دوشنبه, ۲۱ آبان, ۱۴۰۳ / 11 November, 2024
مجله ویستا

آیا می دانید ریشه بیماری «وسواس» اضطراب است؟


آیا می دانید ریشه بیماری «وسواس» اضطراب است؟
وسواس بیماری روانی شایعی است که در آن افکار ناخوشایند به طور دائم در درون فرد ایجاد مزاحمت می‌کند و باعث ادامه برخی حرکات یا اعمال مستمر و تکراری می‌شود به گونه‌ای که اختیار و اراده را از بیمار سلب می کند و او را به انجام رفتاری برخلاف میل و خواست خودش وا می دارد هرچند که او به بیهودگی کار یا افکار خویش آگاه است.
ریشه بیماری وسواس اضطراب است و این اختلال وسواسی به دو شکل فکر و عمل وسواسی دیده می‌شود.
فکر وسواسی موجب افزایش اضطراب شخصی می‌شود و عمل وسواسی اضطراب شخص را کاهش می‌دهد ولی وقتی فرد در مقابل انجام عمل وسواسی مقاومت می‌کند اضطرابش افزایش می‌یابد.
وسواس تا اندازه‌ای در همه افراد بشر وجود دارد و به صورت شک و تردید، عدم قدرت در تمرکز فکری فراموشی و گاهی کم خوابی ظاهر می‌شود.
افکار وسواسی وقت گیر بوده و در برنامه معمول شخص فعالیت‌های اجتماعی و روابط با دوستان مشکل ایجاد می کند. میزان شیوع اختلال وسواسی دو تا سه درصد است در بزرگسالان ابتلای زن و مرد یکسان است اما در حوالی بلوغ نوجوانهای پسر بیشتر به این اختلال مبتلا می‌شوند.
میانگین سن شروع حدود ۲۰ سالگی است هرچند در مردان سن شروع کمی پایین‌تر است اما در زنان حدود ۲۲ سالگی است در اکثر بیماران علایم قبل از ۲۵ سالگی شروع می‌شود و در کمتر از ۱۵ درصد موارد شروع علایم پس از ۳۵ سالگی است.
میزان ابتلا به وسواس در افراد مجرد بیشتر از افراد متاهل است و سیاهپوستان کمتر از سفید پوستان به آن مبتلا می شوند.
وسواس در کودکان نیز مشاهده می‌شود و علایم آن لجبازی، تکرار کلمات و رفتارهای خشن تظاهراتی از اختلال وسواس در کودکان است.
شایع‌ترین نوع وسواس، آلودگی و اقدام به شتس‌وشو نظافت و متعاقب آن است عمل وسواسی به شکل شست‌وشوی مفرط خود را نشان می‌دهد. چنین بیمارانی ممکن است از فرط شست‌وشو پوست دستهای خود را بسایند و یا بدلیل ترس از میکروب قادر به ترک خانه نباشند.
در بررسی وضعیت روانی علایم افسردگی درحدود ۵۰ درصد بیماران یافت می‌شود ولی احتمالا خودکشی خطر مهمی است که در مورد تمام مبتلایان مطرح است به گونه ای دیگر افراد وسواسی بیشتر از جمعیت بهنجار مستعد افسردگی هستند.
منبع : راه نرفته