جمعه, ۱۴ دی, ۱۴۰۳ / 3 January, 2025
مجله ویستا

شفیلد، جایی در قلب تاریخ


شفیلد، جایی در قلب تاریخ
هواداران فوتبال انگلستان به داشتن قدیمی ترین لیگ معتبر دنیا می بالند.
با یک نگاه به تاریخ تیم های حاضر در سطح اول فوتبال انگلستان متوجه می شویم فقط ویگان صد ساله نشده است. آرسنال، سال ۱۸۸۶ متولد شد و منچستریونایتد به عنوان مدافع قهرمانی، ۸ سال زودتر اعلام وجود کرد اما قدمت آنها مقابل فریاد شفیلدیی ها رنگ باخته است؛ «ما ۱۵۰ ساله شدیم!»
● رؤیای شب نیمه قرن نوزدهم
وقتی در یک شب ویژه سال ۱۸۸۵ چند عضو باشگاه کریکت شفیلد تصمیم گرفتند پا به توپ شوند، یک ورزش نه چندان آشنا سراسر منطقه صنعتی را تب دار کرد. رؤیای داشتن یک باشگاه به دلیل گوناگون تا می ۱۸۷۵ عملی نشد تا اینکه «ویلیام پرست» و «ناتانیل کرسویک» تصمیم گرفتند از ورزش محبوب خود ( کریکت) دل کنده و در فوتبال سرمایه گذاری کنند.
جشنواره ورزش های تابستانی فرصت مناسبی بود. ماجرا از یک درخواست رسمی برای تشکیل اولین تیم منطقه شفیلد شروع شد. ایده علاقه مندان فوتبال یورکشایر مورد پذیرش قرار گرفت و به این ترتیب اف سی شفیلد رسماً روز ۲۴ اکتبر ،۱۸۵۷ نخستین باشگاه دنیا نام گرفت.یک خانه با نمای سبزرنگ، محل تمرین تیم نام گرفت. صندلی ریاست وبازوبند کاپیتانی نیز توأمان به «کرسویک» رسید. «پرست» نیز بر امور اجرایی نظارت داشت.
تأسیس شفیلد، دست اندرکاران سایر رشته های ورزشی را به فکر تشکیل یک باشگاه انداخت. اصلاً عجیب نبود هنگام شکل گیری اتحادیه فوتبال جزیره، باشگاه قدیمی انگلستان را یک «محور» ببینیم. شفیلد برای عرض اندام به یک رقیب هم قواره نیاز داشت. محبوبیت آنها، حسادت فوتبالدوستان را در پی داشت و طولی نکشید که تا سال ۱۸۶۲ حدود ۱۵ تیم پای به عرصه وجود گذاشتند. این موضوع قدیمی ترین دربی دنیا را بین هالام و شفیلد رقم زد.
● پدر فوتبال
هر کرنر، شوت از راه دور، آفساید و... شفیلد، فوتبال را گسترش داد و این باشگاه را به مبدأ تاریخ نوین فوتبال تبدیل کرد. تعصب انگلیسی، مانع دیده شدن بازیکنان مشتاق خارجی می شد اما پس از مدتی عینک سران تیم عوض شد و آنها خارجی ها را هم پسندیدند. کارهای مهمتری هم در دست انجام بود؛ از جمله کمک به تأسیس شفیلد یونایتد. این اتفاق در سال ۱۸۸۹ رخ داد. رقابت اوج گرفت و حضور دائمی ۲ تیم شهر در بازی های حذفی دهه هشتاد قرن نوزدهم، پازل جادویی فوتبال جزیره را تکمیل کرد.
● و اما سقوط
شفیلد در زمان ریاست «ریچارد تامس» برای اولین بار صاحب ورزشگاه اختصاصی شد. این اتفاق، آخرین فعل و انفعال باشگاه هنگام حضور در سطح اول بود. سقوط های پیاپی، فصل گذشته با صعود به لیگ دسته اول جنوب انگلستان موقتاً خاتمه یافت.
بدون شک فوتبال، وجهه مردمی خود را مدیون انگلیسی ها است و در این میان مسلماً شفیلد بیشترین نقش را دارد چون در ۳۰ سالگی شاهد برپایی لیگ انگلستان بود، یک سال بعد تلاش های الکساندر هوتون برای شکل گیری فوتبال آرژانتین را دید، وقتی ۳۷ ساله شد از ساوتهمپتون به سائو پائولو رفت تا در برزیل زیبایی فوتبال را تعقیب کند، در سالگرد ۵۰ سالگی «دانیل ولف» را در قواره دومین رئیس فیفا مشاهده کرد، در ۶۵ سالگی با افتتاح ومبلی شاد شد و سرانجام در۱۰۸ سالگی بابت تنها قهرمانی انگلستان در عرصه بین المللی اشک شوق ریخت. یک و نیم قرن قدمت؛ شفیلد به این دلیل باشگاه ویژه ای محسوب می شود!
منبع : روزنامه ابرار ورزشی