جمعه, ۲۱ دی, ۱۴۰۳ / 10 January, 2025
مجله ویستا


گزارش ۴۸۵ زن آسیب‌دیده جنسی


گزارش ۴۸۵ زن آسیب‌دیده جنسی
معاون دفتر آسیب‌دیدگان اجتماعی سازمان بهزیستی کشور اعلام کرد: از میان زنان پذیرش شده در ۲۰ مرکز بازپروری سازمان بهزیستی طی ۹ ماهه اول سال ۸۳، ۶۶ درصد بیکار،‌ ۶ درصد محصل، ۶ درصد شاغل به حرف کاذب، ۷ درصد خانه‌دار و ۱۳ درصد با «تن‌فروشی» امرار معاش می‌کردند.
د.خبرگزاری دانشجویان ایران -معاون دفتر آسیب‌دیدگان اجتماعی سازمان بهزیستی کشور اعلام کرد: از میان » پذیرش شده در ۲۰ مرکز بازپروری سازمان بهزیستی طی ۹ ماهه اول سال ۸۳، ۶۶ درصد بیکار،‌ ۶ درصد محصل، ۶ درصد شاغل به حرف کاذب، ۷ درصد خانه‌دار و ۱۳ درصد با «تن‌فروشی» امرار معاش می‌کردن دکتر رضایی‌فر در گفت‌وگو با خبرنگار اجتماعی خبرگزاری دانشجویان ایران افزود: از میان زنان و دختران آسیب دیده ۶۶ درصد زیر ۲۱ سال سن دارند ــ از این تعداد حدود ۶۰ درصد بین ۱۵ تا ۲۱ سال و ۶ درصد زیر ۱۵ سال هستند ــ و ۲۰ درصد بین ۲۱ تا ۲۶ ساله‌اند.
وی تصریح کرد: ۶۶ درصد افراد پذیرش شده در این مراکز مجرد، ۲۰ درصد مطلقه، ۱۰ درصد متأ‌هل، بیش از ۲ درصد همسر فوت شده بوده و مابقی ازدواج موقت کرده‌اند. وی بیشترین علت طلاق زنان مطلقه آسیب‌دیده جنسی را «اعتیاد همسر» با ۱۰ درصد، بیماری روانی همسر ۴ درصد، عدم علاقه به همسر ۴ درصد، عدم تفاهم ۳ درصد و مابقی «خشونت همسر»، «نارضایتی از مسائل جنسی» و سایر موارد بوده است.
رضایی‌فر با اشاره به این که ۷۲ درصد زنان «آسیب دیده جنسی» پذیرش‌شده در این مراکز درجاتی از اختلال شخصیت دارند، افزود: نتایج آزمون شخصیت این دسته از زنان نشان داد که ۲۸ درصد آنها سالم و ۷۲ درصد اختلال شخصیتی دارند و از این تعداد ۲۸ درصد مبتلا به افسردگی خفیف، ۱۲ درصد افسردگی شدید و ۱۸ درصد شخصیت ضداجتماعی هستند.
وی تصریح کرد: همچنین ۸۰ درصد زنان آسیب‌دیده جنسی آزار جسمی، جنسی یا عاطفی را در دوران کودکی تجربه کرده‌اند. وی همچنین ۱۳ درصد این زنان را دارای سابقه همجنس‌گرایی دانست. معاون دفتر آسیب‌دیدگان اجتماعی سازمان بهزیستی خاطرنشان کرد: به استثنای افرادی که به دلیل مشکلات روحی و روانی و حتی عقب‌ماندگی ذهنی در جامعه رها شده و مورد سوء استفاده قرار می‌گیرند و یا دختران فراری که به صورت خواسته و یا ناخواسته آلوده می‌شوند، زنانی هم به صورت حرفه‌ای در خیابان‌ها تن‌فروشی می‌کنند و در این بین عده‌ای در قالب شبکه‌های زیرزمینی به روابط جنسی ناسالم می‌پردازند.
وی با بیان این که ۳۰ درصد زنان آسیب دیده جنسی جذب شده در مراکز بازپروری طی ۹ ماهه اول سال ۸۳ معتاد به مواد مخدر و الکل بوده‌اند، افزود: ۷۷ درصد این زنان سابقه جرم داشته و ۲۳ درصد بدون سابقه مجرمیت هستند که انواع جرم آنها ۴۹ درصد، رابطه نامشروع، ۲۰ درصد فرار از منزل و ۱۷ درصد چند جرم با هم داشته‌اند.
رضایی‌فر گفت: همچنین از نظر سابقه جرم در خانواده، ۵۰ درصد بدون سابقه و ۵۰ درصد با سابقه بودند که از میان این سوابق ۴۹ درصد اعتیاد به مواد مخدر، ۱۰ درصد قاچاق مواد مخدر، ۱۵ درصد روابط نامشروع است.به گفته وی همچنین ۷۸ درصد زنان آسیب‌دیده جنسی به لحاظ بهره هوشی عادی، یک درصد تیز هوش، ۱۷ درصد مرزی و ۴ درصد عقب‌مانده ذهنی هستند.
معاون دفتر آسیب‌دیدگان اجتماعی سازمان بهزیستی تصریح کرد: در خانواده ۱۷ درصد زنان آسیب‌دیده جنسی سابقه بیماری روانی بوده است. وی با اشاره به دو نوع روابط جنسی ناسالم پنهان و بارز در لایه‌های جامعه افزود: امکان شناسایی و برخورد مستقیم با روابط جنسی ناسالم پنهان کم است و از طرفی با روابط ناسالم مشهود در لایه‌های بارز جامعه نیز باید به فراخور وضعیت فرد، نه به صورت قهری برخورد شود.
وی با تاکید بر لزوم پیشگیری از بروز این آسیب‌ها، به ایسنا گفت: برنامه‌ریزی برای اوقات فراغت جوانان به منظور پرکردن فاصله میان بلوغ جنسی تا بلوغ اجتماعی در پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی جوانان اهمیت بسیاری دارد. رضایی‌فر همچنین با بیان اینکه روابط ناسالم عمدتا از خانواده‌های ناسالم بر می‌خیزد، افزود: هدایت خانواده‌ها در جهت کاهش التهاب و افزایش پایداری و ایجاد خانواده‌های بسامان در کاهش آسیب‌های جنسی اثرگذار است؛ بنابراین باید بر زیر ساخت‌های خانواده و جامعه کار کرد که این اقدام تنها مختص سازمان بهزیستی نیست، بلکه با بخشهای مختلفی مانند اشتغال، آموزش، رفاه اجتماعی، آگاه سازی و فرهنگ سازی مرتبط است.
وی با اشاره به این که ۲۵ درصد زنان آسیب‌دیده نگهداری شده در مراکز بازپروری روستایی و ۷۵ درصد شهری هستند، گفت: ‌۷۵ درصد این زنان برای اولین بار، ۱۶ درصد برای بار دوم، ۷ درصد بار سوم و ۲ درصد به دفعات بیشتر در مراکز بازپروری پذیرش شده‌اند. معاون دفتر آسیب‌دیدگان اجتماعی سازمان بهزیستی با اشاره به خدمات ارائه شده به زنان آسیب دیده در مراکز بازپروری افزود: این زنان در صورت نیاز به درمان به لحاظ جسمی و روحی از خدمات درمانی و روانشناسی و روانپزشکی سازمان بهزیستی بهره‌مند شده و بین ۸ ماه تا حداکثر یکسال در مراکز بازپروری نگهداری و از خدمات مشاوره‌ای، آموزش مهارت‌های زندگی برای اشتغال برخوردار می‌شوند.
وی خاطرنشان کرد: توقع نابجایی است اگر بپنداریم فرد آلوده در این مدت کوتاه کاملا پاک و سالم می‌شود بنابراین اگر بتوانیم درصدی از این ناملایمات و روابط ناسالم را به حداقل برسانیم اقدام قابل توجهی صورت گرفته است. رضایی‌فر تصریح کرد: حتی در صورت موفقیت‌آمیز بودن دوره‌های درمان در مراکز بازپروری حمایت‌های پس از ترخیص این زنان به خصوص در زمینه تامین شغل آنها از اهمیت قابل توجهی برخوردار است؛ چرا که در شرایطی که مشکل اشتغال برای اکثر افراد جامعه وجود دارد تامین شغل برای زنان روسپی با ذهنیت موجود جامعه بسیار دشوار است.
وی خاطرنشان کرد: حتی در صورت اصلاح زنان آسیب دیده جنسی در مراکز پس از ترخیص با مراجعه خود به محله قبلی به دلیل وجود تقاضا در جامعه، نبود شغل و منبع درآمد و لذت‌های ظاهری سیکل معیوب ایجاد شده و خدمات سازمان بهزیستی در این مراکز دچار نقصان می‌شود. به گفته وی برخورد با این آسیب چند وجه دارد و باید زیر ساخت‌های آن در تمام زمینه‌های فرهنگی، اقتصادی اصلاح شود، هرچند این آسیب‌ها هیچ گاه به صفر نرسند.
معاون دفتر آسیب‌دیدگان اجتماعی سازمان بهزیستی برخورد قهری را درمان این آسیب دانست و به ایسنا گفت: برخورد قهری و یا حتی یکسان با موارد مختلف این آسیب‌دیدگان جنسی نتیجه معکوس داشته و موجب زیرزمینی شدن آن می‌شود؛ از سویی دیگر در صورتیکه چشممان را به روی واقعیات ببندیم، بسترش از سویی دیگر ایجاد می‌شود لذا برخورد با این مشکل نیازمند دیدگاه کلی نگر و منطقی است. رضایی‌فر با اشاره به این که قبل از سال ۷۸ تعداد مراکز بازپروری زنان آسیب دیده، ۳ تا ۴ مرکز در استان تهران و خراسان فعالیت می‌کردند، گفت: این مراکز هم اکنون به ۲۱ مرکز افزایش یافته که ۳ مرکز در تهران ۲ مرکز در خراسان و مابقی در سایر استان‌ها قرار دارند. معاون دفتر آسیب‌دیدگان اجتماعی سازمان بهزیستی در پایان آمار پذیرش زنان آسیب‌دیده در سال ۷۹ را ۷۶۱ ، در سال ۸۰، یکهزار و ۵۳۰ ، سال ۸۱ یکهزار و ۹۵۶ نفر و سال ۸۲ یکهزار و ۵۲ نفر اعلام کرد.
منبع : جامعه‌شناسی ایران