دوشنبه, ۲۲ بهمن, ۱۴۰۳ / 10 February, 2025
مجله ویستا
تغییر ژرف در فناوری دندانپزشکی
![تغییر ژرف در فناوری دندانپزشکی](/mag/i/1/pmh8k.jpg)
● فناوری برتر در خدمت قالبگیری دندان
بزودی میتوانیم شاهد پایان یافتن دوره قالبهای مبتنی بر سیلیکون در مطبهای دندانپزشکی باشیم. بتازگی گروهی از متخصصان حوزه فناوری تجهیزات دندانپزشکی محصولی موسوم به سیستم iTero معرفی کردهاند که از شبیهسازی تصویری دیجیتال برای اسکن مدل دندان استفاده میکند و دیگر نیازی به چشیدن مزه تند و ناخوشایند گچ مخصوص قالبگیری سنتی برای بیماران و همچنین مشغول شدن ۲ نفر یعنی دندانپزشک و دستیارش با دهان یک بیمار احساس نمیشود. در این روش نوین دندانپزشکان میتوانند وسیله دستی باریکی مثل بارکد خوان فروشگاهها را در میان دهان و دندانهای بیمار بچرخانند. زمانی که با کمک یک پدال پایی دستگاه فعال شد، شروع به تابش نوری در دهان بیمار میکند. این تابش مشتمل بر ۱۰۰ هزار اشعه لیزر پرتاب شده در عمقی ۵/۱۳ میلیمتری است تا با دقت تمام این نور بازتابی به تصاویر دیجیتالی تبدیل شود. پس از این که دندانپزشکان ردیف کاملی از دندانها را اسکن کردند (این عمل میتواند برای پوشش دادن یک دهان ۳۰ مرتبه صورت گیرد)، واحد اصلی دستگاه این تصاویر را از طریق یک راهبر بیسیم به وب سایت مرکزی ارسال میکند که در آنجا مدلهای سهبعدی دندانها ظاهر میشوند.
در این مرحله اگر دندانپزشک تصویری را انتخاب کند، مرکز از روی آن مدل آمادهای را از بلوکهای پلی یورتن میتراشد. گروهی از متخصصان مهندسی پزشکی در ایتالیا نیز مواد نشانگذاری را معرفی کردهاند که رنگش با گذشت زمان تغییر میکند و این مساله باعث میشود احتمال کامل نشدن یک قالب دندانی یا گرفتن زوائد نا فرم آن کاهش یابد. از دیگر محصولات فناوری تجهیزات دندانپزشکی ارائه شده در این همایش میتوان از مواد وینیل پلی سیلوکسان نام برد که در مقیاس نانو ذرات برای واکنش متقابل با آب دهان بیمار فرمولاسیون و تنظیم شده است. این ماده جانشین رطوبت دهان میشود و شکلگیری بدون درزتری به دندانها و لثهها میبخشد.
● فناوری برتر در خدمت درمان صحیح کانال ریشه
شاید بیماران از عصبکشی دندان بیشتر از هر روش دندانپزشکی وحشت داشته باشند، اما چیزی که بیماران واقعا از آن نفرت دارند درمان حفره میانی دندان است؛ عملی که دندانپزشک رگهای خونی و اعصاب دندان را حفر میکند تا کانال ریشه را از آلودگی خلاص کند. هر چند این عمل به اندازه صدایش ناخوشایند است، ولی وقتی اشتباه صورت گیرد، مشکلات مضاعفی بروز میکند که بیشتر مردم حتی از وجودش بیاطلاعند. اگر نوک متهها یا به اصطلاح دندانپزشکان فایلهای چرخشی ضمن کار در بخش تحتانی ریشه بشکند، جراحی حاد فک برای بیرون کشیدن تکههای شکسته لازم میشود. مهندس مکانیک دندانپزشکی به نام گودیز برای اجتناب از این مشکل حاد ابزار مخروطی شکل نوکتیزی ابداع کرده که از آلیاژ فوقالاستیک نیکل تیتانیوم ساخته شده است. امروزه دندانپزشکان فلزاتی را به کار میبرند که میتواند بشکند چون که چرخشهای بالا، فلز را تا ۶۵ درجه سانتیگراد گرم میکند؛ اما این نوکهای ابداعی میتوانند تا درجه حرارت ۷۶ درجه تاب بیاورند.
● فناوری برتر در خدمت مشکلات بیحسی
درد ناشی از جراحی دندان خوشایند نیست، ولی برای بسیاری از مردم، بیحسی ناشی از دارو ناحیه وسیعی را کرخت میکند که تحت کنترل نیست و ناخوشایندتر است. گروهی از متخصصان سیستمی موسوم به STA را ابداع کردهاند که نوعی انتقال بیحسی موضعی تحت کنترل رایانه است. این روش میتواند یک سیگنال دندانی را با استفاده از سیستم بازخورد فشار هدفگیری کند تا دندانپزشکان و تکنسینها را از محل نوک سوزن که به طور تصادفی با بافت، رباط عضلانی یا مینای دندان اثر متقابل میگذارد، آگاه کند. این سیستم علاوه بر حذف بیحسی و کرختی در مناطق مجاور، ریسک آسیب رسیدن به بافت را کاهش میدهد و داروی بیحسی را بسرعت به جایی که لازم است منتقل میکند.
مترجم:مهریار میرنیا / منبع: popular mechanics
منبع : روزنامه جام جم
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست