چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا

مشارکت سیاسی و تکلیف عقلی


مشارکت سیاسی و تکلیف عقلی
انسان بالطبع اجتماعی است و زندگی اجتماعی هم براساس روابط انسانها بایکدیگر امکانپذیر می گردد و در این فرآیند، فرد و جامعه بر یکدیگر تاثیر می گذارند. در نتیجه، بر افراد جامعه لازم است نقش خود را در این تاثیر گذاری و تاثیرپذیری، به درستی ایفا کنند در مسائل سیاسی و امور مربوطه به حکومت که از اهم مسائل هر جامعه است، افراد بایستی با مشارکت فعال خویش در سرنوشت خود و جامعه، دخالت کرده و در سیاست گذاری ها، تصمیمات و چگونگی اداره امور کشور تاثیرگذار باشند چرا که اگر در تعیین سرنوشت خود مشارکت نداشته باشند بر اساس سنت های موجود در عالم خلقت، دیگران با سلطه برآنها، برای آنها تصمیم گیری خواهند کرد و هر طوری که بخواهند با سیاست گذاری و تنظیم اداره امور، آنها را به دنبال خود می کشند و چه بسا که آنها را به ورطه هلاکت بیندازند. پس مشارکت سیاسی برای حیات فکری و زندگی با عزت، امری لازم و ضروری است.
مردم جامعه باید بدانند (مخصوصا نسل جوان) که با گوشه نشینی و پرهیز از مشارکت سیاسی، وظیفه ونقش اساسی خود را در تعیین سرنوشت خویش، نادیده انگاشته و در روز قیامت مورد مواخذه قرار خواهند گرفت (توبه ۳۹) قرآن کریم مسلمانان را تهدید می کند که اگر نقش تاریخی خود را ایفا نکنند و خود را تا سطح تعهد و مسوولیت متناسب با رسالت آسمانی بالا نکشند گروه دیگر، جایگزین آنها خواهد شد. یکی از سنت های خداوند این است که اگر افراد به وظیفه خود عمل نکردند و در نتیجه، دیگران که شایسته نیستند با تسلط بر آنها، برایشان تصمیم گرفتند و آنها را به راهی کشاندند که مقبولشان نیست طبیعی است که باید به این ذلت تن دردهند و خداوند امور این قبیل مردم را از غیب اصلاح نخواهد کرد. چرا که سرنوشت هر قومی به خودشان واگذاشته شد. (رعد ۱۱-انفال۵۳) و قرار نیست که خداوند بر خلاف قانونمندی های طبیعی عمل نماید.
مشارکت سیاسی به منظور اعمال حق حاکمیت مردم در تعیین سرنوشت خود، امری لازم و ضرورت است. اگر مردم برای تعیین سرنوشت خود و اداره امور، در صحنه حاضر نباشند و بار مسوولیت را به گردن دیگری بیندازند، حق حاکمیتشان در تعیین سرنوشت مخدوش می شود و از بین می رود. مردم باید توجه داشته باشند اگر بخواهند مقدرات شهر و کشور را با فکر واندیشه خود تعیین کنند و اداره امور شهر و کشور را براساس رای و نظر خودشان، پیش ببرند، راهی جز مشارکت در امور سیاسی و حضور در صحنه های سیاسی، اجتماعی انقلاب اسلامی ندارند. طبق سنت های اسلامی هر کس در این راه تلاش کند، به اندازه سعی و کوشش خود می تواند در تعیین سرنوشت خویش موثر باشد(نجم۴۰ و ۴۱) پس باید با تلاش، بهترین نامزد را انتخاب کنیم که ویژگی های قرآنی که گفته شد را دارا باشد.

نویسنده : علی رحمانی
منبع : روزنامه مردم سالاری


همچنین مشاهده کنید