چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا

سازهای موسیقی فولکلور آلبانی


سازهای موسیقی فولکلور آلبانی
عمده‌ترین گروههای آلبانیایی موسیقی فولکلور، از سازهایی چون کلارینت سیستم آلبرت، آکاردئون، عود و دایره زنگی استفاده می‌کنند و به اجرای موسیقی سنتی آن کشور و همچنین موسیقی مردمی مناطق آلبانی مرکزی، کوزووو و آلبانی جنوبی می‌پردازند.
عود سازی است متعلق به آلبانی جنوبی که کاسه آن از قطعات مختلفی تشکیل شده و دارای دو سیم است و بر اساس یک پنجم کوک می‌شود.
ارکستر فولکلور دریتا، موسیقی سنتی آلبانی شمالی و کوزووو را با گروهی متشکل از چهار سیف تلیا، فایل (فلوتی که انتهای آن باد می‌کند) و دایره می‌نوازد. سیف تلیا سازی گلابی‌شکل است که کاسه آن از چوب یک تکه درست شده است. این ساز چهار سیم دارد و بر اساس یک چهارم کوک می‌شود. تک‌نوازان این ساز از تکنیکهای بسیار پیچیده‌ای استفاده می‌کنند، اما هنگام همراهی با سایر سازها، تکنیک نواختن آن ساده‌تر است تا بتواند صدای هماهنگ‌تری را خلق کند.
ارکستر فولکلور دریتای آلبانی، از ساز سیف تلیا، استفاده‌های فراوان می‌کند و اغلب آثار موسیقایی فولکلور آلبانی با این ساز نواخته می‌شود.
● کلارینت آلبانیایی:
کلارینت آلبانیایی اصولاً بر اساس سیستم آلبرت که سیستم ساده‌ای است و جایگزین سیستم بوهم شده است، نواخته می‌شود. این سیستم به طور طبیعی در اجرای موسیقی فولکلوریک آلبانی و یونان به کار گرفته می‌شود و نسبت به سیستمهای دیگر، دارای محسنات بیشتری است. در این سیستم انگشتان راحت‌تر روی کلیدها و سوراخهای ساز جابه‌جا می‌شوند. البته در مورد بعضی از کلیدها مشکلاتی وجود دارد، ولی اصولاً صدای شفاف‌تری از ساز بیرون می‌آید و نواختن بر اساس این سیستم، بسیار ساده‌تر است. کلارینتهای آلبانیایی را در ابعاد و وزنهای مختلفی می‌سازند، از جمله کلارینتهای موسوم به کابا، چرمنیکا، اپوچکه و پودریش تسه را می‌توان نام برد.
کلارینت آلبانیایی با سبکی شبیه به کلارینت یونانی نواخته می‌شود و از آنجا که همیشه نقش ساز رهبری‌کننده را ایفا می‌کند، باید آن را به گونه‌ای نواخت که شنونده را تحت تأثیر قرار دهد و صدای آن با صدای سازهای دیگر، چندان درهم نیامیزد. از همین رو، بسیار با قدرت و مسلط نواخته می‌شود و صدای پرطنینی دارد.
منبع : سوره مهر