چهارشنبه, ۱۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 5 February, 2025
مجله ویستا
راهنمای مادران شاغل برای تغذیه کودکان با شیرمادر
۱ - ترویج تغذیه با شیرمادر برای کارفرمایان و محیط های کار یک ضرورت مهم است زیرا :
زنان بخش مهمی از نیروی کار جامعه را تشکیل می دهند . بسیاری از زنان ، اشتغال به کار و فعالیت های اجتماعی را با وظیفه مادری خود ادغام می کنند . مطالعات نشان داده است که بازگشت به کار، دلیل عمده ای برای از شیرگیری زودرس و روش های نامطلوب تغذیه شیرخواران است .
۲- حمایت از تغذیه با شیرمادر برای کارفرمایان مزایایی دارد از جمله :
کاهش تغییر و تعویض کارکنان در نتیجه افزایش احتمال بازگشت مادر به سرکار
کاهش استخدام و هزینه های بازآموزی کارکنان
بهتر شدن شرایط کار
ایجاد احساس و تصور حرفه ای مثبت
کاهش غیبت کارکنان
۳ - شرایط دوشیدن شیر ، ذخیره و حمل و نقل آن
روشهای استفاده از پمپ های شیردوشی دستی یا الکتریکی یا دوشیدن با دست را بیاموزید . مکان مناسب جهت دوشیدن شیر را انتخاب کنید . مکان باید اتاق خصوصی و تمیز باشد .شیردوشیده شده را می توان در یخچال یا فریزر یا در فلاسک یخ برای چند ساعت می توان نگهداری کرد . شیردوشیده شده را در ظروف درب دار شیشه ای یا پلاستیکی یا کیسه های شیر ذخیره کنید . حمل و نقل شیر باید در ظرف فلاسک یخ حمل گردد .
۴ - هر بار چه مقدار شیرباید دوشیده شود ؟
شیرتان را هر مقدار که می توانید بدوشید . یک کودک شیرمادر خوار معمولاً نیاز به حدود ۱۵۰CC ( سه چهارم فنجان بزرگ ) شیرمادر به ازاء هر کیلوگرم وزن بدن در ۲۴ ساعت دارد اما این نیاز متفاوت است . برای مثال اگر وزن کودک ۵/۵ کیلوگرم باشد و ۸ بار در روز تغذیه شود و شما برای ۲ بار تغذیه در روز از او دور باشید ، نیاز به دوشیدن حدود ۲۰۰ CC ( یک فنجان بزرگ ) شیر یا ۲ بار دوشیدن به مقدار ۱۰۰CC ( نصف فنجان ) شیر دارید .
۵ - مدت زمان نگهداری شیر دوشیده شده چقدر است ؟
گر دوشیدن و جمع آوری شیر در شرایط کاملاً بهداشتی انجام شده باشد ۴۸ ساعت در یخچال ، ۲ هفته در جایخی یخچال ،۳ ماه در قسمت فریزهای خانگی ، ۱۲-۶ ماه در فریزر عمیق ( صنعتی )
۶ -اطلاعاتی که باید به مراقب کودک درباره شیردوشیده شده داده شود ذوب کردن شیر منجمد به آهستگی : مراقب کودک باید ظرف شیر دوشیده شده را در داخل آب ولرم یا گرم ( نه آب جوش ) قرار داده و ذوب نماید و قبل از مصرف آن را به آرامی تکان دهد . از ماکروفر نباید استفاده نماید . استفاده از فنجان : شیرمادر را به وسیله فنجان یه شیرخوار بدهد و از بطری استفاده نکند . استفاده از بطری و گول زنک مشکلاتی را برای شیردهی مادران و سلامت کودکان فراهم می کند . شیردوشیده شده ذوب شده را می تواند در یخچال نگه دارد اما نباید آن را دوباره منجمد نماید و اگر ظرف ۲۴ ساعت مصرف نشد آن را دور بریزد .
●« روش دوشیدن شیر با دست »
دوشیدن شیر با دست مفیدترین طریق دوشیدن است که نیاز به هیچ وسیله ای ندارد و شما می توانید در هر جا و هر زمانی که نیاز دارید به انجام آن بپردازید . دوشیدن با دست وقتی پستان ها نرم هستند کار ساده ای است اما در هنگام احتقان و حساس شدن پستان ها مشکل تر است و نیاز به استفاده از سایر روش ها مثل بطری گرم دارد و از کارکنان بهداشتی می توانید کمک بگیرید . باید خود شیرتان را بدوشید . دوشیدن شیر توسط فرد دیگر می تواند به پستان ها آسیب برساند مگر آن فرد مهارت لازم را داشته باشد و خیلی نرم و ملایم رفتار کند .
● آماده کردن ظرف برای دوشیدن شیرمادر :
یک فنجان ، لیوان یا شیشه دهن گشاد انتخاب کرده آن را با آب و مواد شوینده تمیز نمایید . این کار می تواند روز قبل از دوشیدن انجام شود ، در هنگام دوشیدن باید فنجان را با آب جوش پرنموده چند دقیقه به همان حال نگهدارید و وقتی آماده دوشیدن هستید ، فنجان را خالی کنید .دستهایتان را کاملاً بشویید . راحت نشسته و ظرف را نزدیک پستان خود بگیرید .
●دوشیدن شیر با دست ( تکنیک مارمت )
بسیاری از مادران شیرده با تجربه ،تکنیک مارمت را در دوشیدن شیر بسیار مفید و مؤثر یافته اند و مادرانی که قادر به دوشیدن مقدار زیادی شیر با دست نبوده اند . نتایج بسیار خوبی با استفاده از این روش بدست آورده اند . این روش شامل مراحل زیر است :
۱ - موقعیت قرار گرفتن دست :
شست در بالا و دو انگشت اول زیر پستان روی لبه آرئول ( هاله قهوه ای ) طوری قرار می گیرد که حدود ۴-۳ سانتی متر از نوک پستان فاصله داشته باشد به طوریکه ذخایر شیر درست زیر انگشتان واقع می شوند .
گرفتن توده پستان مثل شکل مقابل صیح نیست .
۲- پستان باید به طور مستقیم به طرف قفسه سینه فشار داده شود . پستان های بزرگ را می توان قدری بالا آورده و سپس فشار داد .
۳- سپس باید پستان ها را به کمک شست و انگشتان به طرف جلو آورد و بعد به قسمت لبه آرئول فشار وارد نمود تا شیر به آسانی خارج شود .
۴- مراحل ۳-۱ را باید به ترتیب تکرار کرد .
۵ - سپس محل قرار گرفتن انگشتان را باید دور هاله قهوه ای پستان تغییر داده به طوریکه تمام ذخائر شیر تخلیه شود . برای دوشیدن هر پستان از هر دو دست استفاده می شود .از حرکات ذیل که موجب کوفتگی و آسیب بافت پستان می شود ، باید پرهیز نمود :
لغزاندن دست روی پستان
کشیدن پستان ونوک آن
فشار دادن نوک پستان
« کمک به جریان انداختن شیر »
۱ - ماساژ سلولها و مجاری تولید شیر
حرکات دست از بالای پستان شروع می شود به طوری که پستان در دایره های کوچک مطابق شکل به طرف قفسه سینه فشار داده می شود و به صورت مارپیچی اطراف هاله قهوه ای پستان را ماساژ می دهند . این حرکات مشابه معاینه معمول پستان است .
۲ - لمس ملایم پستان از سمت بالا به طرف نوک ان
ادامه این حرکت در تمام نواحی پستان به تحریک رفلکس جاری دشن شیر کمک می کند .
۳- تکان دادن پستان ها در حالی که مادر به طرف جلو خم شده به جریان یافتن شیر کمک می کند .
● « زمان دوشیدن شیر»
کل روش دوشیدن تقریباً ۳۰-۲۰ دقیقه وقت می گیرد :
دوشیدن هر پستان ۷-۵ دقیقه
ماساژ ، لمس کردن ، تکان دادن
دوشیدن هر پستان ۵-۳ دقیقه
ماساژ ، لمس کردن ، تکان دادن
پس از برقراری جریان شیر ،این زمان ها فقط به عنوان راهنما به کار می رود و دوشیدن تا زمان کند شدن جریان شیر ادامه می یابد . دوشیدن شیر نباید به پستان صدمه ای بزند در غیراینصورت تکنیک به کار رفته درست نبوده است . در ابتدای دوشیدن پستان ممکن است شیری خارج نشود اما پس از چند دقیقه شیر شروع به چکیدن می نماید و اگر رفلکس جاری شدن شیر فعال باشد ، شیر جاری می شود . این رفلکس با مصرف یک نوشیدنی گرم ، ماساژ و کمپرس گرم پستان ، تحریک ملایم نوک پستان ، فکرکردن به شیرخوار ... تحریک می شود .
منبع : واحد مرکزی خبر
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست