چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

عضو سرگرم کننده خانواده


عضو سرگرم کننده خانواده
پیش از اختراع تلویزیون، رادیو به عنوان وسیله سرگرم کننده، خانه ها و محل کار بسیاری از مردم را بدون جنگ و خونریزی تسخیر کرده بود. اما با آمدن تلویزیون، که علاوه بر صدا تصویر هم داشت، کمی از رونق رادیو کاسته شد ولی به هیچ وجه هنوز صحبت از انقراض آن نیست. تلویزیون اکنون جزیی از لوازم ضروری زندگی است و ممکن است منزلی پیدا نکنیم که نوعی تلویزیون، کوچک یا بزرگ، سیاه و سفید یا رنگی نداشته باشد. اما بزرگترین اشکال این دو رسانه جمعی این است که آنچه بیننده می خواهد از آن پخش نمی شود بلکه آنچه به نظر صاحبان و گردانندگان آن جالب یا لازم است روی آنتن می رود و این روزها هم که به حد تنفرانگیزی در اول، وسط و آخر برنامه های چندان جذاب و سرگرم کننده، آگهی های بازرگانی ناشیانه، مزاحم و بیش از حد تکراری گنجانده می شود. شاید فلسفه ساخت ضبط و پخش های نوار، ویدیوهای معمولی و دیجیتالی و همچنین ابزاری موسوم به تی وو TiVo هم همین بوده است که مردم از میان آثار هنری و سرگرم کننده، آثار مورد علاقه خود را انتخاب کرده و در منزل، خودرو و در بعضی شرایط در محل کار از آن لذت ببرند. از دهه ۱۹۸۰ با تولید انبوه کامپیوترها و کوچک شدن در حدی که امکان استفاده از آن در منازل و دفاتر کار فراهم آمد وسیله دیگری به جمع رسانه ها اضافه شد چون کامپیوتر از طریق خطوط تلفن و به وسیله اینترنت علاوه بر رد و بدل کردن صدا و تصویر، متن را نیز به طور همزمان انتقال می داد از این رو نام چندرسانه ای را به خود گرفت. اکنون این وسیله به محل ذخیره متن، عکس، موسیقی، فیلم سینمایی، تصاویر ویدیویی و شوهای تلویزیونی تبدیل شده و روز به روز وسایلی مثل رادیو، تلویزیون، ویدیوهای دیجیتالی، گیرنده های امواج ماهواره ای و غیره در یک کامپیوتر جمع شده اند. هر کسی به تناسب نیاز و درآمدش کامپیوتری تهیه می کند که می تواند به هر یک از ابزارهای نامبرده مخبر شود. تیم ناتک مقاله ای را در ۲۱ آوریل (اول اردیبهشت ۱۳۸۴) در نیویورک تایمز اینترنتی منتشر کرد که به نسل جدید کامپیوترها و نقش آن به عنوان وسیله سرگرم کننده پرداخته است. این مقاله به خواننده کمک می کند تا با مفاهیم و وسایل جدید در حوزه وسایل سرگرم کننده مربوط به کامپیوتر آشنا شود. خلاصه این مقاله از این قرار است:
در حال حاضر کامپیوترهایی که در منازل و دفاتر کار مردم در سرتاسر دنیا در حال کار کردن هستند سرعت پردازش و حافظه کافی برای نیازهای واقعی مردم ندارند فایل های حجیم تصاویر ویدیویی، شوهای تلویزیونی و فیلم های سینمایی برای اجرا نیاز به پردازنده های پرسرعت دارند و اگر قرار باشد مردم به راحتی بتوانند این فایل ها را در جایی امن ذخیره کنند و هر وقت خواستند احضار کنند نیاز به حافظه بسیار زیاد است. به هرحال در چند سال گذشته سی دی ها و دی وی دی ها نشان داده اند که خیلی قابل اعتماد نیستند و ممکن است بعد از دو یا سه سال محتویات آن غیرقابل استفاده شود (به اصطلاح باز نشود) سازندگان و تامین کنندگان اینگونه ابزارها نیز نیاز بازار را دریافته اند و اکنون نسل جدیدی از کامپیوترها در راهند که دو ویژگی بسیار مهم دارند. یکی آنکه سرعت پردازش بالا و حافظه بسیار زیاد برای ضبط، ذخیره و نگهداری فایل های بسیار بزرگ دارند و ویژگی دوم و مهمتر آن این است که می توان این کامپیوترها را به صفحه نمایش های بزرگ معروف به «وضوح بالا» یا high-definition و بلندگوهای بسیار قوی وصل کرد و از طریق «کنترل راه دور یا همان ریموت» به سادگی فشردن چند دکمه از فایل های مورد علاقه، عکس، تصویر ویدیویی، شوهای تلویزیونی و فیلم های سینمایی- لذت برد .
کامپیوترهای جدید که به بازار می آیند ممکن است یکی از دو پردازشگر معروف یعنی پنتیوم یا اتلان بهره بگیرند. کارت های گرافیک این کامپیوترها در نوع خود جدیدترین به حساب می آیند و ویژگی دیگر این کامپیوترها تیونرهای رادیویی و تلویزیونی است که ممکن است بیش از یکی باشد چون بسیاری از کاربران هنگام پخش یا اجرای یک کانال رادیویی یا تلویزیونی ممکن است در حال ضبط کردن یک کانال دیگر باشند [فرض کنید در یک ساعت به خصوص هم مهمترین رویداد ورزشی از یک کانال پخش می شود و همزمان در کانالی دیگر فیلم سینمایی مورد علاقه روی آنتن است. در این حالت کاربر رویداد ورزشی مورد علاقه خود را دنبال می کند در حالی که تیونر دوم در حال ضبط فیلم سینمایی است. به این ترتیب بعد از تمام شدن آن رویداد ورزشی، کاربر در فرصت مناسب می تواند فیلم ضبط شده را تماشا کند.] ویژگی دیگر این کامپیوترها حافظه های بسیار بزرگ و فضای کانی روی هارد درایو کامپیوتر است به طوری که اگر کاربر بخواهد می تواند ساعت های طولانی به ضبط برنامه های تلویزیونی مورد علاقه اش بپردازد. مایکروسافت نیز ویژگی های خاصی به ویندوز اکس پی خود افزوده و نام «مدیاسنتر» روی آن گذاشته است. این سیستم عامل مخصوص کامپیوترهای جدید با قدرت پردازش بالا و حافظه بسیار زیاد طراحی شده تا کاربر به راحتی آثار و محصولات سرگرم کننده اش را در کامپیوتر اداره کند (یعنی به درستی ضبط و نگهداری کند).
از همه اینها مهمتر این است که به خاطر ویژگی «بدون سیم بودن» آن دیگر لازم نیست حتماً کامپیوتر از طریق سیم به صفحه نمایش، تلویزیون و بلندگوها وصل باشد. حتی اگر کامپیوتر در اتاق مطالعه و صفحه نمایش در اتاق نشیمن باشد نیازی به اتصال آن از طریق سیم نیست و نیازی هم نیست که فرد پای کامپیوتر بنشیند و از طریق صفحه کلید و موشواره (موس) موسیقی یا فیلم مورد علاقه اش را به اجرا در آورد. یک «کنترل از راه دور» یا ریموت تعبیه شده است که از همان اتاق نشیمن به کامپیوتر اتاق مطالعه دستور می دهد و صفحه نمایش اتاق نشیمن خواست کاربر را به اجرا در می آورد. حتی کاربران می توانند از طریق کامپیوتر همراهشان فایل های مورد علاقه شان را روی صفحه نمایش اتاق نشیمن به اجرا درآورند.
شرکت سونی ژاپن کامپیوترهایی به نام Vaio RA تولید کرده که قیمت اولیه آن ۱۷۹۹ دلار است [اما تردید نداشته باشید که به زودی ارزان می شوند] و به همین منظور (یعنی کامپیوتر مخصوص سرگرمی) راهی بازار کرده است. پردازشگر آن پنتیوم از کمپانی اینتل است و رم آن (حافظه مخصوص پردازش کامپیوتر) یک گیگابایت است. حافظه ای که می توان روی آن فایل ذخیره کرد حداقل ۳۲۰ گیگابایت است (جهت مقایسه می توان گفت به اندازه ۴۰۰ عدد سی دی می توان روی این کامپیوتر اطلاعات اعم از متن، صوت و تصویر ذخیره کرد. از ویژگی های این محصول سونی این است که بلندگوهای آن مدل A۵.۱ است که مخصوص سالن های نشیمن و پذیرایی بزرگ است و صدایی شبیه به سالن سینما در سالن نشیمن منزل ایجاد می کند. سیستم خنک کننده این کامپیوتر «فن» نیست بلکه نوعی سیستم خنک کننده مایع تعبیه شده تا صدای کامپیوتر را به حداقل برساند و صدای مزاحم در حد صفر باشد.
اگر وسع شما به ۱۸۰۰ دلار نمی رسد با تقریباً نصف آن هم می توانید به کامپیوترهای «گیت وی» بسنده کنید که ۱۰۰۰ دلار قیمت دارد و مجهز به پردازشگر پنتیوم ،۴ مدیاسنتر مایکروسافت، یک گیگابایت رم و ۲۵۰ گیگابایت فضا برای ذخیره سازی فایل های مورد نیاز کاربر است. تیونر مخصوص رادیو و تلویزیون، ضبط و پخش دی وی دی، بلندگوهای مخصوص، صفحه کلید بی سیمی و «کنترل» هم در بسته بندی همین کالا عرضه شده است.
برای مشتری ها یا کاربرانی که در آپارتمان های کوچک یا خوابگاه های دانشجویی زندگی می کنند و می خواهند این عضو سرگرم کننده خانواده فضای کمتری اشغال کند کامپیوترهای همراهی تعبیه شده که همان دو ویژگی اصلی یعنی پردازش سریع و گنجایش بسیار زیاد برای حفظ اطلاعات مورد علاقه، بیشتر از سایر ویژگی ها مدنظر قرار گرفته است. در این عرصه شاید گزینه توشیبا مدل Qosmio به لحاظ قابلیت بهتر از سایر رقبا باشد، اما به لحاظ قیمت چندان دانشجویی نیست (۲۵۹۹ دلار)، صفحه نمایش آن ۱۷ اینچ کریستال مایع (یا همان ال سی دی) و مدل Tru Brite است. با این ویژگی که برخلاف سایر صفحه نمایش های ال سی دی که از زوایای مختلف تاریک و از روبه رو واضح هستند، تروبرایت تصویر واضح از زوایای مختلف ارائه می کند. یک ایراد دیگر در سایر کامپیوترهای همراه وجود دارد و آن صدای بسیار بی کیفیت ناشی از بلندگوهای معمولی است که در مدل Qosmio برطرف شده است چون بلندگوی آن هر چند که مثل سابق روی خود کامپیوتر همراه جاسازی شده اما این بار محصول کارخانه «هارمون کاردون» مورد استفاده قرار گرفته که به لحاظ کیفیت صدا در حال حاضر سرآمد موارد مشابه است. یک ایراد دیگری که در این کامپیوتر همراه برطرف شده است این است که لازم نیست برای گوش دادن به موسیقی، سیستم عامل روشن شده و به اصطلاح بالا بیاید. اگر سی دی، دی وی دی یا کانال تلویزیونی را بخواهیم لازم نیست ویندوز بالا بیاید. آنچه کمپانی معروف Dell عرضه کرده بیشتر از آن که هدفش از سرگرمی عکس، تصویر ویدیویی، فیلم سینمایی یا شوی تلویزیونی باشد جنبه بازی را در سرگرمی هدف قرار داده است. دو ویژگی صفحه نمایش ۱۷ اینچ با وضوح بالا و عدم نیاز به بالا آمدن ویندوز هنگام گوش کردن به سی دی یا دی وی دی مشابه Qosimo توشیباست اما ویژگی منحصر به فرد آن کارت گرافیکی فوق پیشرفته آن است که از کمپانی NVIDIA است. (کارت گرافیک ۲۵۶ مگابایت). قابلیت منحصر به فرد این کارت گرافیک این است که از عهده پردازش دو کار همزمان برمی آید یعنی کاربر می تواند خودش روی صفحه نمایش کامپیوتر همراه بازی انجام دهد در حالی که تصاویر ویدیویی یا شوی تلویزیونی را روی یک صفحه نمایش خارجی مثلاً صفحه نمایشی که در
اتاق نشیمن یا پذیرایی وجود دارد به اجرا درآورد. محصول کمپانی هولت پاکارد که Z۵۴۵ نام دارد و ۱۷۹۹ دلار قیمت آن است بیشتر شبیه ضبط و پخش های استریو است تا کامپیوتر. به لحاظ داشتن صفحه کلید بی سیمی مشابه سایر کمپانی هاست اما ویژگی منحصر به فرد این محصول این است که ۲۰۰ گیگابایت فضا روی هارد درایو در اختیار گذاشته و ۱۶۰ گیگابایت آن قابل حمل در نظر گرفته شده است یعنی به مثابه یک کول دیسک یا حافظه ۱۶۰ گیگابایتی است که کاربر می تواند همراه خود داشته باشد و اطلاعات مورد نیازش را میان منزل، محل کار یا هر جای دیگر جابه جا کند. تیونر رادیو، تیونر تلویزیونی دوبل [دو کار همزمان انجام می دهد] رم ۵۱۲ قابل ارتقا به ۲ گیگابایت از ویژگی های دیگر آن است. یک ویژگی دیگر آن این است که اطلاعات این کامپیوتر سرگرم کننده، قابل جابه جایی به ipAQ است. ]حتماً می دانید که این روزها وسایل الکترونیکی قابل حمل که توانایی پخش موسیقی، انتقال اطلاعات و غیره را دارند، بسیار رونق گرفته اند. هر شرکتی که در حوزه ابزار الکترونیکی فعالیت می کند محصولی را عرضه کرده که مردم می توانند در فروشگاه های لوازم خانگی و الکترونیکی مشاهده کنند. آی پک نیز ساخت کمپانی هولت پاکارد یا اچ پی است که در این حوزه عرضه شده است.
از میان سایر شرکت هایی که به اندازه سونی، دل و هولت پاکارد از شهرت برخوردار نیستند اما صابون رقابت را به تن مالیده اند می توان به شرکت ایلین ور Alienware اشاره کرد که مدل DHS۵ به قیمت ۱۷۵۸ دلار را عرضه کرده است. این کامپیوتر از پردازشگر اتلان از کمپانی AMD استفاده کرده اما فقط ۸۰ مگابایت حافظه در نظر گرفته در عوض دو ویژگی منحصر به فرد دارد که ممکن است برای مشتری ها جاذبه داشته باشد. یکی آن که سه تیونر مخصوص تلویزیون دارد و صدای آن دالبی دیجیتال است. این کمپانی هم در حوزه سرگرمی بیشتر بازی های کامپیوتری را هدف قرار داده است و مهمترین ویژگی آن که می تواند این کامپیوتر را از محصول دل متمایز کند فناوری «دیسکاور کونسول» DiscoverConsole است. این فناوری کار را برای کودکان و نوجوانان راحت کرده است. کافی است سی دی یا دی وی دی بازی جدید را وارد این دستگاه کنید، دیگر نصب بازی تنظیم صوت، گرافیک و سایر موارد به عهده این فناوری جدید است و دیگر کودکان و نوجوانان دغدغه در مورد «نیامدن بازی» ندارند! همین که سی دی را وارد دستگاه می کنند بعد از مدت خیلی کوتاه می توانند بازی را شروع کنند.
اکثر سازندگان کامپیوترهای مخصوص سرگرمی در خانواده «مدیاسنتر»، ویندوز اکس پی مایکروسافت را برگزیده اند، به خصوص که جای صفحه کلید و موشواره را «کنترل از راه دور یا ریموت» گرفته است. این کنترل به قدری ساده ساخته شده است که حتی کوچک ترین افراد خانواده یا پیرترین آنها به راحتی یاد می گیرند که چگونه به بخش تلویزیون و تیونر آن بروند یا آن که چگونه موج رادیو مورد علاقه خود را پیدا کنند، عکس ها و آلبوم خانوادگی را مرور کنند یا آن که بازی را شروع کنند.
این عضو سرگرم کننده خانواده چندان خالی از اشکال نیست. بزرگ ترین عیب آن این است که اگر کامپیوترتان خراب شود در عمل از تلویزیون هم محروم هستید. اما واقعیت این است که یک خانواده ممکن است ۲۰ سال از یک تلویزیون استفاده کنند بدون آن که حتی یک بار مجبور باشند به تعمیرگاه مراجعه کنند اما کسانی که با کامپیوتر و ویندوز سر و کار داشته اند می دانند که عیب و ایرادهای آن بی شمار و رفع آن گاهی بسیار پیچیده است. حالا تصورش را بکنید وسط یک رویداد ورزشی مهم یا سریال مورد علاقه کامپیوترتان به اصطلاح «هنگ کند»! [hang به معنی آویزان یا حلق آویز کردن است اما در اصطلاح کامپیوتر یعنی متوقف شدن ناگهانی کامپیوتر که مستلزم راه اندازی دوباره دستگاه است که معمولاً چند دقیقه ای طول می کشد و طبیعتاً خشم کاربر را در پی دارد. هنگ کردن جزیی از طبیعی ترین اشکالات کامپیوترها است.] اما خوشبختانه سازندگان کامپیوتر فکر اینجا را هم کرده اند طوری که اگر کامپیوتر با یک عیب یا ایراد مواجه شود تیونر تلویزیون از مدار کامپیوتر خارج شده و به طور مستقل به کار خود ادامه می دهد. فقط اگر در حال ضبط کردن برنامه ای روی حافظه کامپیوتر باشد طبیعی است که متوقف خواهد شد. در عوض موهبت تماشای تلویزیون از طریق تیونر متصل به کامپیوتر این است که کاربر می تواند به کامپیوتر خود برنامه بدهد تا راهنمای برنامه ها را از اینترنت به طور خودکار بگیرد (دانلود کند) و به کامپیوتر خود برنامه بدهد که در ساعت های پخش برنامه های تلویزیونی مورد علاقه به حالت آماده باش بوده و آن برنامه ها را ضبط کند، حتی اگر خود کاربر حضور نداشته باشد. کافی است در ساعت هایی که برنامه مورد علاقه کاربر پخش می شود کامپیوتر روشن و به حال آماده باش یا Stand by قرار گرفته باشد، کامپیوتر براساس برنامه کاربر و به طور خودکار به ضبط برنامه ها روی حافظه کامپیوتر می پردازد. در فرصت مقتضی هم می توان به تماشای آن پرداخت. نسل جدید کامپیوترها تصاویر واضح تری در اختیار می گذارند. شاید در ذهن مردم هنوز تصاویر بی کیفیت سی دی ها روی کامپیوتر باقی مانده باشد اما کیفیت تصاویر کامپیوترهای جدید حتی از تلویزیون های کنونی شفاف تر و بی نقص تر خواهد بود. مدیاسنتر می تواند دو برنامه جداگانه ضبط کند و یک برنامه تلویزیونی را به نمایش بگذارد. تصاویر آن نیز از تصاویر تلویزیون های عادی واضح تر و بی عیب تر است. وقتی که یک سریال یا فیلم به ذائقه بیننده خوش می آید به راحتی می تواند به تمام اطلاعات در مورد سازندگان، بازیگران کارگردان و تهیه کننده یا فیلمنامه آن از طریق اینترنت دسترسی پیدا کند. بسیاری از اطلاعات مربوط به یک خواننده، آلبوم های گذشته و سایر موارد را می توان به راحتی به کمک مدیاسنتر مایکروسافت پیدا کرد. با این همه ویژگی، تلویزیون در خانه تبدیل به یک جعبه کسالت بار می شود. جعبه ای که روزگاری صفت جادویی را با خود یدک می کشید در بسیاری از منازل و دفاتر کار جای خود را به کامپیوتر و صفحه نمایش آن داده است چون حداقل کاربر می تواند انتخاب کند و از آثار یا محصولاتی استفاده کند که به ذائقه اش نزدیک است.
محمد حسین فیروزی
http://ertebatat۸۲.blogfa.com