پنجشنبه, ۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 23 January, 2025
مجله ویستا

بیست و هفتمین دوره جام تختی


بیست و هفتمین دوره جام تختی
بیست و هفتمین دوره جام جهان پهلوان غلامرضا تختی امروز در شرایطی در بندرعباس آغاز می شود که چند سالی است این مسابقات از رونق افتاده و به گرمی گذشته اش برگزار نمی شود. در دهه ۶۰ جام تختی از سطح بسیار خوبی برخوردار بود. در آن سال ها با اینکه ایران درگیر جنگ بود هیچگاه تیم هایی چون ایتالیا، بلغارستان، شوروی و ترکیه حضور در این جام معتبر را از دست نمی دادند و جام تختی که بعضاً نام جام فجر و یا ۲۲ بهمن هم بر خود می دید از تورنمنت های درجه یک کشتی جهان محسوب می شد.
اما سال به سال سطح این رقابت ها پایین تر آمد به نحوی که در دهه ۸۰ جام تختی به یک دوره مسابقات کم رونق و سطح پایین تبدیل شد. مشکلات مالی فدراسیون محمدرضا طالقانی هرگز به وی اجازه نداد که با دعوت از تیم های مدعی جهان، برگزارکننده یک تورنمنت درست و حسابی باشد. محمدرضا یزدانی خرم سرپرست کنونی فدراسیون کشتی قصد داشت جام تختی را بهتر از سال های قبل برگزار کند اما فدراسیون او هم با مشکلاتی روبرو شد و نتوانست تیم های قدرتمند کشتی جهان را راضی کند تا برای حضور در این جام به ایران بیایند. فدراسیون کشتی با دو مشکل بزرگ روبه رو بود. نخست زمان برگزاری جام تختی است.
این جام بین سه تورنمنت بزرگ کشتی جهان؛ دانکلوف بلغارستان، یاشار دوغو ترکیه و یاریگین روسیه قرار گرفته و طبیعتاً آزادکاران حضور در این سه تورنمنت را به شرکت در جام تختی ترجیح می دهند. از طرفی تعطیلات سال نو میلادی و کم کاری روابط بین الملل فدراسیون کشتی موجب شد فدراسیون نتواند ارتباط خوبی با فدراسیون های کشورهای دیگر برقرار و آنها را متقاعد کند که به ایران بیایند.
به نظر می رسد اگر روابط بین الملل فدراسیون بهتر کار می کرد تیم های خارجی بهتری به بندرعباس می آمدند؛ نکته یی که منصور برزگر مدیر فنی تیم های ملی کشتی آزاد نیز در برنامه دایره طلایی این هفته به آن اشاره کرد. با این وجود امریکا را باید میهمان بزرگ این دوره از رقابت ها بدانیم و در واقع حضور این تیم اعتبار ویژه یی به بیست و هفتمین دوره جام جهان پهلوان تختی داده است. از سال ۱۹۹۸ که تیم ملی کشتی آزاد ایالات متحده در مسابقات جهانی تهران شرکت کرد، دیگر در این ۹ ساله هرگز هیچ تیم ورزشی از امریکا به ایران نیامده بود و حتی امریکایی ها در مسابقات جهانی ۲۰۰۳ تهران نیز غیبت داشتند اما بالاخره این طلسم شکسته شد.
ترکمنستان نیز دیگر تیمی است که خود را به بندرعباس رسانده اما داغستان، ارمنستان و عراق سه تیم دیگری که قرار بود در مسابقات شرکت کنند در راه رسیدن به ایران با مشکلاتی روبه رو شدند و در مجموع مسابقات در اوزان مختلف بیشتر شبیه مسابقات داخلی کشور است تا یک تورنمنت بین المللی.
● انتخابی مسابقات جام جهانی و رقابت های آسیایی
با اینکه کشتی گیران خارجی کمی در بندرعباس حضور دارند و هیچ کدام از ملی پوشان حاضر در دوحه نیز در مسابقات حاضر نیستند باز هم کارشناسان کشتی پیش بینی می کنند جام تختی در این دوره که نام یادواره شهدای خلیج فارس را هم یدک می کشد مسابقات سطح بالا و جذابی از آب دربیاید. ابتدا باید به میزبانی خوب مسوولان و مردم بندرعباس اشاره کرد. خونگرمی میزبانان باعث شده که میهمانان داخلی و خارجی هیچ مشکلی را احساس نکنند.
سالن فجر بندرعباس هم با گنجایش نزدیک به سه هزار نفر کاملاً آماده برگزاری این مسابقات ظرف امروز و فردا است.
در کنار میزبانی خوب بندرعباس نکته دیگری که همه را به بالا رفتن سطح کیفی مسابقات خوش بین کرده اهمیت این دور رقابت ها است. کشتی ایران در ماه های آینده جام جهانی کراسنویارسک روسیه و رقابت های قهرمانی آسیایی بیشکک قرقیزستان را پیش رو دارد و قرار است جام تختی نقش رقابت های انتخابی این دو تورنمنت مهم را داشته باشد. به همین دلیل در هر وزن نزدیک به ۲۰ کشتی گیر ایرانی حضور دارند و پیش بینی می شود رقابتی بسیار تماشایی بین مدعیان هر وزن به وجود بیاید و حتی غیبت ملی پوشان چشمگیر نباشد. منصور برزگر مدیر تیم های ملی در این باره گفت؛ کشتی ما تنها به این هفت ملی پوش محدود نمی شود و نفرات دیگری هم وجود دارند. برای حضور در جام جهانی و مسابقات قهرمانی آسیا به طور صددرصد فرصت به کسانی داده می شود که در جام تختی حضور داشته اند.
برخی نفرات نظیر تقی داداشی و مسعود مصطفی جوکار که در جام تختی شرکت نکردند از این مسیر کار دشواری برای ملی پوش شدن خواهند داشت. علاوه بر تقی داداشی، مراد محمدی، مسعود مصطفی جوکار، علی اصغر بذری، رضا یزدانی، علیرضا حیدری و فردین معصومی، هفت ملی پوش حاضر در دوحه و مسابقات جهانی چین، فریدون قنبری، مهدی حاجی زاده، مهدی تقوی و پژمان رستگار دیگر غایبان بزرگ جام تختی به شمار می روند.
با این حال حضور چند کشتی گیر آماده در هر وزن موجب شده که کارشناسان پیش بینی کنند غیبت این نفرات سرشناس سطح رقابت ها را تحت تاثیر قرار ندهد. در ۵۵ کیلوگرم جوان های مستعدی حضور دارند و کادر فنی به دنبال پیدا کردن یک جانشین مناسب برای تقی داداشی است. در ۶۰ کیلوگرم در غیاب مراد محمدی و مهدی تقوی، مایک زادیک امریکایی شانس اول محسوب می شود.
در ۶۶ کیلوگرم چندین کشتی گیر مدعی اند که می توانند جای جوکار را در تیم ملی بگیرند و عیار آنها فردا مشخص خواهد شد. در ۷۴ کیلوگرم هادی حبیبی و میثم مصطفی جوکار مدعیان اصلی محسوب می شوند. در ۸۴ کیلوگرم مجید خدایی شاخص ترین آزادکار حاضر در بندرعباس به شمار می رود. در ۹۶ کیلوگرم در غیاب علیرضا حیدری جوانانی مثل امیر گنجی و سعید ابراهیمی بیشترین شانس را دارند و بالاخره در ۱۲۰ کیلوگرم همه نگاه ها به علیرضا رضایی است. رضایی که در مسابقات چین و دوحه غایب بود می خواهد یک بار دیگر شایستگی های خود را اثبات کند.
او که تنها مدال دار المپیکی حاضر در بندرعباس است به دنبال این است که یک بار دیگر دوبنده تیم ملی را به دست آورد. در غیاب فردین معصومی، مایک آروینگ امریکایی، هادی پورعلیجان، جواد دماوندی و محمدرضا آذرشکیب رقیبان اصلی نایب قهرمانی المپیک آتن محسوب می شوند. کشتی گیران ۶۰ ، ۷۴ و ۹۶ کیلوگرم دیروز وزن کشی کردند و مسابقات آنها امروز انجام می شود، فردا هم با برگزاری رقابت های ۵۵ ، ۶۶ ، ۸۴ و ۱۲۰ کیلوگرم این رقابت ها به پایان می رسد.
● امریکایی ها؛ از حضور در ایران به وجد آمده ایم
حضور کشتی گیران امریکایی در بندرعباس نکته ویژه و قابل توجه جام تختی این دوره است. پس از نایب قهرمانی ایران در مسابقات جهانی چین مسوولان فدراسیون امریکا در ملاقات با محمدرضا یزدانی خرم از او خواستند ارتباطات بیشتری بین دو فدراسیون برقرار شود. در اولین گام کشتی گیران امریکایی با استقبال خوب میزبان ایرانی خود و بدون انگشت نگاری به ایران آمده اند. در فرودگاه بندرعباس ایرانی ها با اهدای شاخه گل از میهمانان خود استقبال کردند. جالب اینکه خود امریکایی ها هزینه های خود را تقبل کرده اند و در آن سو قرار شده به زودی تیم ملی ایران بدون اینکه مورد انگشت نگاری قرار بگیرند، عازم امریکا شوند.
در تیم امریکا ۱۴ کشتی گیر حضور دارند و هدایت آن را تری براندر سبک وزن باسابقه این کشور بر عهده دارد. در بین این نفرات مایک زادیک نایب قهرمان مسابقات جهانی ۲۰۰۶ که در فینال آن رقابت ها مغلوب مراد محمدی شد شاخص ترین کشتی گیر است. همچنین اندی هرژات در ۸۴ کیلوگرم و محمد در ۹۶ کیلوگرم نیز در مسابقات چین حاضر بودند. البته تری براندر سرمربی عنوان کرده که احتمالاً از برخی ملی پوشان خود در وزنی بالاتر استفاده خواهد کرد.
امریکایی ها از حضور خود در بندرعباس کاملاً راضی هستند. ریچارد بندر دبیرکل فدراسیون کشتی امریکا در دیدار دیروز خود با محمدرضا یزدانی خرم گفت؛ «بعد از سال ها همچنان مهربانی های مردم ایران زبانزد همه است. در این رقابت ها شرکت کرده ایم با این امید که تیم های کشتی ایران نیز به امریکا سفر کنند. در کشتی روابط ورزشی خوبی با ایرانیان داریم.» سفر تیم ملی کشتی امریکا به ایران بازتاب وسیعی در رسانه های این کشور داشته. سایت «واشنگتن فایل دی سی» در گزارش مشروحی به این سفر پرداخته.
در این گزارش آمده است؛ «وقتی از آزادکاران برتر امریکایی بپرسی دوست دارند در رقابت های بین المللی با کشتی گیران چه کشوری رقابت کنند پاسخ بسیاری از آنها این است؛ ایران.» وقتی از تیم کشتی آزاد امریکا دعوت شد در رقابت های معتبر تختی شرکت کند، «ریچ بندر» مدیر اجرایی سازمان کشتی امریکا گفت؛ «پاسخ کشتی گیران مشخص بود؛ ما می رویم.»
دینا حبیب پاول معاون جرج بوش در امور آموزشی و فرهنگی خطاب به تیم اعزامی به ایران گفت؛ «ما هیجان زده هستیم از اینکه قرار است شما در لباس ورزشکار، تصویر امریکا را ارائه کنید و سفیران ما باشید.» او کشتی گیران امریکایی را بخشی از سیاست های بوش برای تعامل مردم امریکا با مردم ایران خواند. پاول گفت؛ «ما پیش بینی می کنیم بتوانیم به مردم ایران به خصوص در عرصه ورزش نزدیک شویم. ورزش جایی است که ملت ها در افتخار و غرور تیمی با یکدیگر سهیم می شوند.»
بیرون از ایران، کشتی گیران ایرانی و امریکایی در رقابت های بین المللی و المپیک با یکدیگر رقابت می کنند و مقامات کشتی امریکا انتظار دارند یک تیم از ایران امسال به امریکا سفر کند. در رقابت های کشتی آزاد قهرمانی جهان که سپتامبر سال ۲۰۰۶ در گوانگ ژو چین برگزار شد تیم ایران دوم شد و امریکا سوم. روسیه هم که ید طولایی در این رشته ورزشی دارد به عنوان قهرمانی رسید. اندی هروات یکی از کشتی گیرانی که در سال ۲۰۰۳ در رقابت های تختی به عنوان چهارم رسید، گفت؛ «هیچ تجربه یی برای من با تجربه حضور در رقابت های کشتی ایران قابل جایگزینی نیست. ایرانی ها بزرگترین هواداران کشتی در جهان هستند. به عنوان یک امریکایی شما شاید واقعاً شانس این را نداشته باشید که این موضوع را تجربه کنید. مردم ایران به کشتی عشق می ورزند و این موضوع سبب خوشحالی ما می شود. حتی وقتی در این رقابت ها می بریم باز هم مورد تشویق ایرانی ها واقع می شویم.»
هروات که در وزن ۴۸ کیلوگرم کشتی می گیرد، گفت وقتی یک بار تهران را ترک می کرد یک ایرانی که کشتی های او را از طریق تلویزیون دیده به او یک بسته پسته هدیه کرده است. رامیکو بلکمون که در سال ۲۰۰۱ در امریکا به عنوان قهرمان ملی شناخته شد، گفت در رقابت های تختی سال ۲۰۰۴ تماشاگران ایرانی به هنگام کشتی او با یک هموطن شان برایش هورا کشیدند. بلکمون گفت؛ «آنها فهیم ترین تماشاگران جهان هستند. اگر شما بازی را ببری تشویقت می کنند و حتی اگر ببازی به خاطر مهارت ها و قابلیت هایی که از خود نشان داده یی مورد تشویق واقع می شوی.»
یارد فرایر ۲۸ساله که در ۶۶ کیلوگرم کشتی می گیرد گفت خانواده اش ابتدا واقعاً از اینکه او قرار است به ایران سفر کند ناراحت بودند اما این کشتی گیر برای آنها توضیح داده که مشکلی از این بابت وجود ندارد. فرایر گفت؛ «مادرم برایم دعا می کرد اما فکر می کنم در حال حاضر خانواده ام از این بابت خوشحال هم هستند. من به آنها گفتم آنجا ایران است جایی که من همیشه دوست داشته ام به آنجا بروم.»
منبع : روزنامه اعتماد