شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا

سراتوزاروس، دایناسور شاخدار


سراتوزاروس، دایناسور شاخدار
● آناتومی:
سراتوزاروس، درنده قدرتمندی بود كه روی دو پای قوی راه می رفت، گردنی قوی و اس شكل داشت و بر روی پوزه اش شاخی كوتاه قرار می گرفت. این دایناسور دمی بزرگ، بدنی حجیم و استخوانهایی سنگین داشت. بازوان سراتوزاروس كوتاه بودند و دارای دستانی چهار انگشتی(شكل ابتدایی) با چنگالهایی تیز بود. به علاوه، چشمان بزرگی هم داشت(واحتمالا قدرت بینایی خیلی خوبی هم داشته است).
طول سراتوزاروس۲۰-۱۵ فوت(۶-۵/۴ متر) و وزن آن ۱-۵/۰ تن بود. بر روی جمجمه این دایناسور، در قسمت پوزه، یك شاخ، برروی پیشانی آن دو برآمدگی كوتاه ودر بالای چشمان و سرش برآمدگیهایی استخوانی قرار می گرفت. این شكارچی، آرواره هایی بزرگ و قدرتمند با دندانهایی بلند و تیز داشت.
● زمان زیست:
سراتوزاروس، دایناسوری بزرگ اما گوشتخوار از دوره ژوراسیك پسین، حدود ۱۴۵-۱۵۶ میلیون سال قبل بود.
● رفتار:
سراتوزاروس، به صورت گروهی شكار می كرده است. سراتوزاروس، حتی به ساروپودهای بسیار بزرگ هم حمله می كرد. سراتوزاروس، برای شكار سوسمارها و استگوزاروس و ساروپودها، با آلوزاروسهای درنده و غول پیكر رقابت می كرد.
● هوش:
سراتوزاروس، نوعی تروپود بودكه هوش آنها(یا EQ كه از روی نسبت مغز به وزن بدن اندازه گیری می شود) در بین دایناسورها بالا بود.
● تغذیه:
سراتوزاروس، گوشتخوار بود. این دایناسور،‌درنده بزرگ و خشمگینی بود كه حتی می توانست ساروپودهای بزرگ را هم بكشد. احتمالا سراتوزاروس،‌لاشخور هم بوده است.
● تحرك:
سراتوزاروس روی دو پای ماهیچه ای راه می رفت.
● كشف فسیلها:
سراتوزاروس، در سال ۱۸۸۴، توسط دیرینه شناس، اتنیل مارش، ‌نامگذاری شد وی معتقد بود كه سراتوزاروس، مثل كروكودیلها،‌ شناگرخوبی بوده است(از آنجایی كه دمی بلند و باریك داشت). تعداد زیادی از فسیلهای سراتوزاروسدر كلرادو و اوتای ایالات متحده آمریكا و تانزانیا در آفریقا یافت شده است.
● طبقه بندی:
سراتوزاروس متعلق است به:
· قلمرو(جانوران)
· شاخه مهره داران(دارای طناب عصبی پشتی هستند كه در مغز خاتمه می یابد)
· رده آركوزاریا(دیاپسیدها با دندانهای سرپیچی و غیره)
· راسته ساریچیا- دایناسورهای جهنده.
· زیرراسته تروپود- گوشتخواران دوپا.
· نئوتروپود(هررازاروس)-تروپودهای اولیه با دستان چهار انگشتی.
· خانواده نئوسراتوزاریا-درندگان اولیه و متوسط اندازه،‌اكثرآنها شاخ داشتند و عبارتند از: سراتوزاروس، نوازاروس، كارنوتاروس، ایندوسوكوس، ماجونگاتولوس و غیره.
· جنس سراتوزاروس.
▪ گونه ناسیكورنیس(گونه نوعی: مارش،۱۸۸۴)
▪ گونه دنتیسولكاتوس( ۱۹۹۵).
▪ گونه اینگنس(جاننش،۱۹۲۰، این گونه مشكوك است).
▪ گونه روئكلینجی(جاننش،۱۹۲۵).
منبع : پایگاه داده‌های علوم زمین کشور


همچنین مشاهده کنید