چهارشنبه, ۱۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 5 February, 2025
مجله ویستا
پوستیندوزی
یکی از جامه های سودمند در سرماهای سخت ایران ، کت پوست گوسفندی به نام پوستین است . پوست را مثل جیر آمـاده می کننـد ، و هنـگام پوشیدن ، پشم گوسفند در روی لبـاس یا بدن قرار می گیرد . مشهد یکی از مراکز مهم تولید پوستین های مرغوب است ، اما بسیاری از بازارهای محلی نیز استادکارانی دارند که در این فن کار می کنند .
محصول عمدهٔ پوستیندوز ، پوستینهای بلند است ، بعضی هم نیم تنه و جلیقه می سازند . برای تولید پوستین مراحل زیر از تهیهٔ پوست خام تا سوزندوزی طی می شود :
هر دفعه ۲۰ تا ۳۰ پوست گوسفند آماده می شود . پوست گوسفند را روی زمین می گذارند به گونه ای که پشم آن به طرف پایین ( روی زمین ) باشد ؛ در حدود ۳۵۰ گرم نمک درشت روی آن ریخته می شود .
پوست دیگر را روی آن می گذارند ولی این دفعه پشم آن به طرف بالاست و سپس همانطور جفت جفت روی هم می گذارند تا چون تلی بالا آید . پس از دو روز آنها را به حیاط برده و در آفتاب خشک می کنند . روز بعد آنـها را به کنار رودخانه یا نهر آب برده و همهٔ نمکها را می شویند . آنگاه آنها را خیس خیس به کارگاه برده و آمیخته ای از نمک و آردجو به نام آش برای متورم کردن پوست فراهم می کنند .
نخستین بار پوست را توی ظرف سفالین می گذارند در حالی که پشم آن به طرف زمین باشد ؛ البته پس از اینکه آش روی آن را خوب مالش دادند . پوست دوم که آن نیز به همین طریق مالش داده شد ، روی اولی می گذارند ، به طوری که چرم آن رو به پایین و پشم به سوی بالا باشد و بدین ترتیب چندین خمره ار از پوست پر می کنند . هشت تا ده روز تمام هـر روز پوستها را بیـرون آورده و با دست آنـها را از هـر سو می کشند و به اصطلاح کش و گیـر می کنند ، دوباره آن ار در خمره گذاشته و از همان آش روی آن می ریزند .
از روز هشتم به بعد استادکار می تواند از طرز کش و گیر کردن آن بفهمد که آیا رسیده است یا نه . پس از ورم کردن بار دیگر آن را به رودخانه برده می شویند و پهن می کنند تا خشک شود . سپس آنها را به کارگاه آورده و برای بار دوم آش روی آن ریخته و آن را نم می زنند ، منتها این بار پیش از آنکه جفت جفت روی هم بچینند آب را با جارو روی آن می پاشند .
دو روز می ماند و سپس آن را شسته و خشک می کنند . و پس از خشک شدن روی تخته چیده و با آهن روی آن را می تراشند تا هر زائدهٔ گوشتی را بگیرند . وقتی پاک شد روی طرف چرمی آن گرد پوست انار جنگلی می ریزند و آب روی آن پاشیده و باز چرمها را پشت به پشت گذاشته و نم دار نگاه می دارند . پس از چند روز پوست انار را با کاردکی پاک می کنند ، و پوست را پهن کرده و پوست انار تازه به آن می زنند . بعد از دو روز ، وقتی که این پوست انار را پاک کردند ، طرف چرمی آن در اثر پوست انار رنگ زرد روشنی پیدا کرده است .
پوست انار در عین حال کار مادهٔ دباغی ملایم را هم انجام داده است . بعد روی قسمت چرمی آن آمیخته ای از روغن کنجد و روغن کرچک به نام روغن چراغ می مالند . بالاخره آنها را در آفتاب خشک میکنند و ضمن خشک شدن روی لبهٔ تیزی آنها را می کشند که نرم و ملایم شود . بعد پشم آن را شانه کرده و با چوب می زنند تا هر مادهٔ اضافی که در حین عمل به داخل پشم نفوذ کرده بیرون آید . استادکار ، برای هر پوستین ، پوست مناسب را بر می گزیند و آن را می برد ، و شاگردان او بـا دست آن را می دوزند .
سپس با نخ پنبه ای ابریشمدوزی می کنند . این نام ابریشمدوزی معرف این معنی است که برخی از این پوستینها در گذشته با نخ ابریشم دوخته می شده و هنوز هم می توان این کار را کرد . رنگ این نخها زرد است ولی رنگهای دیگر هم به کار می رود .
منبع : پایگاه تجاری و اطلاعرسانی صنایع دستی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست