چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا
دنیای کوچک دن کامیلو
یک کشیش، یک کمونیست، قصبهای «توی درهی پو» در نوار خاکی شمال ایتالیا و یک مجسمهی مسیح؛ «دنیای کوچک دن کامیلو» را اینها شکل دادهاند اما قضیه به هماینجا ختم نمیشود، چون این کشیش، «دن کامیلو»ی سادهدل، لجوج و البته هوشیار است و کمونیست قصه هم «پهپونه»ی کمسواد و زورمند که همزمان شهردار، مکانیک قصبه و رییس حزب کمونیست آن است.
«در این دنیای کوچک، بین شط و کوه، بسیاری چیزها اتفاق میافتد که در هیچ کجای دنیا روی نخواهد داد»، پس چندان عجیب نیست که مسیح ِ کلیسای قصبه هم، نه فقط مجسمهای بیجان و خاموش که ناظریست تیزبین و از فراز جایگاهاش امورات قصبه و بهخصوص «دن کامیلو» را زیرنظر دارد؛ طرف مشورت این کشیش زیرک است و در مواقع لازم به یاری او میآید!
ماجراهای این کتاب در سالهای بعد از جنگ جهانی دوم اتفاق میافتد؛ در هنگامهی تقابل احزاب و مرامهای مختلف و بهخصوص کلیسا و حزب کمونیست - که در آن روزها در کشورهایی مثل فرانسه و ایتالیا، قدرت یافته بود - . هماین است که همهی اتفاقات «دنیای کوچک دن کامیلو» رنگ و بوی مبارزات حزبی دارد و قصبه، محلیست برای رویارویی «پهپونه» به عنوان نماد ایدئولوژی چپ، و «دن کامیلو» به عنوان نماد اندیشهی مذهبی کلیسایی و ضد چپ.
منازعات این دو، به اندازهی دنیایشان کوچک و کماهمیت است و شاید چاشنی طنز ماجرا، هماین باشد. «دن کامیلو» و «پهپونه» هر دو به اندازهی هم احمقاند. یکی اسیر جزماندیشی مذهبیست و آن یکی فریبخوردهی کمونیسم، و با آن شش کلاس سوادش شاید حتا معانی دقیق «ارتجاع سیاه»، «امپریالیسم»، «پرولتاریا» و ... را هم نداند.
طنز سلاح بـُرندهایست و ای بسا از صدها کتاب و مقالهی فلسفی تحلیلی در رساندن یک پیام مشخص، موثرتر واقع شود.
بهنظر من، نویسندهی «دنیای کوچک دن کامیلو»، در سالهایی که شعارهای پوشالی قدرتمندان، ذهن و زندهگی مردم را در تسلط خود دارد، با خلق این دو شخصیت کمیک به جنگ حماقت میرود و آنرا نقد میکند؛ درست به هماین دلیل است که خشم «پالمیرو تولیاتی» (دبیر کل وقت حزب کمونیست ایتالیا) را چونآن برمیانگیزد که او در یکی از سخنرانیهایاش، «آن روزنامهنگار ایتالیایی [یعنی جووانی گوارسکی]» که «شخصیتی با سه سوراخ بینی [«پهپونه»ی کمونیست] اختراع کرده است» را «سه برابر ابله» میخواند!
«دنیای کوچک دن کامیلو» تشکیل شده است از بیست و هشت داستان به هم پیوسته که هر کدامشان یک ماجرای طنزآمیز را روایت میکنند: گاهی ماجرای شیرینکاریهای «دن کامیلو» که بعضی رفتارهایاش اصلن به یک کشیش نمیماند - مثل شکار قاچاق، تنبیههای وقت و بیوقتی که علیه این و آن و بهخصوص پهپونه به کار میگیرد، بوکسبازی و .. -، گاهی حماقتهای «پهپونه» و دار و دستهاش که غالبن کمسواد و ابلهاند، و بیشتر، ماجراهایی که «پهپونه» و «دن کامیلو» برای شکست آن دیگری – و در موارد انگشتشمار یاریرساندن به او – طرحریزی کردهاند. «دن کامیلو» و «پهپونه» به همآن اندازه که دشمناند، دوست هم هستند. به هماین دلیل جز در ماجرای آخر کتاب، کار به جاهای باریک نمیکشد و رویارویی ایندو، لبخند به لب خواننده مینشاند.
طنز کتاب بهقدری قویست که غالبن خواننده مجذوب وقایع طنزآمیز آن میشود و زیرلایهی سیاسی اثر چندان به چشم نمیآید و این نه تنها عیب، که هنر نویسنده است. درست به علت هماین طنز ناب است که با گذشت سالها از روزهای سلطهی کمونیسم و حالا که «نه از تاک، نشان است و نه از تاکنشان»، هنوز داستانهای «دن کامیلو» جذابیت خودشان را از دست ندادهاند.
البته قدرت طنز نویسنده در سراسر کتاب یکسان نیست و بعضی داستانها – به خصوص در اواسط کتاب – شاخصترند و بعضی دیگر، مثل داستانهای یک پنجم انتهایی کتاب که با قتل «پیتزی» وارد فضای دراماتیک و بعد پلیسی میشوند – کمجانتر.
در ادبیات اروپا، هیچ طنزنوشتهای را نمیتوان پیدا کرد که به پای رمان عظیم «شوایک» نوشتهی «یاروسلاو هاشک» - که هجویهایست علیه جنگ – برسد، اما «دن کامیلو» را هم میتوان از طنزهای انتقادی بسیار زیبا و کمنظیر اروپایی به حساب آورد.
«جووانی گوارسکی» (۱۹۶۸ - ۱۹۰۸)، خالق «دنیای کوچک دن کامیلو»، در ایران هم خوشاقبال بوده و به غیر از این اثر، چند کتاب دیگرش از جمله «خانهی نینو» (با ترجمهی زندهیاد منوچهر محجوبی)، «شوهر مدرسهای» (با ترجمهی جمشید ارجمند) و اخیرن هم «دن کامیلو و پسر ناخلف» که ادامهی ماجراهای دن کامیلوست (با ترجمهی «مرجان رضایی»)، به فارسی ترجمه و منتشر شده و آنطور که به نظر میرسد، از این به بعد حضور پررنگتری در ادبیات ما خواهد داشت.
جووانی گوارسکی
ترجمهی جمشید ارجمند
ترجمهی جمشید ارجمند
منبع : پژوهشگاه فرهنگ و هنر اسلامی حوزه هنر
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست