یکشنبه, ۳۰ دی, ۱۴۰۳ / 19 January, 2025
مجله ویستا
آسمان خراشهای آسیا
● سرزمین ازبكستان
یكی از كشورهای آسیای مركزی كه پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی در سال ۱۹۹۱ تشكیل شد. البته این منطقه در سال ۱۷۴۷ با اسكان نژاد ازبك در سرزمین روس شكل گرفت. وسعت كنونی كشور ازبكستان مساحتی معادل ۴۴۷ هزار كیلومتر مربع است و جمعیتی بالغ بر ۲۶ میلیون نفر در این كشور زندگی میكنند.
پایتخت ازبكستان تاشكند و از شهرهای مهم آن سمرقند و بخاراست. این كشور با افغانستان، تاجیكستان، قرقیزستان، تركمنستان و قزاقستان همسایه است. اكثریت جمعیت آن را ازبكها تشكیل میدهند كه زبانهای رسمی آنان ازبكی و روسی است.
۸۸ درصد مردم ازبكستان را مسلمانان تشكیل میدهند كه از این رو یكی از كشورهای اسلامی منطقه به حساب میآید.براساس آمارهای بانك جهانی كشور ازبكستان پس از استقلال رشد اقتصادی قابل ملاحظهای داشته است. عمده درآمدهای كلان این كشور از راه تولید و صادرات پنبه و استخراج طلا تأمین میشود. ازبكستان چهارمین تولید كننده و دومین صادركننده پنبه در جهان محسوب میشود، ضمن اینكه این كشور هفتمین كشور دارای ذخایر طلا در دنیاست.
● فوتبال در ازبكستان
اتحادیه فوتبال ازبكستان در سال ۱۹۴۶ در دولت اتحادیه جماهیر شوروی به ثبت رسید و بازیكنان این كشور ضمن شركت در مسابقات منطقهای شوروی در مسابقات سراسری نیز شركت میكردند اما پس از فروپاشی شوروی و جدایی كشورهای مشتركالمنافع، نهایتاً در سال ۱۹۹۴ فدراسیون فوتبال ازبكستان تشكیل شد از این رو میتوان تیمملی فوتبال ازبكستان و فدراسیون فوتبال ازبكستان را یكی از جوانترین فدراسیونهای فوتبال در آسیا قلمداد كرد.
این فدراسیون در همان سال تأسیس در فیفا به ثبت رسید و به عضویت كنفدراسیون فوتبال آسیا درآمد. شروع فعالیت مستقل فوتبال در كشور ازبكستان در دهه ۹۰ بسیار پربار بود. سابقه حضور بازیكنان ازبك در تیمهای ملی و باشگاهی شوروی و حضور در سطح فوتبال اروپا از تیمهای ملی و باشگاهی ازبك چهرهای غیرقابل پیش بینی ساخته بود از همین رو تیمهای این كشور از همان ابتدای حضور در مسابقات آسیایی به عنوان یك مدعی ظاهر شدند.
لیگ باشگاههای ازبكستان هر ساله از اواخر زمستان آغاز میشود. تیمهایی همچون نفتچی و پاختاكور همواره از تیمهای مدعی در آسیا محسوب شده و برای تیمهای دیگر دردسرساز بودهاند.
● تیمملی فوتبال ازبكستان
با تشکیل فدراسیون فوتبال ازبكستان در سال ۱۹۹۴ تیمملی فوتبال این كشور نیز تشكیل شد و در اولین بازی در آوریل همان سال به مصاف تیمملی تركمنستان دیگر كشور استقلال یافته از شوروی رفت. ازبكها كه تعداد بیشتری از بازیكنان شاخص كشور شوروی را در اختیار داشتند در اولین بازی موفق شدند همسایه خود را با ۴ گل شكست دهند.
این تیم در سال ۱۹۹۴ موفق به صعود به بازیهای آسیایی هیروشیما و كسب مقام قهرمانی در این مسابقات شد. این تیم در سال ۱۹۹۶ به جام ملتها صعود كرد و از آن دوره تا امروز همواره در این مسابقات حضور داشته است.
هرچند كه این تیم نتوانسته نتیجهای بهتر از صعود به یك چهارم نهایی به دست آورد اما حضور تیمملی ازبكستان در مسابقات همواره هیجان رقابتها را دوچندان میكند. ازبكها بیشتر با اتكا به قدرت بدنی خود فوتبال بازی میكنند. بازی هوایی و درگیریهای فیزیكی با توجه به شرایط بدنی ویژه آنها از خصوصیات بازی ازبكها به شمار میآید. با توجه به ویژگیهای فیزیكی میتوان آنان را آسمان خراشهای آسیا نام گذاشت.
تیمملی ازبكستان در گروه ۳ چهاردهمین دوره رقابتها جام ملتهای آسیا با تیمملی كشورمان، چین و مالزی همگروه است. هرچند كه تیمملی ما سابقه بازی با این تیم را در كارنامه خود دارد ولی به جرأت میتوان گفت كه همواره ازبكستان یك رقیب ناشناخته برای تیم ایران بوده است. ازبكها در اولین دیدار با تیمملی ایران مواجه خواهند شد.
● اسامی بازیكنان تیمملی ازبكستان:
▪ دروازهبانان: پاول بوگالو، ایگناتی نسترف و گایرات حسنف
▪ مدافعان: حیراله كریمف، باتیر كارائف، آسرور آلیكولف، آنزور اسلامف، آلكسی نیكولائف، اسلوم اینومف و ویتالی دنسیف
▪ هافبكها: عزیز ایبراگیموف، عزیزبیك حیدرف، سرور جپارف، مارات بیكمائف، حكمتهاشمف، منصورجان سعیدف، تیمور كاپادزه، ایلدار ماگدیف و ایكبول اكرامف
▪ مهاجمان: پاول سولومین، اولوگبیك باكیف، الكساندر گینریخ و ماكسیم شاتسكیخ
لیست ذخیرهها: كمال الدین تاجیف، ایلهمجان سویونف، ویكتور كارپنكو، ادیل احمدف، انور غفورف، خمزا كریمف و جسور خاسانف
▪ رئوف اینیلیف ـ سرمربی ازبكستان
مربی ۵۷ ساله ازبكی كه موفقیتهای بسیاری در فوتبال باشگاهی و پایهای ازبكستان داشته است. او مدتها در كنار والری نپوم نیاچی در فوتبال ازبكستان حضور داشته و پس از كنارهگیری نپوم نیاچی از سمت مربیگری تیمملی ازبكستان هدایت تیمملی ازبكستان را برعهده گرفت. او اولین تجربه مربیگری خود را در سال ۱۹۸۸ در تیم سوگدیانا شوروی داشت؛ وی به عنوان مربی- بازیكن در این تیم حضور داشت.
اینیلیف دومین پس از ۳ سال حضور مربیان خارجی در فوتبال ازبكستان به تیمملی دعوت شد. پیش از این تیمملی ازبكستان با مربیگری راوشان حیدرف ازبك موفق به كسب عنوان قهرمانی بازیهای آسیایی شده بود.
منبع : روزنامه پاس جوان
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست