جمعه, ۱۴ دی, ۱۴۰۳ / 3 January, 2025
مجله ویستا


دو بخش متفاوت در یک گفت و گو


دو بخش متفاوت در یک گفت و گو
ساخت گفتاری ریاست محترم جمهور، در مصاحبه مطبوعاتی یکشنبه شب از یک تغییر مهم حکایت داشت.
احمدی نژاد از زمان تبلیغات انتخاباتی تا همین چند ماه پیش، در هنگام سخن، در چهره یک عمل کننده مصمم ظاهر می شد که برای همه امور کشور راه حل های فوری و قطعی دارد؛ راه حل هایی که به عقل دیگران نرسیده بود، یا اگر هم رسیده بود به دلیل رویکردهای غلط و حتی منافع شخصی و گروهی به عمل درنمی آمد.
پیش از این او در کانون صحنه سیاسی قرار داشت. هیچ مانعی برای حل معضلات نمی دید. دلیلی برای معطلی و بحث و فحص و جلسه وجود نداشت. تنها عزم و اراده لازم بود و قاطعیت.
او چنان مطمئن به کسب نتایج فوری بود که چندان رغبتی برای مصاحبه تلویزیونی و امثالهم نداشت. براین باور بود که در نتیجه اقدامات سریع او چنان صحنه کشور با تحولات رادیکال و درخشان مواجه خواهد شد که از زبان و سخن و ادعا فراتر خواهد رفت.
کسی را نیز در قد و قواره هایی نمی دید که بتواند در فرآیند اقدامات اصلاحی او اختلالی ایجاد کند. او چنان باقوت سخن می گفت که مخاطب مطمئن می شد او همه موانع و افراد خاطی را برای تحقق اهداف بزرگ خود کنار خواهد زد.
مصاحبه یکشنبه شب به دو بخش اصلی تقسیم شده بود. بخش اول به امور اقتصادی و مقوله گرانی ها اختصاص داشت؛ چاره یی نبود، اصولاً این مصاحبه برای توضیح گرانی ها ترتیب داده شده بود. مصاحبه کننده اشکالاتی را که اقتصاددانان طی ماه های اخیر در نقد سیاست های او گفته و نوشته بودند، طرح و از رئیس جمهور طلب پاسخ می کرد.
نکته جالب توجه آن بود که تصویر پیشین به کلی عوض شده بود. در فضای سخنان احمدی نژاد در مصاحبه یکشنبه شب درمی یافتی که اولاً رئیس جمهور یکی از بازیگران و عناصر اثرگذار است. توصیه می کرد که باید در دشواری ها، بازیگران دیگر را نیز دید. گویی مخاطبان خود را آموزش می داد که سیاست صحنه تعامل بازیگران کثیر است، بنابراین همه انگشت های اتهام را نباید به یک سو متوجه کرد. علاوه براین مشکلات کشور، ابعاد و ریشه های تاریخی دارد، نباید در ارزیابی سیاست ها سطحی اندیش و متوقع حل فوری امور بود. به علاوه بازیگران اختلالگری نیز وجود دارند که مانع از توفیق در عمل می شوند و رئیس جمهور بر خلاف تصویر گذشته قادر به جلوگیری از اختلال آنها در عرصه عمل نیست.
اما مهم تر از همه آن بود که او از آن چهره یی که به راه حل همه چیز پیشاپیش اندیشیده است، به رئیس یک بنیاد پژوهشی تبدیل شده بود که برای همه چیز کارگروه های پژوهشی به راه انداخته بود. این کارگروه ها برای حل مشکلات کشور طرح های پژوهشی را به انجام رسانده اند. این بار به جای اطمینان از کارگزاران خود در عمل، به این طرح ها مطمئن بود. اطمینان داشت که طرح ها دقیق، علمی و همه زوایای امور را به دقت سنجیده اند و هیچ چیز از دایره دید این پژوهش ها پنهان نمانده است.
بنابراین به مخاطب خود اطمینان می داد که با اجرای این طرح های دقیق، مشکلات این بار به دقت حل خواهند شد.
اما معلوم نبود که اگر اینک او به انجام پژوهش و تحقیق و کار کارشناسی روی آورده است، چرا در تحلیل معضلات اقتصادی تنها یک بار با ذکر واژه غفلت تقصیر به گردن گرفت و در همه موارد مقصران را در این سو و آن سو جست.
نکته جالب توجه در چشم انداز روشنی که در صورت انجام طرح های تحقیقی عرضه می کرد، زمان بازدهی طرح ها بود. زمان بازدهی طرح ها در زمانی بیش از مدت باقیمانده از ریاست جمهوری ایشان بود و به نحوی تلویحی از ضرورت تداوم ریاست جمهوری برای چیدن میوه شیرین این برنامه ها حکایت داشت.
به هر حال این چهره رئیس جمهور با چهره پیشین متفاوت بود و بعید است که احمدی نژاد این چهره را پسندیده باشد.
البته حافظه خوب او در ذکر آمار و ارقامی که پشت سر هم عرضه می کرد، جالب توجه بود و مخاطب را تا حدودی به یاد هاشمی رفسنجانی می انداخت. او نیز در گفت وگوها همیشه آمار و ارقام ذکر می کرد.
این چهره نیز، چهره یی نبود که احمدی نژاد بپسندد، اگر چه او از ظرفیت های این نحوه بیان نیز به خوبی بهره برد.
اما آقای احمدی نژاد در بخش دوم سخنان خود، که در خصوص پرونده هسته یی بود، یکباره به همان لحن گذشته بازگشت؛ گویی این میدان همان میدانی بود که دوباره می توانست با همان چهره نخست، قاطع، تک و قهرمان میاندار صحنه و فارغ از نقش بازیگران دیگر ظاهر شود. مستمسک خوبی بود تا نشان دهد که همه بازیگران دیگر کج فهمی داشتند و نتوانستند در مقابل اراده مصمم و قاطعیت رئیس جمهور مانع تراشی کنند.
او حتی برگ برنده مهمی نیز در این عرصه در کف داشت؛ اطلاع از اقداماتی که دیگران مرتکب شده اند. او به آنها گوشزد کرد که در موقع مقتضی با افشای آن اطلاعات، آنها را رسوا خواهد کرد.
نیمه دوم سخن نشان می داد که او همچنان خواهان همان تصویر حماسی اولیه است. اینک در نتیجه خلل هایی که در صحنه پنهان شدنی نبود، از آن چهره حماسی فاصله گرفته بود اما به نظر می رسد که نیازمند زمینه و عرصه یی است که بتواند سناریوی حماسی خود را به صحنه آورد.
غلامرضا کاشی
منبع؛ وبلاگ زاویه دید
منبع : روزنامه اعتماد