جمعه, ۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 26 April, 2024
مجله ویستا

خدایان و ژنرال‌ها - GODS AND GENERALS


خدایان و ژنرال‌ها - GODS AND GENERALS
سال تولید : ۲۰۰۳
کشور تولیدکننده : آمریکا
محصول : رانلد ف. ماکسول
کارگردان : ماکسول
فیلمنامه‌نویس : ماکسول، برمبنای کتابی نوشتهٔ جف شارا
فیلمبردار : کس وان اوستروم
آهنگساز(موسیقی متن) : رندی ایدلمن و جان فریزل
هنرپیشگان : جف دانیلز، مارک آلدریچ، استیون لانگ، جرج آلن، رابرت دووال، کیت آلیسن، گالی روشا، میرا سوروینو و رویس د. اپلگیت
نوع فیلم : رنگی، ۲۳۱ دقیقه


̎سرهنگ جاشوآ لارنس چیمبرلین̎ (دانیلز) زندگی راحت و بی‌دردسر خانوادگی و حرفه‌اش را به‌عنوان استاد دانشگاه، ترک کرد تا به یکی از بزرگ‌ترین مغزهای متفکر ارتشِ ̎شمالی‌ها̎ تبدیل شود. ̎ژنرال تامسن استون‌وال جکسن̎ (لانگ) نیز مانند ̎چیمبرلین̎، مردی سخت با ایمان بود که در خدمت نیروهای کنفدراسیون، از آرمان جنوبی‌ها دفاع می‌کرد و ̎ژنرال رابرت ا. لی̎ (دووال) رهبر نیروهای کنفدراسیون، مردی بود که مجبور شد بین وفاداری‌اش به ایالات متحد و عشقش به ایالت‌های جنوبی ـ جائی که در آن‌جا به‌ دنیا آمده و بزرگ شده ـ یکی را انتخاب کند. در حالی‌که با اعلام جنگ، سرنوشت ̎چیمبرلین̎، ̎جکسن̎ و ̎لی̎ پی گرفته می‌شود و فرایند جنگ در نبردهای ماناساس، آنتیتام، فردریک‌برگ و چانسلرزویل دنبال می‌شود، فیلم تماشاگر را با تعداد بیشتری از شخصیت‌های درگیر، از جمله زنانی مثل ̎نانسی چیمبرلین̎ (سوروینو) و ̎آنا جکسن̎ (روشا) که این مردان آنان را پشت‌سر گذاشتند، آشنا می‌کند.
● این فیلم چهار ساعتهٔ کسالت‌بار با بازی‌های بد بازیگرانش دربارهٔ سال‌های نخستین جنگ‌های داخلی آمریکا، هر چند تصویری با جزئیات تمام از آن روزها و ظهور و سقوط ژنرال استون‌وال جکسن به‌دست می‌دهد، اما می‌شد آن را در قالب یک مجموعهٔ تلویزیونی به خورد تماشاگران داد. یک دهه پیش از این نیز گتیزبرگ (ساختهٔ خود ماکسول، ۱۹۹۳) گوشه‌ای از مبارزات آن سال‌ها را به تصویر کشیده بود. اما هر چه‌قدر گتیزبرگ اقتباسی موفق از رمان مایکل شارا بود، خدایان و ژنرال‌ها با کارگردانی ضعیف و فیلم‌بردای خسته‌کننده‌ای که دارد، به شکل یک نمایش‌نامهٔ تاریخی مدرسه‌ای جلوه می‌کند. خدایان و ژنرال‌ها برخلاف گتیزبرگ که فقط رخدادهای سه روز از جنگ را به تصویر می‌کشید، یک گسترهٔ زمانی سه ساله را روایت می‌کند، اما صحنه‌های جنگ و مبارزهٔ آن بسیار کم‌تر از گتیزبرگ هستند. از نظر تکنیکی، فیلم را باید محصولی درجهٔ سوم به شمار آورد. جلوه‌های ویژهٔ تصویری و بدلکاران اصلاً متقاعدکننده نیستند و سربازان موقع به هوا پرت شدن پس از وقوع انفجارها خیلی کند هستند. مارتین شین که در گتیزبرگ نقش رابرت ا. لی را بازی کرده بود، برای تکرار نقش خود در خدایان و ژنرال‌ها نیز دعوت شد، که بنا به دلایلی نپذیرفت و نقش او را به دووال دادند. دووال از نوادگان واقعی رابرت ا. لی است.


همچنین مشاهده کنید