پنجشنبه, ۲۰ دی, ۱۴۰۳ / 9 January, 2025
مجله ویستا

با شرق شناسان جهان


با شرق شناسان جهان
●هارالد موتزكی H. H. Motzki
پروفسور هارالد موتزكی كارشناس مطالعات اسلام، قرآن، حدیث و فقه هستند. ایشان در بخش عربی و مطالعات اسلامی دانشگاه كاتولیك "نیجماگن" (Nijmagen)درس روش شناسی مطالعه اسلام را تدریس می كنند. فعالیت های تحقیقی ایشان در عین حال عبارتند از : ناظر: بین تاریخ و افسانه، زندگی نامه محمد (صلی الله علیه و آله) به وسیله شهاب الزوری.
محقق: پیدایش تمدن اسلامی و اعتبار و كارایی روش تحقیق در این زمینه.
رهبر تیم پروژه: جایگاه اسلام در تحصیلات فوق مستعمره ای مراكش و تونس (یك تحقیق تطبیقی برای توسعه های اخیر)
تعدادی از آثار ایشان عبارتند از:
ـ تاریخ پیدایش سریع رویه قضایی اسلام ـ منشأ و مبدأ متون نوشته شده قرآنی ـ دگرگونی حیات محمد ـ جنبه های تاریخی ـ انسان شناختی تمدن اسلام
- تحقیقات حدیثی به كجا می رود
و بسیاری كتب و مقالات دیگر
●جین دمن مك الیفJane Mc Auliffe
مك الیف دارای درجه فوق لیسانس دكتری از دانشگاه تورنتو و درجه لیسانس از دانشگاه واشنگتن دی سی است. او بوسیله مؤسسه گوگنهام (۱۹۷۷) و راكفلر (۱۹۶۶) ملون (۱۹۹۴) و مؤسسه ملی وقف برای پیروان انسانیت (۱۹۹۲) حمایت مالی شده است.
وی استاد مطالعات اسلامی در دانشگاه های ایموری، آتلانتا و جورجیا (۱۹۹۲ ـ ۱۹۸۶) و دانشگاه تورنتو (۲۰۰۰ ـ ۱۹۹۲) بود. ایشان هم اكنون در دانشگاه جورج تاون مشغول تدریس هستند.
از آثار ایشان "مسیحیان در قرآن" می باشد كه در سال ۱۹۹۱ توسط انتشارات دانشگاه كمبریج منتشر شده است. ایشان یك سری كتاب تاریخ طبری را ترجمه كرده و سرویراستار دایرهٔ المعارف قرآنی لیدن (EQ) هستند.
او در حال تدوین مقالاتی درباره تفاسیر یهودیت، مسیحیت و اسلام است كه بوسیله دانشگاه آكسفورد منتشر خواهد شد. مك الیف تنها آمریكائی شمالی عضو كمسیون پاپی رابطه ادیان با مسلمانان است. او هر دو كنفرانس آمریكایی و كانادایی اسقف های كاتولیك كه درباره فعالیت های بین ادیان بود را پیشنهاد داده بود.
●گرهارد هنریش باورینگ Gerhard Henrich Bowering
دارای درجه پروفسوری فلسفه از دانشگاه مونیخ آلمان به سال (۱۹۶۴ ـ ۱۹۵۹)، دیپلم مطالعات اسلامی از دانشگاه پنجاب پاكستان و مطالعات زبان عربی از دانشگاه قاهره مصر به سال (۱۹۶۷ـ۱۹۶۴)، مدرك استادی الهیات از دانشگاه مونترال كانادا (۱۹۷۱ ـ ۱۹۶۷)، بورسیه كنسولگری كانادا و آلمان (۷۳ ـ ۱۹۷۱) و دارای مدرك دكترای مطالعات اسلامی از دانشگاه مك گیل كانادا (۱۹۷۵ ـ ۱۹۷۱) می باشند. او استاد دستیار بخش مذاهب اسلامی در دانشگاه های یل (Yale university) و "نیوهیون" (New Haven university) (۱۹۸۴) و رئیس هیأت مطالعات خاورمیانه ای دانشگاه "یل" و "نیوهیون" به سال (۱۹۹۵ ـ ۱۹۸۵) بود. او زبانهای عربی باستان، مصری، فارسی، تركی، اردو، فرانسه، آلمانی، اسپانیایی، یونانی و لاتین را می داند.
تا سال ۱۹۸۴ پروفسور مطالعات اسلامی بوده است. او سابقاً در دانشگاه پنسلوانیا تدریس می كرد و استاد مدعو دانشگاه اینسبورگ، پرینستون و انستیتوی مطالعات پیشرفته در پرینستون و انستیتوی مطالعات پیشرفته در پرینستون بود. از او آثار زیادی برجای مانده است از جمله :همكاری در دایرهٔ المعارف اسلامی و تصحیح و نگارش كتابهای زیادی درباره اسلام و قرآن و …
●آندرو ریپینAndrew Rippin
در سال ۱۹۷۴ موفق به اخذ لیسانس مطالعات مذاهب از دانشگاه تورنتو گردید و در سال ۱۹۷۷ فوق لیسانس مطالعات اسلامی خود را از دانشگاه مك گیل اخذ كرد و در سال ۱۹۸۱ از همان دانشگاه، دكترای خود را در مطالعات اسلامی به پایان رسانید. عنوان رساله دكتری ایشان عبارتست از "اسباب قرآنی ماده النزول و تجربه كاربرد آن و توسعه در تفسیر".
بعد از ۲۰ سال سابقه تدریس در بخش مطالعات مذاهب در دانشگاه كالگری (Calgary university)، ایشان در تاریخ اول جولای سال ۲۰۰۰ به بخش تاریخ دانشگاه ویكتوریا ملحق شده و رئیس دانشكده انسان شناسی گردیدند. علاقه و زمینه كاری ایشان در تاریخ دوره تكوینی اسلام به تفسیر قرآن در دوره سنتی اسلام است. ایشان همچنین عضو آكادمی مذاهب آمریكا، انجمن شرقی آمریكا، انجمن بریتانیایی مطالعات خاورمیانه ای، انجمن كانادایی مطالعات مذاهب (از سال ۱۹۸۰) می باشد.
از ایشان آثار، مقالات و فعالیت هایی در زمینه های مرتبط باقیمانده و یا در دست اقدام است.
●ویلیام مونت گامری واتWilliam Montgomery Watt
پروفسور مطالعات عربی و اسلامی دانشگاه ادین بورگ (Edinburgh university)، قسمتی از مجموعه كتب اسلامی با ارزش خود را به كتابخانه هدیه كرده است. تحصیلكرده در دانشگاه های ادین بورگ، جِنا، و كالج بالیول (Balliol)، آكسفورد، بوده و به عنوان مربی ارشد در فلسفه اخلاق در ادین بورگ از سال ۱۹۳۴ تا ۱۹۳۸، مربی در فلسفه باستان (۱۹۴۷ ـ ۱۹۴۶) و مربی موفق، مربی ارشد و دانشیار مطالعات عربی (۱۹۶۴ ـ ۱۹۴۷) است. در سال ۱۹۶۴ سمت ریاست را قبول كرد و در سال ۱۹۷۹ بازنشسته شد. ایشان مجموعه خود را بعلاوه ۱۴۰۰ عنوان به كتابخانه دانشگاه ادین بورگ تقدیم و هدیه كرده و سهم مهمی را در رشد و بالندگی زمینه های مطالعات اسلامی و عربی دارا است. ایشان در زمینه مطالعات اسلامی و مخصوصاً در تفسیر قرآن فعالیت داشته اند. سایر موضوعاتی كه ایشان تخصص دارند شامل عرفان و حقوق اسلامی، اسلام و فلسفه قرون وسطایی، رابطه بین اسلام و مسیحیت، تاریخ دنیای عرب و ادبیات عرب می باشد.
محسن فلاح
منبع : دانشگاه امام صادق (ع)