چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

با کودکان بد غذا چه باید کرد؟


با کودکان بد غذا چه باید کرد؟
وقتی از دندان درآوردن کودک خلاص می شوید نوبت به دادن غذاهای جامد می رسد. در این مرحله است که کودک بی اشتهایی می کند و غذاهایی را که برایش آماده کرده اید نمی خورد. در این هنگام به جای عصبانیت و نگرانی نفسی عمیق بکشید و بدانید که این یکی از مراحل رشدکودک است و با گذشت زمان برطرف می شود. بسیاری از والدین به ویژه مادران نگران کم غذایی یا بدغذایی کودکان خود هستند. اما به خاطر داشته باشید که هرچه نگرانی و حساسیت شما نسبت به این مسئله بیشتر باشد شرایط بدتر خواهدشد به خصوص اگر انتظار داشته باشید کودک شما بیش از آنچه واقعا نیاز دارد بخورد. با آرامش به او غذا بدهید تا وقتی که دیگر نخواهد چیزی بخورد، شما هم غذادادن راکنار بگذارید. زیرا او کالریهای مورد نیاز خود را تامین کرده و غذای اضافی و به اجبار خوراندن شما تاثیری در رشد و سلامت او نخواهد داشت.
پس بهترین کار این است که به تصمیمات او مبنی بر خوردن یا نخوردن توجه نمایید و بدانید که به اندازه کافی و درهنگام گرسنگی خواهد خورد. البته این کار در گفتن ساده تر ازعمل است.
نکته مهم این است که شما وظیفه دارید تا مواد مغذی ولازم را به کودکتان بدهید اما اینکه او چقدر از آنها بخورد بستگی به خودش دارد.
● چگونه مشخص می شود کودک سیر شده است؟
البته اگر کودک مستقیما به شما بگوید سیرشده کافی است اما ممکن است او با حرکات و رفتارش این موضوع را نشان بدهد که این موارد عبارتند از:
▪ وقتی غذا را به سمت دهانش می برید دهانش را بسته نگاه می دارد.
▪ می گوید «نه»
▪ وقتی غذا را به سمت او می برید سرش را به جهت دیگری می گرداند
▪ با دست قاشق غذا را به عقب می زند
▪ غذا را در دهان نگه می دارد و قورت نمی دهد
▪ غذا را از درون دهان بیرون می ریزد
▪ سعی می کند از صندلی خود پایین و بیرون بیاید
▪ گریه می کند یا جیغ می زند
▪ نق می زند و بهانه می گیرد
● بهترین راه برای برخورد با کودکان بدغذا چیست؟
بسیاری از کودکان درمرحله ای از زندگی غذای بسیار کمی می خورند و به گفته برخی از والدین از غذا فراری هستند. زمان لازم است تا کودک بداند که غذا برایش خوب است. این کار را از تماشای دیگران در حال غذاخوردن یاد می گیرد.
وقتی ببیند بقیه بدون اینکه به او اصرار کنند با لذت غذا می خورند به تدریج انواع غذاها را به میزان بیشتری خواهد خورد.
به منظور اینکه کودک بیشتر تشویق شود می توانید نکات زیر را مدنظرقرار دهید:
▪ سعی کنید در صورت امکان با کودک غذا بخورید. وقتی کودک می بیند غذاهایی را که چندان دوست ندارند یا با آنها آشنا نیستند بزرگترها می خورند تمایل بیشتری به خوردن آنها پیدا می کنند.
▪ در مورد غذایی که می خورید نظرات مثبتی بدهید. از آنجایی که والدین الگوی فرزندان هستند چنانچه با لذت از غذایی که می خورید تعریف کنند فرزندان نیز رغبت بیشتری به خوردن نشان می دهند.
▪ در زمانهایی که با دیگران دور هم هستید سعی کنید کودکان با هم غذا بخورند تا با دیدن بقیه کودکان بخواهد غذا بخورد.
▪ برنامه خاصی را برای غذاخوردن دنبال کنید سه وعده غذای اصلی به همراه دو میان وعده درطول روز برای کودک کافی است. اگر هر روزبه همین ترتیب جلو بروید کودک عادت می کند که درساعاتی که باید منتظر غذا باشد احساس گرسنگی بیشتری کند و بهتر غذا می خورد. در ضمن بهتر است بلافاصله قبل ازخواب به او غذا ندهید.
▪ زمان غذاخوردن را بین ۲۰ تا ۳۰ دقیقه درنظر بگیرید. اگر کودک تا پایان ۳۰ دقیقه مقداری از غذایش باقی ماند، اضافه آن را بردارید و به او ندهید زیرا اگر گرسنه بود دراین زمان غذایش را می خورد پس برای دادن غذای بعدی تا زمان وعده بعدی غذا صبر کنید.
▪ کودک را تحسین کنید. وقتی کودک به خوبی غذا می خورد از او تعریف کنید و او را تشویق نمایید. زیرا اگر فقط وقتی که غذا نمی خورد به او توجه کنید با وجود اینکه این توجه منفی است او تشویق می شود که رفتار منفی بیشتری نشان دهد تا توجه شما را به خود جلب کند. در مقابل اگر خوب غذا نمی خورد غذایش را کناربگذارید و حساسیت چندانی نشان ندهید.
▪ اگر درهر وعده میزان غذای زیادی برای کودک در نظر بگیرید او اشتهای خود را از دست می دهد. پس مقدار کمی برایش غذا بریزید تا اگر آن را تمام کردخوشحال شود و اگر خواست بازهم برایش بریزید.
▪ کودک از اینکه نقشی در خوردن غذا داشته باشد لذت می برد پس اگر خواست اجازه دهید کمی از غذا را با دست بردارد وخودش به داخل دهان بگذارد. اگر مقداری هم ریخت عیبی ندارد اما در مقابل ازاین کار لذت می برد.
▪ درمحیطی آرام و به دور از تنش به او غذا بدهید. درمحیط هایی که عده زیادی سر و صدا می کنند و یا تلویزیون روشن است و بقیه بازی می کنند حواس او پرت می شود و ترجیح می دهد زودتر از نشستن سرسفره خلاص شود. پس درزمانی آرام به او غذا دهیدتا فقط غذا بخورد.
▪ در مورد کودکان بزرگتر درهنگام درست کردن غذا نظر آنها را نیز در مورد غذایی که دوست دارند و نوع طبخ آن مثلا پختن یا سرخ کردن بپرسید.
▪ گاهی اوقات دربیرون از منزل غذا بخورید. رفتن به هوای آزاد و پیک نیک و غذاخوردن در جایی بیرون از منزل برای کودکان خوشایند است. پس هر ازچندگاهی اینکار را انجام دهید.
● چه کارهایی رانباید انجام داد؟
▪ غذا را به سرعت به کودک ندهید. بسیاری از کودکان به آرامی غذا می خورند و اگر شما سریع لقمه های غذا را به دهانش بگذارید ترجیح می دهد اصلا نخورند.
▪ میان وعده ها را درست قبل و بعد از وعده غذای اصلی به کودک ندهید زیرا موجب بی اشتهایی او می شود.
▪ اگر کودک در یک زمان از خوردن غذا خودداری کند به این معنی نیست که دیگر هرگز آن را نخواهد خورد. ممکن است در یک زمان دیگر بخواهد همان را بخورد.
▪ اگر در غذادادن کودک اشتباه کردید و با رفتار اشتباه اوضاع بدتر شد احساس گناه نکنید زیرا والدین هم باید از اشتباهات خود یاد بگیرند.
● اگر هنوز نگران هستیم چه کنیم؟
اگر هنوز درمورد شیوه ها تردید دارید و از غذا یا نخوردن یا کم خوردن کودک خود احساس ناراحتی می کنید تمام غذاها و نوشیدنی هایی را که کودک در مدت یک هفته مصرف کرده دریک فهرست بنویسید. اگر کودک برخی غذاها را بهتر خورده و دوست داشته سعی کنید درهفته های بعد نیز آنها را تکرار کنید. و آنهایی را که دوست نداشته به شیوه ای دیگر درست کنید یا از غذاهایی مشابه که درهرم غذایی در همان گروه هستند استفاده کنید. برای مثال اگر کودک تمایلی به خوردن برنج ندارد می توانید ماکارونی یا نان را امتحان کنید.
به یاد داشته باشید اگرشما نگران بدغذایی او هستید اما وزن گیری او طبیعی است پس جای نگرانی نیست اما اگر وزن کودک زیر حد طبیعی است و گاهی اوقات اصلا وزن نمی گیرد باید با پزشک متخصص اطفال دراین مورد مشورت نمایید!
سحر کمالی نفر
منبع : روزنامه کیهان