سه شنبه, ۱۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 7 May, 2024
مجله ویستا

سیستم عامل اینترنتی


سیستم عامل اینترنتی
آیا تاکنون درمورد سیستم عامل های اینترنتی اندیشیده اید و آیا به نظر شما چنین چیزی وجود دارد زیاد به خود زحمت ندهید ما در اینجا جواب شما را به شیوه ای آسان داده ایم. مجموعه ای از نرم افزارهایی که به صورت online و تنها با استفاده از یک مرورگر و خط اینترنت به صورت رابط تک کاربری قابلیت استفاده دارند را سیستم عامل های اینترنتی گویند. با کمک این سیستم عامل ها شما در هر جای دنیا که باشید تنها از طریق یک اشتراک اینترنت می توانید به Desktop خود متصل شده و اطلاعات تان را مدیریت کنید. این ایده از چندین سال قبل مراحل شکل گیری خود را آغاز کرد اما اکنون به واقعیت پیوسته است و شما می توانید از امکانات آن بهره بگیرید.
● پروژه سوئدی
سیستم عامل تحت وب web operating system راهی است که به وسیله آن شرکت های بزرگ می توانند چندین سیستم عامل را بر روی یک هارد مدیریت کنند.
در این قبیل شرکت ها دسترسی به منابع اطلاعاتی فوق العاده مهم است و لذا سیستم عامل های تحت وب راهی مناسب برای به اشتراک گذاری منابع اطلاعاتی است. در واقع این سیستم عامل ها به عنوان نرم افزاری در مرورگر رایانه شخص مقابل اجرا شده و با توجه به محیطی که دارد و بسیار شبیه به سیستم عامل های کنونی مانند windows ، linux و mac طراحی شده است کار را آسان می کند.
اولین سیستم عامل تحت وب توسط برنامه نویسان سوئدی طراحی شد و نام webos.org را گرفت، بعدها سایر برنامه نویسان حرفه ای DHTML و java نیز به این پروژه عظیم ملحق شدند و سبب گسترش و رونق این پروژه شدند تا موفق به طراحی و ساخت سیستم عامل هایی مانند سیستم عامل هایی که روی رایانه های شخصی اجرا می شدند، گردیدند. نمونه های فراوانی از این سیستم عامل ها در اینترنت قابل دسترسی هستند که ما در این مقاله به چند مورد از پرطرفدارترین آنها اشاره خواهیم کرد.
۱) Eyeos
پدیدآورندگان این سیستم عامل ابتدا آن را برای مدارس و شرکت های بزرگ در خصوص ارتباط کارکنان و دانش آموزان در یک محیط کاری مشترک و با یک سری از برنامه های کاربردی طراحی کردند. این سیستم عامل شباهت بسیار زیادی با سیستم عاملی دارد که اکنون شما مشغول کار با آن هستید. این سیستم عامل اینترنتی چند صباحی بیش نیست که وارد اینترنت شده و هنوز برای توسعه و پیشرفت نیاز به کار فراوان دارد. از مهمترین مزایای این سیستم عامل تحت وب دارا بودن زبان فارسی است که برای کاربران فارسی زبان مزیت بسیار خوبی به حساب می آید. این سیستم عامل از Fckeditor به عنوان ویرایشگر اصلی متن خود استفاده می کند و با استفاده از آن می توانید امکان گفت وگوی اینترنتی را نیز داشته باشید.
۲) FanBox
این سیستم عامل تحت وب که به تازگی وارد بازار شده است در زمره جذاب ترین سیستم عامل های تحت وب است که برای غیرایرانی ها قابل دستیابی است. با استفاده از امکانات آن می توانید به برنامه های پیام رسان، ویرایشگر متن، مدیریت فایل و ‎/‎/‎/ دسترسی داشته باشید. شما پس از ورود و عضویت در اولین سایت به سمت ایجاد ایمیل و صفحه بر و فایل شخصی هدایت می شوید و می توانید اطلاعاتی را که تمایل دارید به اشتراک بگذارید و به علاوه با استفاده از امکاناتی که این سیستم عامل تحت وب در اختیار شما می گذارد برای خود وبلاگ بسازید. این سیستم عامل ۲ گیگا بایت فضا برای upload فایل و یک لیست ۱۰ هزار تایی برای انتخاب نرم افزارهای مختلف برای نصب روی دسکتاپ شما در اختیارتان می گذارد.
۳) G.ho.st
پس از ورود به صفحه اصلی این سیستم عامل، صفحه جدیدی را مشاهده خواهید کرد که از آن طریق می توانید ثبت نام کنید. میز کار مجازی G.ho.st برنامه های مختلف نظیر ویرایشگر متن، مدیریت فایل MP۳ Player و سایر برنامه های رایجی را که اغلب روی میز کار واقعی خود دارید در اختیارتان می گذارد و به شما اجازه می دهد که تا ۵ گیگابایت از اطلاعات خود را آپلود کنید ضمن این که با دعوت هر یک از دوستان به میزان یک گیگا بایت فضای شما افزایش می یابد.
۴) cloudo
این پروژه جزو جدیدترین پروژه های سیستم عامل تحت وب است که هنوز به عرضه عمومی نرسیده و در حال پشت سر گذاشتن مراحل تست خود است. از امکاناتی که برای cloudo در نظر گرفته شده است استفاده و سازگاری با نسخه های مختلف موبایل است که این امر سبب خواهد شد طرفداران بیشتری به سمت آن جذب شوند.
تحت وب و تحت ویندوز
برای روشن تر شدن مطلب در خصوص تفاوت نرم افزارهای تحت وب و تحت ویندوز در زیر توضیح مختصری در مورد تفاوت های آنها آورده شده است. مهم ترین تفاوت نرم افزارهای تحت ویندوز و تحت وب در رابطه کاربری و نحوه توزیع آنهاست، نرم افزارهای تحت ویندوز و یا کلاً نرم افزارهایی که تحت سیستم عامل خاصی اجرا (Run) می شوند از رابط کاربری غنی تر و کنترل های بیشتری بهره می گیرند اما در مقابل استفاده از منوها، کلیدهای میانبر قابلیت پاسخگویی سریعی در نرم افزارهای تحت وب ندارند. استفاده از برخی تکنیک های برنامه نویسی ویندوز در نرم افزارهای تحت وب امکانپذیر نیست و این مسئله می تواند کارآیی نرم افزاری را محدود کند. بحث دیگر سرعت در پردازش اطلاعات و پاسخگویی به کاربر است که در سیستم عامل های تحت شبکه به دلیل ترافیک بالا، سرعت پاسخگویی به کاربران کاهش می یابد. به علاوه در برخی از مواقع که سیستم عامل تحت وب روی شبکه جهانی اینترنت قرار دارد امکان دسترسی همیشگی به آن به دلیل قطع و وصل شدن شبکه و یا محدودیت های سیال در برخی از کشورها ممکن است که وجود نداشته باشد. به علاوه سرعت پائین خطوط اینترنت در برخی از کشورها و غیرقابل دسترس بودن سرویس های اینترنتی در برخی از نقاط سبب خواهد شد که عملکرد این قبیل از سیستم عامل ها کاهش پیدا کند.

[وحید نقشینه]
منبع : روزنامه ایران