چهارشنبه, ۱۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 5 February, 2025
مجله ویستا
جفت شش
برخی ضربالمثلهای نظامی همچون "یک ارتش بر روی شکمش راه میرود" و "آماتورها در مورد تاکتیکها سخن میگویند و حرفهایها لجستیک را مطالعه میکنند" هستند که میتواند توضیح دهد که چرا آمریکا به دنبال حمله به ایران نیست. هیچ آمادگی واقعی برای چنین جنگی در دست اقدام نیست و علاوه بر این ارتش آمریکا در موقعیتی نیست که از پس چنین عملیاتی بربیاید.
در ضمن ما در جهان شوک و وحشت زندگی میکنیم که سلاحهای دوربرد هوایی و حملات موشکی اعمال قدرت بدون نیاز به استفاده از نیروهای پیاده را ممکن کرده است. علاوه براین بعد از آن که تحلیلگران گفتند که بوش و چنی جنگ را به راحتی راه خواهند انداخت نیروهای نظامی ایران ضرورت آمادگی و تمهیدات نظامی را بیش از پیش درک کردهاند.
مقالهای در سایت گلوبال ریسرچ با نام "شش نشانه برای اینکه آمریکا به ایران حمله خواهد کرد" به این شایعه دامن میزد که اخراج سرهنگ ویلیام فالون احتمال جنگ با ایران را افزایش داده است.
این دلایل به طور خلاصه عبارت بودند از:
۱) استعفای فالون
۲) سفر معاون رئیسجمهور آمریکا دیک چنی به خاورمیانه
۳) حمله هوایی اسرائیل به سوریه
۴) قرارگرفتن کشتیهای جنگی در سواحل لبنان
۵) برخی اظهارات مقامات اسرائیلی
۶) جنگ اسرائیل و حزبالله
اما واقعیت این است که سطوح بالای ارتش آمریکا این برخورد را به هیچ وجه عملی نمیبینند. در این جا من به شش نشانه که ما به دنبال جنگ با ایران نیستیم اشاره میکنیم.
۱) اخراج فالون: فالون احتمالا در مورد اینکه چقدر آمریکا با ایران خشونت آمیز برخورد کند با بوش موافق نبود اما علاوه بر حرفهای او که به دیدگاه رسانهها شکل داده باید به وضعیت غیر ممکنی که او خود را درآن یافته بود نیز توجه شود. نیاز برای جنگ برای بوش و تیمش و سیاست مداران آمریکایی بسیارضروری و مرکزی بود. اما مهمتر از آن فرماندهان ارشد نظامی آمریکا هیچ پیروزی را در عراق پیش بینی نمیکردند. تعجب میکنم کسانی که آمدن فالون را چنین تحلیل میکردند که آمدن فالون به این معنی است که آمریکا به دنبال شروع جنگ با ایران است چرا امروز هم با رفتن او باز هم چنین تحلیلی دارند.
۲) نقشههای احتمالی: مقامات نظامی ایران بیان کردند که آمریکا نقشههایی برای حمله به ایران دارد و این نقشهها را روز به روز سختتر کرده است. در دو سال اخیر احتمال زیادی برای حمله هوایی آمریکا به تجهیزات سلاحهای کشتار جمعی ایران وجود داشته است، مثلا در مورد جابجایی ناوگان پنجم دریایی آمریکا، تقویت سامانههای دفاعی هوایی ایران، تمایلات و تهدیدات اسرائیل و ... اما هنوز در مورد هیچ کدام از اینها اتفاقی نیافتاده است. اما واقعا آمریکا نقشههایی احتمالی را طراحی میکند تا در شرایطی که ایران کار خطرناکی کرد مورد استفاده قرار بدهد. اما هیچ کدام از این نقشهها برای یک جنگِ بازدارنده نیستند.
۳) ارتش فقط از دستورات پیروی میکند: یک جنبهی دیگر که در دایره پنتاگون در مورد اخراج فالون مطرح بود این نکته بود که او گفته بود اگر کاخ سفید برای شروع یک جنگ حساب نشده با ایران دستور بدهد او اطاعت نخواهد کرد. اما منطق او محکوم به شکست است. او دقیقا میداند که آزار و اذیت ایران ممکن است منجر به عملیات نظامی هم بشود و در نهایت او باید برود چرا که اولا او با سیاستهای بوش در عراق همراه نبود و دیگر این که او خارج از دایره خودشان حرف زده بود.
حال این چه ربطی به بقیه افرادی دارد که از دستورات پیروی میکنند؟ اگر صدها ژنرال و سرهنگ فعال که فقط از دستورات پیروی کنند نباشند میتوان گفت که دهها تن از این افسران وجود دارند که حاضرند عملیاتهایی را قبول کنند که هیچ احتمال پیروزی برای آنها وجود نداشته باشد. واقعیت بر خلاف این است؛ خلق این نقشههای احتمالی و بحثهای دو سال اخیر در مورد ایران و جنگهای عراق و افغانستان ثابت کرده است که این سوال "بعدا چه؟" یک سوال واقعی برای حرفهایهاشده است. اگر این افراد چیزی از جنگ عراق و افغانستان و دوره رامسفلد یاد گرفته باشند این است که " بعدا چه؟" یک بخش از ماموریت آنهاست.
۴) بوش وچنی: گشت و گذار رئیس جمهور در ماه دسامبر در منطقه و در پی آن سفر چنی به خاورمیانه و منطقه خلیج فارس به نظر برخی از تحلیلگران با هدف یافتن پایگاهی برای دسترسی و حمایت از حمله نظامی به ایران صورت گرفت. اما هیچ کس جنگ را نمیخواهد. از کویتیهای جنگ طلب گرفته تا بحرینیهای شیعه و سعودیهای ترسو همه از نزدیک با ایران تجارت و تعاملات کاری دارند که هر تهدیدی میتواند این جریان را متوقف سازد و علاوه بر این جنگ در این منطقه میتواند حکم یک فاجعه اقتصادی را برای آنها داشته باشد چرا جریان نفت را مختل میسازد.
۵) اسرائیل: برخی معتقدند که حمله هوایی اسرائیل به داخل خاک سوریه در سال گذشته هشداری به ایران بود و ترور رهبر عالی رتبه حزب الله در دمشق نیز را یکی از همین نشانهها تحلیل میکنند. اما اسرائیل تابع همان قوانین فیزیکی است که آمریکا با آن روبروست؛ آنها با یک سری واقعیت لجستیکی روبرو هستند، اولا این که هر حمله هوایی مستلزم عبور از بالای سر نیروی هوایی عراق است و همچنین از روی ارتش آمریکا که هر لحظه ممکن است که هدف نیروهای ایرانی قرار بگیرند. از جهت دیگر اسرائیل از شمال و غزه در حال تهدید است همان گونه که آمریکا در عراق و افغانستان در گیریهای خاص خودش را دارد. در ضمن اسرائیل دلیلی هم برای یک حمله واقعی نمیبیند.
و در نهایت اسرائیل چنی را دارد که همانطور که علاقمندان به جنگ میگویند به هر حال به ایران حمله خواهد کرد و از طرف دیگر اخراج فالون پیروزی چنی محسوب میشود پس دیگر اسرائیل نیازی ندارد که به ایران حمله کند.
۶) ایران: ایران به توسعه غنی سازی اورانیوم خود بدون توجه به تحریمهای جهانی ادامه میدهد. ایرانیها تاکید میکنند که این تلاشها برای استفاده از انرژی هستهای در تولید سوخت لازم برای برق است البته این بحث را متخصصان نظامی نمیپذیرند. اما بیشتر تحلیلگران نظامی ایران معتقدند که آمریکا هنوز دلیلی برای یک حمله یک جانبه به ایران را ندارد تا ایران را از هستهای شدن باز دارد. این موضوع ما را به نقشههای احتمالی باز میگرداند و نحوه استفاده از وحشت از جنگ به عنوان ابزاری دیپلماتیک.
هنوز این روش یک تکنیک گمراهکننده برای ایجاد تعادل است و البته تکنیکی که تیم بوش اصلا به خوبی از آن بهره نگرفت. روشی که هنوز هم در دستور کار روسای جمهور بعدی برای کنترل ایران قرار دارد.
بنابراین؛ آیا آمریکا به دنبال شروع جنگ علیه ایران است؟ بستگی به آن دارد که به دنبال شروع چیزی بودن یعنی چه. اگر ایران یک اشتباه بزرگ انجام بدهد، اگر دیپلماسی شکست بخورد و اگر ایران به دنبال ساختن سلاح هستهای باشد آن موقع بله، ممکن است که ما دنبال شروع جنگ باشیم. اما شروع جنگ برای اخراج فالون و یا قبل از انتخابات ماه نوامبر معنایی ندارد.
ویلیام. ام. آرکین، واشینگتنپست
منبع : سایت الف
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست