یکشنبه, ۱۵ مهر, ۱۴۰۳ / 6 October, 2024
مجله ویستا

تکرار در انتخابات پارلمانی سوریه


تکرار در انتخابات پارلمانی سوریه
همان‌گونه كه انتظار می‌رفت و قابل پیش‌بینی بود، حزب حاكم بعث سوریه و جبهه پیشرو ملی كه رهبری آن را «حزب بعث» بر عهده دارد، پیروز انتخابات پارلمانی ۲۲ آوریل در این كشور معرفی شدند.از ۲۵۰ كرسی پارلمان، ۱۷۰ كرسی از آن حزب بعث و جبهه پیشرو ملی شده است و ۸۰ كرسی دیگر نیز در اختیار نمایندگان مستقلی قرار گرفته كه مورد حمایت این جبهه هستند. در این میان ۳۱ نفر از كاندیداهای زن نیز به نهمین پارلمان سوریه راه یافته‌اند. نخستین دوره انتخابات پارلمانی سوریه به سال ۱۹۴۷ میلادی، یكسال پس از خروج نیروهای اشغالگر فرانسوی از این كشور برگزار شد. نهمین دوره انتخابات پارلمانی (مجلس خلق) سوریه درواقع دومین انتخابات پارلمانی این كشور پس از به قدرت رسیدن بشار اسد در جولای سال ۲۰۰۰ به شمار می‌رود.
مطابق قانون انتخابات سوریه كه در سال ۱۹۷۳ به تصویب رسیده است، سهمیه حزب بعث و جبهه پیشرو ملی از كرسی‌های پارلمان، مشخص و معین است. براساس این قانون ۱۶۷ كرسی از آن جریان حاكم است. جبهه پیشرو ملی متشكل از ۱۰ حزب و گروه كوچك‌تر تحت رهبری حزب حاكم بعث سوریه است. ناظران سیاسی سهمیه تضمین شده ۵۲ درصد از كرسی‌های پارلمان برای حزب بعث را عامل اصلی فقدان شور و نشاط انتخاباتی در سوریه می‌دانند. فضای انتخابات پارلمانی در سوریه فضای سرد و بی‌روحی بوده است تا جایی كه به اذعان روزنامه دولتی «تشرین» به جز نامزدها و بستگان آنها، هیچكس دیگری برای حضور در انتخابات شور و شوق ندارد. حدود ۱۲ میلیون نفر از جمعیت ۱۹ میلیونی سوریه واجد شرایط حضور در انتخابات پارلمانی بودند. در حالی كه وزارت كشور سوریه اعلام كرد ۵۶ درصد از واجدان شرایط در انتخابات شركت كرده‌اند، مخالفان دولت میزان مشاركت مردمی را حدود ۱۰ درصد تخمین زده‌اند. مخالفان دولت سوریه در اعتراض به نحوه برگزاری انتخابات و اینكه پارلمان در جایگاه واقعی خود قرار ندارد، انتخابات را تحریم كردند و پس از اعلام نتایج نیز خواستار تحریم پارلمان شده‌اند.
به همین جهت گروه‌های مخالف دولت، انتخابات را نمایشی توصیف كردند. جریان‌های مخالف دولت سوریه خواستار تعدیل اساسی در قانون انتخابات پارلمانی و امكان رقابت آزاد و برگزاری شفاف انتخابات را داشتند.
تحریم‌كنندگان انتخابات با اشاره به نقش محدود مجلس خلق در تصمیم‌گیری و تاثیرپذیری آن از دولت و رئیس‌جمهور كه می‌تواند در هر مقطعی مجلس را منحل اعلام كند، خواستار اعطای اختیار و نقش تاثیرگذار مجلس در روند تصمیم‌گیری‌ها هستند. تصویب قوانین جدید انتخاباتی و آزادسازی فعالیت احزاب سیاسی از خواسته‌های مخالفان است. با این حال برگزاری انتخابات پارلمانی در سوریه با توجه به فشارهای خارجی علیه بشار اسد و دولت سوریه می‌تواند قابل تامل باشد. دولت سوریه می‌تواند برگزاری این انتخابات را در چنین شرایطی كه در موعد مقرر آن صورت گرفته است یك برگ برنده و امتیاز مثبتی برای خود تلقی كند.
این در حالی است كه مخالفان دولت سوریه انتظار دارند فشارهای خارجی به ویژه از سوی آمریكا، بشار اسد جوان را در تغییر سیاست‌های داخلی خود علیه جریان مخالف تحت تاثیر قرار دهد. مرگ حافظ اسد و به قدرت رسیدن بشار اسد تحصیلكرده اروپا كه در ابتدا تصویر مبهمی از توانایی‌اش در اداره و كنترل اوضاع وجود داشت، به تدریج رنگ باخت و رئیس‌جمهور جوان سوریه توانست به تعامل مثبتی با حزب بعث به عنوان ساختار اصلی قدرت در این كشور دست پیدا كند. در این میان مخالفان دولت امیدوار بودند با به قدرت رسیدن بشار اسد از میزان اقتدارگرایی حزب بعث كاسته شود و اصلاحاتی در ساختار سیاسی سوریه به عمل آید. پیوستن عبدالحلیم خدام معاون سابق ریاست‌جمهوری سوریه به جرگه مخالفان و مواضع تند وی علیه بشار اسد و دولت سوریه نیز نتوانسته است به تقویت جبهه مخالفان كمك كند. با این حال روند انتخابات پارلمانی در سوریه مشخص كرد كه دولت و حكومت حزب بعث در این كشور كماكان به مسیر خود ادامه می‌دهند و مردم سوریه نیز با بی‌تفاوتی به حوادث تكراری در حیات سیاسی این كشور نگاه می‌كنند.
منبع : روزنامه تهران امروز