یکشنبه, ۱۶ دی, ۱۴۰۳ / 5 January, 2025
مجله ویستا

کودکان و اینترنت


کودکان و اینترنت
دور از خطر نگهداشتن کودکان در اینترنت به این معناست که به آنها بیاموزیم کاربری هوشمند و مسئول بوده و به فضای مجازی مانند یک "بازی" نگاه نکند. اینجا توصیه هایی برای ایمنی اینترنتی در هر گروه سنی ارایه شده است که توجه شما را به آنها جلب میکنیم.
● به فرزندان خود بیاموزید که:
▪ قبل از کلیک کردن به این فکر کنند که: با چه کسی در حال گفتگو (chat) یا نامه نگاری هستند، در حال گفتن چه مطلبی هستند و از چه لحن و شیوه ای برا گفتن آن استفاده میکنند؟ آیا شخصی که در سمت دیگر این گفتگو قرار دارد متوجه شوخیهای آنها میشود؟
▪ قبل از واکنش نشان دادن به موضوع آنلاینی که موجب ناراحتی آنان شده است، میز کامپیوتر را ترک کرده و چند نفس عمیق بکشند.
▪ از شایعه پراکنی، همکاری در اذیت و آزار دیگران و دادن اطلاعات خصوصی و گفتگوهای خودمانی در اینترنت خودداری کنند.
▪ قانون طلایی فضای مجازی را رعایت کنید: هرگز کاری را که در زندگی واقعی انجام نمیدهید، در اینترنت هم انجام ندهید.
● خودتان هم موارد ایمنی را رعایت کنید:
ـ نرم افزار ضد spyware و adware را بر روی کامپیوتر خود نصب کنید.
ـ از سلامت و به روز بودن firewall خود اطمینان حاصل کنید.
ـ یک نرم افزار ضدویروس بر روی رایانه نصب کرده و آنرا به طور منظم به روز نمایید.
● نکات ایمنی در سنین دبستان
▪ زیر هشت سال
ـ از فناوریهای فیلترینگ یا کنترل والدین parental control استفاده کنید. به جای فیلتر کردن سایتهای "بد" هر موردی که با آن موافق نیستید را مسدود کنید.
ـ درباره اینکه آیا فرزندتان واقعا به داشتن یک آدرس ای-میل یا سیستمهای پیام رسانی نیاز دارد، فکر کنید. اگر پاسخ مثبت است، تمام ارتباطات به غیر از فهرست گیرندگان و فرستندگان مورد تایید خود را فیلتر کنید و مراقب باشید که فهرست دوستانش، طولانیتر از رقم سنش نباشد و شما همه آنها را در زندگی واقعی، بشناسید.
ـ وب سایتهای مورد علاقه آنها را در بخش نشانک یا Bookmark قرار دهید تا برای پیدا کردن آنها نام سایت را اشتباه تایپ نکرده و از سایت "بد" سر در نیاورد.
ـ از موتورهای جستجوی کودکان مانند Yahooligans و Ask Jeeves استفاده کنید.
ـ زمان حضورشان در اینترنت را به نیم ساعت در روز محدود کنید، مگر اینکه در حال انجام دادن یک برنامه خاص درسی باشند.
ـ فعلا اجازه اسفاده از بازیهای اینتراکتیو (interactive) مانند X-Box Live یا شبکه آنلاین (Playstation) را به آنها ندهید. در عوض به سایتهایی چون Toontown بروید.
ـ تا جایی که میتوانید در کنارشان بنشینید و ببینید که در اینرنت به کجا میروند، چه چیزی برایشان جالب است و هر سوالی که فکر میکنید بپرسید و به تمام سوالات او پاسخ دهید.
ـ به آنها بگویید که قبل از فرستادن هر مطلبی اعم از مشخصات شخصی یا مطالب دیگر از طریق ای-میل، IM یا قرار دادن آن در بلاگ و وب سایت، نظر شما را جویا شوند.
ـ در اوغات فراغت به دنبال سایتهای سالمی بگردید که بتوانید به او معرفی کنید. فهرستی از این سایتها در WiredKids.org موجود است.
▪ ۸ تا ۱۰ سال
ـ اگر فرزندتان نمیتواند وارد سایتهایی که از طرف مدرسه معرفی شده یا سایتهای مناسب با سن خود شود، میزان فیلترینگ کامپیوتر را کاهش دهید. بعضی از وب سایتها مانند MSN دارای این امکان هستند که هر صفحه برای باز شدن به اجازه والدین نیاز دارد و به این منظور ای-میلی به نشانی آنها میفرستد و در صورت پاسخ مثبت، صفحه را باز میکند.
ـ اگر سرویس پیام فوری یا IM را فعال کرده اید، فهرست فرستندگان پیام را به اشخاص آشنا محدود کنید.
ـ از یک برنامه ضد pop-up یا نوارابزاری مانند گوگل استفاده کنید. برنامه ضد ویروس و منهدم کننده نرم افزارهای جاسوس را نصب و فعال کنید زیرا دانلودهای پر ویروس از همین سنین آغاز میشود.
ـ موتورهای جستجو را تغییر نداده و همچنان از Yahooligans و Ask Jeeves استفاده کنید.
ـ مطمئن شوید که آنها به خوبی متوجه هستند چه اطلاعاتی قابل قراردادن در اینترنت هستند و کدام اطلاعات نباید در اختیار دیگران قرار بگیرند.
ـ گفتگوی آنلاین را با آنها تمرین کنید تا بیاموزند با غریبه های حاضر در فضای مجازی چگونه برخورد کنند.
ـ درباره استفاده از نرم افزارهای نظارت فکر کنید. به این وسیله میتوانید آنچه انجام میدهند را بررسی کنید.
ـ علاوه بر تهیه Back up از فایلها، برنامه ضد جاسوسی کامپیوتر را مدام چک کنید. ممکن است فرزندتان هنگام کار اشتباها آنرا پاک کرده یا از کار انداخته باشد.
ـ گذشته از موارد درسی، زمان حضور او در اینترنت را با احتساب پیامها و ای-میلها به کمتر از ۱ ساعت در روز محدود کنید.
▪ سنین ۱۰ تا ۱۲ سال
ـ میزان فیلترینگ کامپیوتر را کاهش دهید.
ـ از موتورهای جستجوی عادی استفاده کنید. بسیاری از موتورهای جستجو قابل تنظیم هستند و میتوانید آنها را در حد متوسط فیلتر کنید.
ـ به آنها بیاموزید که اطلاعات شخصی و خصوصی خود را در اختیار دیگران قرار ندهند و به خصوص مراقب باشید که شماره تلفن خود را در هیچ پیام اینترنتی پست نکنند.
ـ مطمئن شوید که کودکتان بدون اجازه و تایید شما وبلاگ راه اندازی نکرده، صفحه مشخصات پست نکند و در سایتهای مختلف عضو نشود. به خصوص تاکید کنید که عکسی از خود و خانواه در اینترنت قرار ندهد.
ـ بدون اینکه وارد جزئیات شوید، آنها را از وجود افراد مهاجم در اینترنت آگاه کنید و هشدار دهید که ممکن است در اثر بی احتیاطی حتی به در خانه شما هم بیایند.
ـ تا زمانی که میدانید با افراد آشنا و مطمئن سر و کار دارند، حریم خصوصی آنها را رعایت کنید.
ـ مسیر تمام فرستندگان پیام را به غیر از افراد آشنا، مسدود کنید.
ـ بازیهای اینترنتی اینتراکتیو هنوز باید به سایتهای مجاز برای کودکان محدود باشند.
ـ حتما رمز عبور آنها را داشته باشید و در عین حال تمام فایلهای شخصی خود را با رمز عبوری مخفی قفل کنید. تمام رمزهای عبور خود و فرزندانتان را هر از گاهی تغییر دهید.
ـ اگر فرزندتان تلفن همراه دارد، از امکانات بازی و دانلود تصویر و نرم افزار آن آگاه باشید. استفاده از تلفن همراه را محدود کنید.
▪ سنین ۱۳ تا ۱۵ سال
ـ بیش از پیش حریم خصوصی آنها را رعایت کنید و با آنها درباره تجربیات آنلاینشان صحبت کنید.
ـ به جای اینکه تمام سایتها را فیلتر کرده و فقط چند سایت مورد قبول خود را باز بگذارید، سایتهای نامناسب برای نوجوانان را فیلتر کنید. از آنجایی که ممکن است سایتهای نامناسب به نحوی در معرض دید نوجوان شما قرار بگیرند، از قبل با او در این باره صحبت کنید.
ـ اکنون میتوانید در مورد افرادی که از آنها پیام و ای-میل دریافت میکنند، آزادی بیشتری قائل شوید. اما باز هم این افراد را در زندگی واقعی، بشناسید و تایید کنید. فراموش نکنید که دوست بودن یک دوست لزوما به معنای موجه بودن شخص نیست. خودتان باید او را بشناسید.
ـ حتما جستجوی تصویری را فیلتر کنید زیرا جستجوی تصویری معمولا ساده ترین روش برای عبور از فیلتر است.
ـ به آنها بیاموزید که رمز عبور خود را خصوصی نگه دارند. معمولا نوجوانان در این سن بیشتر در معرض دزدی رمز عبور قرار دارند.
ـ از آنها بخواهید هر از گاهی نام خود را در گوگل جستجو کنند تا اگر از آنها نشانی، شماره تلفن و مانند اینها در اینترنت موجود باشد، هم از چگونگی ورود این اطلاعات به شبکه اطلاع پیدا کنند و هم اطلاعات مذکور را مسدود نمایند.
ـ آنها را از سایتهای دوست یابی و اجتماعات اینترنتی دور نگه دارید.
ـ درباره عدم ملاقات با غریبه ها در خارج از شبکه مجازی برایشان توضیح دهید. در صورت لزوم خودتان با او همراهی کرده و درباره لزوم ملاقاتهای گروهی و کم خطر برایش توضیح دهید.
▪ سنین ۱۶ به بالا
ـ در این سن دیگر موارد احتیاطی و کنترل از سمت شما لزومی ندارد. اگر فرزندتان اعتماد شما را جلب کرده است، واقعا به او اعتماد کنید. در غیر این صورت تنها کاری که میتوانید انجام دهید قطع کردن کامپیوتر، توقیف تلفن همراه و وسایل بازی آنلاین آنهاست.
ـ اگر تا کنون نکات لازم را به آنها نیاموخته باشید، همه در دردسر افتاده ایم!
ـ به آنها بیاموزید که یک شهروند مجازی خوب بودن به اندازه شهروند خوب در جهان واقعی ارزش دارد و اینکه بهترین فیلتر، عقل و هوش خودشان است که اید از آن نهایت استفاده را ببرند.
ـ همچنان بر خطرات در میان گذاشتن اطلاعات و امور خصوصی با غریبه ها و ملاقات واقعی با آنان تاکید کنید.
ـ استفاده از نرم افزارهای ضد ویروس را به آنان بیاموزید و تاکید کنید که نباید هر چه میخوانند باور کرده و در دام ویروسها بیافتند. از firewall استفاده کنید و تاکید کنید که اگر مشکلی پیش آمد به شما اطلاع دهند.
ـ از آنها بخواهید در حفظ امنیت خواهر و برادر کوچک خود در شبکه کمک کنند.
ـ به آنها یادآوری کنید که بدون خشم و بی اعتمادی، در صورت بروز هر مشکلی در کنارشان خواهید بود.
از پری آفتاب (Parry Aftab)، مشاور حقوقی امور امنیتی، حریم خصوصی و فضای مجازی و حامی حقوق کودکان در نیویورک
msn.com
منبع : تارنمای ایرانیان استرالیا