چهارشنبه, ۱۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 5 February, 2025
مجله ویستا
به استقبال بعثت پیامبر اکرم(ص) - جشن حکمت
هوالذی بعث فیالامیین رسولاً منهم یتلوا علیهم آیاته و یزكیهم و یعلمهمالكتاب والحكمهٔ و إن كانوا من قبل لفی ضلال مبین (جمعه، ۲).
خداوند بر انسان منت گذارد تا از بین آنان رسولی برانگیخت تا این رسول آیات الهی را بر آنان بخواند، آنان را تزكیه كند و كتاب و حكمت را بر آنان تعلیم نماید (آلعمران، ۱۶۴).
خوب است به بهانه جشنهای ایام شعبان كه در آستانه آن هستیم آیه ۵ سوره قصص را هم شاهد بگیریم كه خداوند بر مستضعفین منت میگذارد كه آنها را وارث زمین قرار میدهد. بهواقع این لطف عظیم خداوند است كه بر انسان منت گذاشت و در اوج ضلالت و گمراهی، پیامبری را مبعوث نمود تا این پیامبر الهی با وجود مبارك و اخلاق حسنه خود انقلابی درونی در جامعه ایجاد كند. ۱۴ قرن است بشریت مفتخر به پیامبری شد كه این پیامبر آیات الهی را بر آنان خواند و كتاب و حكمت بر آنان آموخت. جا دارد كه هر زمان این عید بزرگ فرا میرسد بشریت جشن بگیرد؛ جشن تلاوت آیات، جشن تزكیه، جشن تعلیم و تعلم و جشن حكمت.
رسول گرامی اسلام و خاتم پیامبران مأموریت یافت تا در ادامه حركت انبیا قرآن را به مردم عرضه كند و اخلاق و كرامت را به انسانها بیاموزد، آیا مسلمین نیز در این مأموریت نقشی دارند؟ آیا برپایی جشن بعثت كفایت میكند؟ وظیفه مبلغین و متفكرین چیست؟ در برابر انحرافات فكری و اخلاقی امروز بشریت چه باید كرد؟ مگر نه آنكه بنا بود براساس آیه شریفه ۱۲۲ سوره توبه گروهی از ما برای تفقه در دین مهاجرت میكردیم و برای انذار مراجعت مینمودیم. مگر بیان شریف رسول خدا(ص) كه فرمود «كلكم راع و كلكم مسئول عن رعیه» شامل ما نمیشود؟
جشن بعثت زمان مناسبی است كه ببینیم برای قدرشناسی از زحمات و رنجهای پیامبر اكرم(ص) چه كردهایم؟ پیامبر(ص) كه فرمود در راه رسالتم هیچ پیامبری مانند من اذیت نشد، پیامبری كه در سفر به طائف زمانی كه خسته و مجروح به دیواری تكیه زده بود با خادم نصرانی مواجه میشود او میپرسد چه به روزت آوردهاند؟ پیامبر(ص) میفرماید با سنگ به سر و صورتم زدند و مرا از شهر بیرون راندند. عرض میكند، مگر چه میگفتی؟ میفرماید آنها را دعوت به خدای یكتا میكردم. نصرانی میپرسد خدایی كه میگویی چگونه خدایی است؟ میفرماید، خدای قادر متعال غفور و رحیم. قلب نصرانی آرام میگیرد و در دل ایمان میآورد. پیامبر اكرم(ص) همه دردها را فراموش میكند. همه زخمها التیام مییابند. با خود زمزمه میكند. سفر طائف عجب سفر خوبی بود! عجب سفر با بركتی بود! این آزارها و اذیتها، جراحتها و اهانتها در برابر ایمان آوردن این خادم نصرانی چیزی نیست!
جشن بعثت زمان ارزیابی عملكرد كسانی است كه جا پای نبیاكرم(ص) میگذارند. متفكرین، نویسندگان، مبلغین و مروجین دین خدا باید بیندیشند كه آیا همچون رسول خدا طیب دوار بطبه عمل كرهاند؟ آیا توفیق یافتهاند دست گنهكاری را بگیرند، با شفقت و مهربانی به روی آنان بوسه بزنند و با مدارا زمینه هدایت را فراهم نمایند.
بعثت زمان ارزیابی میزان تلاوت آیات خداوند است. به چه میزان برای مردم آیات خداوند تلاوت شده است. جوانان و نوجوانان به چه میزان مورد خطاب این آیات بودهاند. وقتی به اطراف نگاه میكنیم صدای گرم مردان خدا كه آیات الهی را زمزمه كنند، آن را ترجمه نمایند، تفسیر كنند با مثال و قصههای زیبا جوانان و نوجوانان ما را آشنا نمایند، كمتر به چشم میخورد. یا آنقدر سخت و غامض صحبت كردهایم كه مردم ترجیح میدهند كتاب قرآن را یك كتاب مقدس بدانند و آن را در قالبهای تزیین شده و دور از دسترس نگه دارند یا به جلد و چاپ و رنگ آن پرداخته شده و گاهی اوقات هم بهعنوان تواشیح آهنگهایی را اجرا كردهایم كه شنونده و قاری نفهمیدهاند كه چه خواندهاند! بیجهت نیست كه اگر مجالی پیش آید و آیات قرآن بر نوجوان عرضه شود ناباورانه به شما نگاه میكنند. وقتی از صفات خداوند برایش میگویید نرم میشود و وقتی قصههای شیرین قرآن را تعریف میكنید سراپا گوش میشود.
بعثت پیامبراكرم(ص) زمان بررسی عملكرد ما در تزكیه مردم است. این روزها یادآور حسن سلوك پیامبر مهربانی است كه امانت، صدق و وفاداری او شهره جهان شده است. نظافت و نظم، احترام به مردم، جوانمردی و دهها خصلت روحی دیگر او باعث شد تا انسانها فوجفوج به دین اسلام گرایش یابند.
نقش رفتار پیامبراكرم(ص) و اصحاب آن بزرگوار به همراه دستورات انسانساز بود كه توانست اعراب جاهلیت را تربیت كند. نفسهای سركش اعراب جاهلی با این دستورات آرام گرفت و تطهیر شد. بهترین راه دوری از زشتیها و دعوت به نیكی، سلوك و رفتار دعوتكنندگان است. اگر معصوم فرمود "ادعوا الناس بغیرالسنتكم" بر همین میزان است. بعثت فرصت مناسبی است تا ببینیم به چه میزان رفتار و سلوك كارگزاران در جامعه منشأ تزكیه گردیده است. روزی نفس گرم حضرت امام(ره) و شهیدان و رزمندگان، روح و روان جوانان این مرزوبوم را پاك و مطهر میكرد و امروز بیش از هر زمان به نفس گرم متفكرین، اندیشمندان، معلمین و كارگزارانی نیازمندیم كه این جامعه را تزكیه كند. و بعثت سالروز تعلیم كتاب و حكمت است.
خدای حكیم اراده كرده است كه به دست رسول گرامیاش حكمت و كتاب به انسانها تعلیم داده شود. كتاب مظهر همه داناییهاست، چرا كه در كتاب آفرینش لارطب ولایابس الا فیكتاب مبین و حكمت مظهر اراده محكم و استوار و عملكرد متین است.
اگر به انسانی حكمت آموخته شود خیر كثیر داده شده است و جامعهای كه مبنای رفتار ما و اقدامات حكیمانه باشد پایداری و استواری و استحكام خواهد داشت. در عید بعثت آنچه رواج دارد حكمت است. نتیجه تعلیم حكمت در جامعه اینگونه بروز میكند كه مردم بیشتر فكر میكنند، كمتر صحبت میكنند و برای هر سخن و هر كاری دلیل و توجیهی دارند. حكیم، كار عبث و بیهوده انجام نمیدهد، او اهل مطالعه و تدبر است، وقت در نزد او گرامی است و سرمایههای خود را بیهوده تلف نمیكند.
انشاءالله به یاری رسولالله(ص) كه خود معلم، حكیم، مربی و تلاوتكننده آیات الهی بود جامعه ما مزین به حكمت و معرفت گردد.
صاحب اثر : محمدرضا حشمتی
منبع : پایگاه سراج
منبع : پایگاه سراج
منبع : سایت پیامبر اعظم
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست