جمعه, ۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 26 April, 2024
مجله ویستا

افق های شکست استراتژی جدید بوش در عراق


افق های شکست استراتژی جدید بوش در عراق
«بیش از یك ماه است كه از مطرح شدن استراتژی جدید جورج بوش در عراق می گذرد. هر چند این طرح رسما در عراق به اجرا گذاشته نشده است و به اعتقاد برخی از كارشناسان نظامی نمی توان به طور قطع یا یقین درباره موفقیت یا عدم موفقیت این طرح در عراق سخن به میان آورد اما به هر حال می توان به جرات گفت كه افق های شكست این طرح پیش از به اجرا در آوردن آن كاملا مشخص است و مخالفت های گسترده جهانی و منطقه ای با این طرح خود بزرگترین دلیل بر این مطلب است.»
پایگاه اینترنتی اسلام آن لاین با ارایه تحلیلی تحت عنوان «افق های شكست استراتژی جدید بوش در عراق» نوشت: «اگر یك بار همه با بوش درباره سخنی توافق داشته باشند تنها درباره این سخن است كه بوش در رابطه با عراق گفته است: «برای حل بحران های عراق به یك فرمول جادویی نیاز داریم.»
آری، آمریكا نمی تواند این فرمول جادویی را در اختیار داشته باشد زیرا خود در حال حاضر جادوی بحران و تنش در منطقه شده است و آن طوری كه ضرب المثل عربی می گوید جادوگر خود اول قربانی جادوی خود می شود. بوش برای توجیه این سخن خود خطاب به افكار عمومی جهان می گوید:«عقب نشینی نیروهای آمریكایی از عراق منجر به ایجاد هرج و مرج و جنگ های داخلی در عراق و در نهایت انتقال این خشونت و بحران به منطقه می شود.»
در ادامه این تحلیل آمده است: «سوالی كه در این باره مطرح است آن است كه اگر ما این فرمول جادویی رادراختیار نداریم و از آن سو عقب نشینی نیروهای آمریكایی نیز در شرایط كنونی ممكن نیست پس راه حل این بحران در چه راه كاری نهفته است؟ آیا راه كار این بحران در افزایش تعداد نیروهای آمریكایی به میزان۰۰ ۲۱۵ نفر نهفته است؟ آیا طرح امنیتی بغداد كه با همكاری و هماهنگی نوری المالكی، نخست وزیر عراق و بوش چند روزی است كه در عراق به اجرا گذاشته است، می تواند در روند بحران های فعلی عراق تاثیر گذار باشد؟
تا به امروز نقش آمریكایی ها در عراق برای خاموش ساختن شعله جهنمی مرگ و خشونت بی تاثیر بوده است بنابراین اصرارهای بی حد و اندازه بوش برای افزایش نیروهای آمریكایی در عراق به چیزی جز مخدوش ساختن چهره آمریكا در جهان و كاهش شدید محبوبیت داخلی و خارجی وی منجر نخواهد شد. هم چنین یكی دیگر از پیامدهای این سیاست های كاخ سفید افزایش اصرار جریان مقاومت مسلحانه در برابر نیروهای آمریكایی در منطقه و نیز گسترش دایره هدف گیری منافع آمریكا در كل منطقه است.»
پایگاه اینترنتی اسلام آن لاین در ادامه تحلیل خود می آورد: «بسیاری از كارشناسان سیاسی و نظامی معتقدند بوش به تنهایی بهای تمامی ریسك های سیاسی خود را نمی دهد بلكه ریسك كننده اصلی در تمامی این سیاست ها حزب جمهوریخواه است. این حزب به رغم آن كه كنگره و سنا را از دست داده است اما هم چنان امید به انتخابات آینده ریاست جمهوری آمریكا دوخته است. این حزب به دلیل تك رویهای سیاسی بوش تا به امروز موقعیت و جایگاه سیاسی خود را در آمریكا از دست داده است. یكی دیگر از ریسك كنندگان اصلی سیاست های بوش سربازان آمریكایی هستند كه جان خود را در این قمار سیاسی شكست خورده می بازند، بنابراین تنها ریسك بوش همان كاهش محبوبیتش است كه این امر پیش از این نیز وجود داشته است و هر روز شیب نزولی تری به خود می گیرد.
آینده وحدت ملی، ثبات و استقلال ملت عراق نیز یكی دیگر از قربانیان این ریسك های سیاسی بوش است كه امكان تحقق این موارد با توجه به اوضاع جاری در عراق و اصرار بوش بر اشتباهاتش امكان پذیر نیست.»در این تحلیل هم چنین آمده است: «انتقاد كردن و محكوم كردن سیاست های آمریكا و تاكید بر اشتباهات كاخ سفید در عراق دیگر امری بیهوده است، باید به صورت جدی طرح های ارایه شده دیگر از سوی دیگر كشورها و طرف های خارجی كه ممكن است در حل بحران عراق كارساز شود را ارزیابی كنیم و جایگزین سیاست های شكست خورده آمریكا كنیم. یكی از این طرح ها طرح پادشاه عربستان است كه بر سه محور متمركز می شود.محور اول: منحل ساختن تمامی گروه های شبه نظامی موجود در عراق بدون توجه به وابستگی حزبی آنها و تحكیم تدابیر امنیتی دولت عراق در محدوده ها و مناطقی از عراق كه بیشتر شاهد درگیری و خشونت است.
محور دوم رعایت حقوق تمامی شهروندان عراقی، احزاب و گروه ها ی عراقی بدون در نظر گرفتن وابستگی های حزبی و مذهبی آنها از سوی دولت عراق به خصوص در زمینه منافع ملی این كشور چون تقسیم عایدات نفتی. محور سوم بر حفظ استقلال، وحدت و تمامیت ارضی عراق تاكید دارد اما راه كار و طرح دومی كه در حال حاضر مطرح است طرح دولت روسیه به رهبری ولادیمیر پوتین است.
رییس جمهور روسیه طی اظهاراتی اعلام كرد كه مهمترین مرحله در حال حاضر در عراق تعیین زمان مشخص برای خروج نیروهای آمریكایی از این كشوراست زیرا به رغم آن كه ما برمسوولیت دشوار آمریكایی ها در عراق واقفیم اما نمی توان این واقعیت را انكار كرد كه بالاخره این نیروها باید از عراق خارج شوند وانگهی تا زمانی كه این برنامه زمانی برای خروج نیروهای آمریكایی مشخص نشده است هیچ برنامه یا طرح دیگری در عراق كارایی نخواهد داشت.»
پایگاه اینترنتی اسلام آن لاین در پایان این تحلیل می نویسد: «تمامی این راه حل های ارایه شده برای حل بحران عراق كاملا درست است اما راه حل نهایی عراق و تثبیت اوضاع این كشور به عوامل بسیار دیگر چون عوامل داخلی، منطقه ای و بین المللی بستگی دارد كه مهم ترین این عوامل همان عوامل منطقه ای است كه متاسفانه آمریكا از این واقعیت بسیار مهم و حیاتی برای حل بحران عراق چشم بسته است و نمی خواهد این واقعیت را در نظر بگیرد.دولت آمریكا در حال حاضر راهی جز تن دادن به این واقعیت های موجود ندارد و باید در این راه از بسیاری از خودبینی های سیاسی خود چشم پوشی كند.
این دولت باید قبول كند كه ایران و سوریه می توانند بازیگران بسیار مهمی در عرصه حل بحران های عراق باشند و اگر لازم باشد باید در قبال دادن برخی از امتیازات سیاسی به این دو كشور كمك آنها برای بهبود اوضاع عراق را بطلبد.»
منبع : روزنامه ابرار


همچنین مشاهده کنید