سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

نتایج تثبیت اسکلرال لنز داخل چشمی اتاق خلفی هم زمان با عمل جراحی زجاجیه و شبکیه


نتایج تثبیت اسکلرال لنز داخل چشمی اتاق خلفی هم زمان با عمل جراحی زجاجیه و شبکیه
● پیشینه و هدف:
تحقیق حاضر با توجه به اختلاف‏نظر در مورد نتایج بازتوانی بینایی پس از عمل جراحی در چشم‏های دارای مشکلات عدسی هم‏زمان با مشکلات زجاجیه و شبکیه، به منظور تعیین نتایج تثبیت اسکلرال لنز داخل چشمی (IOL) هم‏زمان با ویترکتومی کامل و گذاشتن باند پروفیلاکتیک، طی سال‏های ۷۹-۱۳۷۲ در بیمارستان لبافی‏نژاد انجام پذیرفت.
● مواد و روش‏ها:
تحقیق به روش مطالعه داده‏های موجود، بر روی پرونده‏های واجد شرایط انجام شد. مواردی که دارای اندیکاسیون ویترکتومی عمیق و صدمات به عنبیه و زاویه اتاق قدامی و فاقد کپسول عدسی بودند، وارد مطالعه شدند. میزان دید و ویژگیهای فردی بیماران و نیز روش عمل و مدت پیگیری و بالاخره بهترین دید اصلاح‏شده قبل و بعد از عمل، در یک برگه اطلاعاتی ثبت گردید. میزان دید کم‏تر و بیش‏تر از ۲۰/۴۰ با آزمون مک‏نمار مورد قضاوت آماری قرار گرفت.
● یافته‏ها:
تحقیق بر روی پرونده ۱۸ بیمار در سنین ۲۳ ۸/۳۴ سال، شامل ۱۴ مرد و ۴ زن انجام شد. مدت پیگیری، ۴/۳۲ ۳۶ ماه بود. تعداد ۷ چشم آفاک، ۴ چشم دارای عدسی کاتاراکته و دچار جابه‏جایی ناقص و ۶ چشم دچار جابه‏جایی کامل IOL به داخل حفره زجاجیه و یک چشم دچار جابه‏جایی ناقص IOL بودند. قبل از عمل، ۳ چشم دید ۴۰/۲۰ یا بهتر داشتند که بعد از عمل، ۹ چشم (۵۰ درصد) دید ۴۰/۲۰ یا بهتر به دست آوردند(p<۰.۰۱) . عوارض بعد از عمل در ۹ بیمار مشاهده شد.
● نتیجه‏گیری و پیشنهاد:
در صورت فقدان کپسول عدسی در برخی از بیماران، تثبیت اسکلرال لنز داخل چشمی اتاق خلفی، هم‏زمان با جراحی زجاجیه و شبکیه قابل انجام است. این روش، در بازتوانی بینایی در برخی از چشم‏ها، روش کارآمدی است. تا زمانی که نتایج طولانی‏مدت مشخص نشده است بهتر است این روش در بچه‏ها با احتیاط به کار گرفته شود و انجام یک کارآزمایی بالینی توصیه می‏گردد.
حمید احمدیه
امیرخسرو قاسمی نژاد
منبع : پایگاه اطلاعات علمی