی را در به نمایش گذاشتن زحمات یک گروه به مخاطبان نشان می‌دهد. در صورتی که خواننده و یا همان مجری طرح، بنا به دلایلی از جمله نداشتن صدایی گرم، عدم برخورداری از علم و تجربه کافی در زمینه خواندن، عدم آمادگی لازم در زمان اجرا و . . . موفق به اجرای مناسبی نشود، زحمات چندین ماهه و بعضا چندین ساله یک گروه را بی‌نتیجه خواهد گذاشت. به راستی در صورت اجرای ناموفق خواننده ارکان اصلی یک قطعه که شامل ترانه، آهنگ و تنظیم هستند، متزلزل شده و بنای قطعه ویران خواهد شد. شکل برعکس این قضیه نیز می‌تواند وجود داشته باشد که در طول تاریخ کوتاه موسیقی پاپ بعد از انقلاب شاهد آن بوده‌ایم.
با همه این اوصاف نکات یاد شده در رابطه با اهمیت نقش خواننده، نمی‌تواند نقش سایر اعضا را کمرنگ کند.
انتخاب ترانه مناسب، ملودی قابل قبول و تنظیم حرفه‌ای از عوامل اصلی موفقیت یک قطعه موسیقیایی باکلام هستند. همچنین استفاده و بهره‌گیری از هنر نوازندگان قهار، صدابردار حرفه‌ای و انتخاب استودیوی مجهز با عوامل حرفه‌ای نیز از دیگر عوامل موفقیت یک اثر محسوب می‌شوند بنابراین با کمی تامل درمی‌یابیم که شناخت سایر عوامل نیز خالی از اهمیت نیست.
● شناسنامه آلبوم
بی‌شک شناخت عوامل یاد شده تنها با تهیه آلبوم‌های اصل و ارژینال امکان‌پذیر است که پیش از این از اهمیت آن یاد کردیم.
اینسرت‌های موجود در آلبوم‌ها، حکم راهنما را برای علاقمندان دارند. شناخت عوامل دست‌اندرکار و دخیل در تولید یک آلبوم با تهیه و مطالعه اینسرت‌های یاد شده امکان‌پذیر می‌باشد. گفتنی‌ست این راهنمای آلبوم زمانی به مخاطب کمک‌رسان خواهد بود که خود وی نیز علاقه و تمایل به دانستن اطلاعات یاده شده، نشان دهد.
دو نکته در اینسرت‌ها خودنمایی می‌کند. نکته اول عکس خواننده و بعضا سایر عوامل و نکته دوم اطلاعات آلبوم نظیر اسامی ترانه‌سراها، آهنگسازان، تنظیم‌کنندگان و . . . است.
به نظر می‌رسد در صورتی که اینسرت یک آلبوم فاقد یکی از این دو نکته باشد، ناقص بوده و لزوم وجود عامل دیگر حس می‌شود. شاید در نگاه اول چنین نکته‌ای در بازار مجاز قابل قبول نباشد که اینسرت یک آلبوم فاقد عکس هنرمند یا اسامی عوامل دست‌اندرکار باشد اما مشاهده چند آلبوم که فاقد اطلاعات لازم جهت شناخت هنرمندان دخیل در تولید آلبوم بود، این غیرممکت را نیز ممکن ساخت! البته معمولا هیچ هنرمندی از درج عکس خود در اینسرت آلبوم صرف نظر نمی‌کند مگر این‌که به دلایلی خاص از جمله عدم داشتن چهره‌ای شاخص از این امر چشم‌پوشی کند که گویی این مشکل هم با توجه به وجود امکانات لازم جهت روتوش چهره تا حد زیادی رفع شده است!!
وجود چنین اینسرت‌هایی، اهمیت تهیه آن‌ها را زیر سوال برده و این نکته را مطرح می‌کند که به راستی هدف از تهیه اینسرت و گنجاندن آن در مجموعه چیست؟ اینسرت، در حکم شناسنانه آلبوم بوده و معرفی مجموعه هنرمندان دست‌اندرکار یک اثر به عهده این قسمت است اما زمانی که تنها به درج عکس هنرمند و اطلاعات کوتاه و ناقصی بسنده می‌شود، نقش این شناسنامه چیست؟ اصلا می‌توان عنوان شناسنامه را برای آن برگزید؟ آیا می‌توان ادعا کرد که یک شناسنامه فاقد مشخصات صاحب آن باشد؟
کامل بودن اینسرت یک آلبوم با ذکر نام اعضای پروه از جمله آهنگسازان، تنظیم‌کنندگان، نوازندگان، نام استودیو، صدابردار و سایر اطلاعات لازم تضمین می‌شود. در نظر گرفتن سلیقه و حرفه مخاطبات در تهیه شناسنامه آلبوم نقش بسزایی دارد. در صورتی که سلیقه عموم هنرمندان و هنردوستان در عرصه‌های مختلف هنری در نظر گرفته شود، نقایص کار کمتر شده و کمال بیشتری در پی خواهد داشت. به عنوان مثال، کسی که در زمینه نوازندگی تبحر و یا حتی علاقه به این رشته داشته باشد، شاید نخستین نکته‌ای که به آن توجه نماید، اسامی نوازندگان و بر اساس آن سازهای استفاده شده در ساخت قطعات است. نکته مذکور یکی از دلایل اهمیت تهیه آلبوم به صورت ارژینال است.
حتما برای خیلی‌ها اتفاق افتاده است که ترانه‌ای را در مجموعه‌های کپی شده شنیده‌اید و مدت‌هت برای یافتن نام خواننده جستجو کرده‌اند. هنرمندان شناخته شده که صدای آن‌ها برای عموم مخاطبان آشناست، از این قاعده مستثنی هستند اما با توجه به رشد روزافزون تعداد فعالان عرصه موسیقی پاپ، وجود یک شناسنامه در مجموعه‌های تولید شده جهت شناخت بهتر هنرمندان تازه‌کار، ضروری به نظر می‌رسد.
نکته دیگری که میدان بحث پیرامون آن کوچک به نظر نمی‌رسد، برخورد خریداران با اینسرت آلبوم است. صرف‌نظر از هنرمندان و علاقمندان دنیای موسیقی که قبل از گوش دادن به ترانه‌های آلبوم، سایر اطلاعات آلبوم را جویا می‌شوند، سایر مخاطبان عام چه استفاده‌ای از اینسرت آلبوم می‌کنند؟ برای شخصی که در هیچ یک از زمینه‌های موسیقی پاپ تبحر نداشته و صرفا یک مجموعه را برای لذت بردن از موسیقی و صدای خواننده تهیه می‌کند، دانستن اسامی اعضا گروه و نام استودیو و صدابردار، چه اهمینی می‌تواند داشته باشد؟ پاسخ این سوال کاملا روشن است. برای آگاه شدن از نام کسانی که برای تولید یک مجموعه زحمت کشیده و به نوعی هنرمند محسوب می‌شوند، الزامی جهت تبحر در نوازندگی یا خوانندگی وجود ندارد. علاقه به هر رشته هنری، دلیلی برای فراگیری آن رشته نیست اما بهتر است علاقمندانی که سطح علاقه خود رابه موسیقی پاپ با پرداخت مبلغی بیشتر برای تهیه آلبوم ارژینال نشان می‌دهند، به موارد یاد شده اهمیت بیشتری داده و از طریق اینسرت آلبوم‌ها، دورادور با اسامی هنرمندان در زمینه‌های مختلف موسیقی آشنا شوند.
● حقیقت یا واقعیت؟!
با توجه به این‌که حقیقت با واقعیت فاصله دارد، حقیقت امر مذکور را می‌پذیریم اما منکر واقعیت نمی‌شویم. واقعیت این است که اکثر قریب به اتفاق مخاطبان، توجه چندانی به اطلاعات یاد شده در اینسرت آلبوم نداشته و به شنیدن ترانه‌ها بسنده می‌کنند که البته به علت گسترش فعالیت‌های بازار غیرمجاز که آثار را بدون لیبل و اینسرن عرضه می‌کنند، اپیدمی شدن عدم توجه به شناسنامه یک اثر دور از ذهن نیست!
متاسفانه تعداد زیادی از علاقمندان، همین لطف را هم در حق هنرمندان خود به جای نیاورده و کپی کردن آلبوم‌های جدید را ترجیح می‌دهند.
با همه این اوصاف دلیل عدم توجه کافی و لازم به اینسرت آلبوم‌ها چیست؟ به صورت کلی‌تر می‌توان این پرسش را این مطرح کرد که مخاطبان تا چه اندازه به مطالعه اینسرت آلبوم‌ها می‌پردازند. در همین زمینه گفتگوی کوتاهی با چند تن از مخاطبان و علاقمندان به موسیقی پاپ داشته‌ایم که مختصری از آن‌را در ادامه خواهید خواند:
سارا ستاری انگیزه خود را از تهیه آلبوم‌های ارژینال، ارج نهادت به زحمت هنرمندان دانست و گفت: «به تمام آلبوم‌هایی که وارد بازار می‌شوند علاقه ندارم و تنها آثار و فعالیت‌های هنری تعداد معدودی از خوانندگان مورد علاقه‌ام را پیگیری می‌کنم. زمانی که آلبوم را خریداری می‌کنم به اولین نکته‌ای که توجه می‌کنم نام ترانه‌سرایان است. شاید دلیل این امر علاقه زیاد من به شعر و ترانه باشد. اکثر ترانه‌سرایان به‌نام را می‌شناسم و با آثار و ترانه‌هایشان آشنا هستم. پس از باز کردن آلبوم و مرور نام ترانه‌سرایان، ابتدا به سراغ قطعاتی می‌روم که آثار سراینده‌اش را بیشتر می‌پسندم و با ترانه‌هایش آشنا هستم. در واقع به نام سایر اعضا توجه چندانی ندارم و آشنایی زیادی با آهنگسازان و تنظیم‌کننده جز دو یا سه مورد ندارم».
مریم نیکزاد در این ارتباط چنین بیان کرد: «توجه زیادی به اینسرت آلبوم‌ها ندارم. پس از گوش دادن به قطعات آلبوم، در صورتی که قطعه‌ای نظرم را خود جلب کند، اطلاعات آن‌را در اینسرت نگاه می‌کنم. در غیر این صورت مطالعه اطلاعات ذکر شده را لازم نمی‌دانم. دانستن نام هنرمندی که با چهره وی هیچ‌گونه آشنایی ندارم برایم خالی از جذابیت است».
امیر تبریزی علاقه به موسیقی را دلیل تهیه آلبوم دانست و لذت جمع‌آوری مجموعه‌های موسیقی را به دلیل فوق افزود و گفت: «علاقه خاصی به تهیه آلبوم و فلیم‌های ارژینال دارم و اصولا با کپی کردن و امانت گرفتن این آثار مخالف هستم. پس از خریداری کردن یک آلبوم نگاهی کوتاه به اینسرت آن می‌اندازم. البته این مطالعه، اجمالی است و نام اعضا در خاطرم باقی نمی‌ماند».
ندا جعفری هدف از تهیه آلبوم ارژینال را در درجه اول کیفیت مناسب آن و در درجه دوم عکس هنرمند مورد علاقه‌اش عنوان کرد و افزود: «کیفیت صدا در آلبوم‌های ارژینال بالا بوده و من از این بابت احساس رضایت دارم. عکس هنرمند مورد علاقه‌ام نیز پس از خریدن آلبوم در آرشیو عکس‌هایم باقی می‌ماند چرا که من علاقه خاصی به جمع‌آوری عکس هنرمندان مورد علاقه‌ام دارم اما توجه چندانی به اسامی ذکر شده در اینسرت ندارم به استثنای موارد اندکی که آن‌هم به نام دو یا سه آهنگساز معروف خلاصه می‌شود».
منبع : سایت تخصصی موسیقی ریتم