چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا
بایدها و نبایدهای سفره افطار
یکی از عادات غلط غذایی روزهداران این است که به دلیل تشنگی زیاد در هنگام شروع افطار آب سرد، نوشابه و ... استفاده میکنند، ولی به آنان توصیه میشود افطار خود را با کمی آب گرم و یا چای آغاز کنند. میتوان از خرما یا کشمش استفاده کرد، زیرا این دو ماده غذایی، ضمن کنترل اشتها از بیش خواری به هنگام افطار ممانعت میکنند.
علاوه بر آن مصرف خرما در ماه مبارک رمضان در تنظیم قند خون بسیار مفید است زیرا خرما منبع خوبی از مواد مغذی، قند، فیبر و پتاسیم است؛ بنابراین توصیه میشود که در وعده افطار حتیالمقدور سه تا پنج عدد خرما مصرف شود اما از خوردن بیش از حد خرما نیز مانند دیگر شیرینیها باید پرهیز کرد.
بهطور کلی توصیه میشود در ماه مبارک رمضان به جای انواع شیرینیها مانند زولبیا و بامیه که حاوی انرژی و فاقد مواد مغذی ویتامینها و املاح هستند از مواد غذایی طبیعی شیرین مانند خرما، کشمش و انواع میوه استفاده شود.
افراط در مصرف انواع شیرینی به هنگام افطار، چاقی و اضافه وزن را در پی خواهد داشت.
از طرف دیگر، نوشیدن آب زیاد هم هنگام افطار سبب اختلال در هضم مواد غذایی میشود، بعد از صرف سحری نیز بسیاری از هموطنان از بیم تشنگی در طول روز مقدار زیادی آب مینوشند که کار درستی نیست.
توصیه میشود که در وعدههای سحری و افطار از پرخوری، مصرف غذاهای چرب، سرخ کردنی و غذاهای حاوی مقادیر زیاد قندهای ساده مثل قند و شکر پرهیز شود.
همچنین از نوشیدن بیش از دو فنجان چای در وعده سحری هم باید اجتناب کرد چون چای زیاد باعث افزایش دفع ادرار و از دست رفتن نمکهای معدنی که بدن شما در طول روز به آن احتیاج دارد، میشود.
توصیه میشود، روزهداران از مصرف تنقلات مانندآجیل، شکلات و شیرینی در فاصله افطار تا سحر پرهیز کنند، این قبیل مواد دیر هضم هستند و سبب میشوند که هنگام سحر به دلیل پری معده میل به غذا کاهش پیدا کند. همچنین، مصرف مواد غذایی سنگین، دیرهضم، پرچرب و سرخ شده به هنگام افطار مناسب نیست، چون، هم فشار زیادی به دستگاه گوارش وارد میشود و هم خواب را مختل میکند.
توصیه میشود به جای غذاهای چرب و سرخ شده از غذاهای آبپز و بخارپز یا کبابی استفاده شود.
کودکان به خصوص آنانی که از نظر جثه کوچک و کم وزن هستند بهتر است روزه کامل نگیرند، ولی میتوان آنان را در برنامه سحر و افطار شرکت داد و تشویقشان کرد، چون این ایام و گرمی حضور اعضای خانواده به دور سفره سحری و افطاری محیطی سرشار از معنویت آنها را به وجد خواهد آورد و خاطره شیرینی برایشان خواهد بود. سالمندان هم اگر روزه میگیرند باید مراقبت بیشتری بکنند.
کاهش میزان آب در بدن سالمندان و کاهش قند خون ممکن است موجب سرگیجه شود و اینگونه سرگیجهها اگر موجب افتادن شود برای سالمندان خطرآفرین است.
مصرف میوه رنده شده، لبنیات به ویژه شیرکم چرب، استفاده از انواع سوپها و آشها در افطار و سحر و نوشیدن چای کمرنگ برای آنها مفید است و میتواند تعادل آب و املاح را برقرار کند.
روزه در افراد بیمار با توجه به نوع بیماری متفاوت است در بعضی از بیماریها افراد میتوانند با مشاوره با متخصص تغذیه روزه بگیرند و حتی گاهی روزهداری برای آنان مفید است، ولی بیماران باید نظر پزشک معالج خود را ملاک اصلی قرار دهند و بدون مشورت به ویژه اگر تحت رژیمهای خاص درمانی هستند، اقدام نکنند.
منبع : روزنامه اطلاعات
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست