جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

جاسوس افزارها


جاسوس افزارها
نرم افزارهایی که به نسبت ویروسها و تروجان ها جدید هستند . این نرم افزارها همزمان با توسعه اینترنت بیشتر مورد توجه نفوذگران قرار گرفتند .
نمونه های ابتدایی جاسوس افزارها توسط وب سایتهایی مورد استفاده قرار گرفت که به علایق شخصی کاربران خود توجه داشتند و در مواردی جنبه تجاری و نسبتا مثبت داشتند . به عنوان مثال یک وب سایت جستجوگر با توجه به موارد جستجوی شما پس از مدتی پی به علایق شما خواهد برد و نتایج جستجو را با توجه به الگوی سلیقه ای شما نمایش خواهد داد .
اگر چندین روز در وب سایت یاهو به دنبال بازیهای کامپیوتری جستجو نمایید پس از مدتی این وب سایت در هنگام جستجو و یا در هنگام مشاهده نامه های الکترونیک تبلیغات بیشتری را در زمینه بازیهای کامپیوتری برایتان نمایش خواهد داد . این مورد به خودی خود بد نیست و حتی در بسیاری موارد می تواند شما را به نتایج دلخواهتان نزدیک تر نماید .
اگر چه بسیاری از افراد، همانند خود من ، از اینکه حس کنند فرد یا وب سایتی وارد حریم شخصی آنان شده احساس خوبی نخواهند داشت .
اما وب سایتها چگونه فهرست علایق شما را حفظ می کنند ؟ با استفاده از فایلهای کوکی (Cookie) که در کامپیوتر خود شما ذخیره می شود .
از کار انداختن کامل ثبت فایل های کوکی اگرچه امکان پذیر است ولی عاقلانه نیست زیرا بسیاری از وب سایتها چنانچه نتوانند فایل کوکی در سیستم شما ثبت کنند به شما اجازه بازدید از سایتشان را نخواهند داد .
ضد جاسوس افزارها می توانند فایلهای کوکی را کنترل کنند و کوکیهای سارق اطلاعات را شناسایی و حذف کنند .
با این حال کوکیها در واقع به خودی خود ، چندان خطرناک نیستند و نمی توان آنها را جاسوس نامید . استفاده از کوکی ها امروزه بسیار معمول است و وب سایتهای فراوانی از آنها بهره می برند . به عنوان مثال اگر شما گزینه حفظ نام کاربری و کلمه عبور را در وب سایتی انتخاب کرده باشید ، وب سایت یاد شده برای شناسایی شما از فایل کوکی که بر روی کامپیوتر خودتان ذخیره خواهد نمود ، استفاده می نماید .
این امر خوب است و در وقت صرفه جویی می نماید . ولی نرم افزارهای مخرب زیادی می توانند با ترجمه فایل های کوکی ، به کلمات عبور دست بیابند.
جاسوس افزارهای واقعی نرم افزارهایی هستند که می توانند اطلاعات را از سیستم شما سرقت کنند . این قبیل نرم افزارها می توانند هر چیزی را که شما تایپ می کنید ثبت کنند ، به لیست سایتهای ذخیره شده در حافظه مرورگر (History) سرک بکشند ، می توانند با مشاهده کوکیها به کلمات عبور ذخیره شده شما دست بیابند و یا شماره کارتهای اعتباری را استخراج کنند .
انواعی از جاسوس افزارها در واقع فقط به منظور ثبت کلیدهای فشرده شده توسط کیبورد طراحی شده اند که (Key logger) نامیده می شوند . این دسته از جاسوس افزارها در زمان های مشخص می توانند فایل ثبت کلیدها را از طریق ایمیل یا روش های دیگر ، در اختیار مهاجم قرار دهند .
جاسوس افزارها شاید تا به حال کم اهمیت فرض می شدند ولی امروزه آنها هم نظیر تروجان ها به یک بلای اینترنتی تبدیل شده اند . بسیاری از وب سایتها که به داشتن اطلاعات در مورد کاربران خود علاقمندند جاسوس افزارها را منتشر می کنند و یا در بطن فایل های بی ضرر در اختیار کاربران خود قرار می دهند .
به عنوان مثال درصد زیادی از نرم افزارهای دریافت شده از طریق اینترنت و سایتهای دانلود به جاسوس افزار آلوده هستند .
در گذشته ترس از این بود که نرم افزارهای دریافتی از اینترنت به ویروس آلوده باشند ولی در حال حاضر این ترس بیشتر در مورد آلودگی به جاسوس افزار وجود دارد .
نرم افزار محافظ اینترنتی نورتون Norton Internet Security ۲۰۰۶ که به تازگی تولید شده قسمت ضد جاسوس افزار را نیز در خود دارد . این موضوع خوب است اما در ضمن هشدار پنهانی در خود دارد مبنی بر اینکه جاسوس افزارها را باید جدی گرفت . در حالی که در سالهای قبل چندان توجهی به آنان نمی شد و بعضی از ضد ویروسها ، جاسوس افزارهای خاصی را شناسایی می کردند .
در سال گذشته ده ها نرم افزار ویژه مبارزه با جاسوس افزارها (Anti Spyware) توسط شرکت های مختلف به تولید رسید .
● تبلیغ افزارها (AD Wares) :
نرم افزارهایی با هدف تبلیغاتی هستند که معمولا وب سایت یا کمپانی خاصی را تبلیغ می کنند . این نرم افزارها پس از اجرا بر روی سیستم عامل ممکن است صفحه اصلی مرورگر اینترنت را تغییر دهند و یا در زمان های مختلف پنجره های تبلیغاتی را برای شما به نمایش در بیاورند .
همچنین هنگامی که مشغول گردش در اینترنت هستید بعضی اوغات پنجره جدیدی از طرف مرورگر اینترنت باز می کنند و در آن تبلیغات خود را نمایش می دهند .
این قبیل نرم افزارها بیشتر از طرف سایت های هرزه نگاری طراحی می شوند و در صورتی که فردی یک بار از یک وب سایت آلوده بازدید نماید از آن پس از تبلیغاتش در امان نخواهد ماند .
همچنین بسیاری از نرم افزارهایی که به صورت رایگان طراحی می شوند حاوی تبلیغ افزار هستند .
تبلیغ افزارها ممکن است باعث ورود کرم ها و ویروسها به سیستم عامل شوند . اگرچه برخی از آنها نیز نسبتا امن هستند و فقط با هدف تبلیغات طراحی شده اند .
در مجموع جاسوس افزارها و تبلیغ افزارها ، نرم افزارهای پر دردسر و آزار دهنده ای هستند . معمولا با تغییراتی که در مرورگر اینترنت به وجود می آورند باعث مزاحمت برای کاربران کامپیوترها خواهند شد .
معمولا پیشگیری از ابتلا به این دو گونه نرم افزار مخرب راحت تر از درمان آنها است . هنگامی که این نرم افزارها یک سیستم را آلوده می کنند به سختی می توان تمامی عواقب ناخوشایند آنان را از بین برد .
این نرم افزارهای مخرب از طریق ضد جاسوس افزارها و یا نرم افزارهای چند منظوره قابل شناسایی هستند . در بخش دانلود می توانید ضد جاسوس افزارها و ضد تبلیغ افزارهای رایگانی را بیابید .
منبع : pypc