چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا

عفونت آنفولانزای پرندگان


عفونت آنفولانزای پرندگان
آنفولانزای پرندگان نوعی از آنفولانزا و یک بیماری ویروسی پرندکان است که دارای ۳ تیپ A، B و Cمی باشد .تیپ A علاوه بر طیور سایر حیوانات از جمله خوک ، اسب و هم چنین انسان را در گیر می نماید . ویروس بیشتر باعث ایجاد بیماری در کودکان و نوجوانان می شود و میزان مرگ و میر در اثر ابتلا به آن بالا است .
● علائم بیماری در پرندگان :
دو فرم کم شدت و بسیار شدید دارد .
● در فرم خفیف علائم به صورت :
۱) به هم ریختن پر ها
۲) کاهش در تولید تخم می باشد .
● در فرم شدید :
۱) انتشار سریع بیماری در گله ی طیور
۲) افزایش رو به شدت تلفات
۳ ) تشکیل نشدن پوسته ی آهکی تخم
۴ ) علائم حاد تنفسی
۵) سیانوزه شدن تاج و خونریزی در ساق پا
● علائم بیماری در انسان :
نشانه های آنفولانزای پرندگان در انسان که تا به حال گزارش شده ، بسیار متنوع بوده و دوره ی نهفتگی آن ۳ روز می باشد . علائم شامل آبریزش ساده ی چشم ، تب ، سرفه ، گلودرد ، ذات الریه ویروسی و خونریزی از بینی و لثه ها می باشد . علائم پنومونی ویروسی با پیشرفت به سمت سندرم زجر تنفسی و نهایت مرگ می باشد .
●● راه های انتقال :
● انتقال از حیوان به انسان :
ذبح پرندگان ، بازی با آن ها ، مصرف گوشت و تخم . تخم پخته نشده می تواند سبب انتقال ویروس به انسان گردد.
● انتقال از انسان به انسان :
انتقال در این موارد بسیار نادر است و این ویروس در بین چند نفر از اعضای یک خانواده در تایلند گزارش شده است .
● انتقال از محیط به انسان :
خوردن آب آلوده در طی شنا یا تلقیح داخل بینی ، استفاده از مدفوع پرندگان به عنوان کود از راه های انتقال می باشند .
● میزان دوام ویروس :
ویروس می تواند به مدت ۴ روز در دمای ۲۲ درجه و نزدیک ۳۰ روز در دمای صفر درجه در خارج محیط زنده بیماری زا باشد .به طور کلی دمای پایین مقاومت ویروس را افزایش می دهد . ویروس در مدفوع پرنده حد اقل ۳۵ روز در دمای ۴ درجه باقی می ماند .
● تشخیص :
با جداسازی ویروس یا جداسازی RNA اختصاصی ویروس می باشد .میزان RNA ویروس در ترشحات حلق ۴ تا ۸ روز از شروع بیماری است .
● کنترل بیماری :
ویروس آنفولانزا در عرض ۳ ساعت در دمای ۵۰ درج ی سانتی گراد و یا نیم ساعت در دمای ۶۰ درجه ی سانتی گراد و هم چنین در تماس با مواد ضد عفونی کنند ه ی رایج نظیر فرمالین و ید از بین خواهد رفت .
با اقدامات بهداشتی و قرنطینه ای شامل : پاک سازی و ضد عفونی سالن های مرغداری ، حذف جوجه ی آلوده ، تمهیدات لازم جهت جلوگیری از ورود پرندگان و جوندگان به داخل سالن های مرغداری ، سیستم تهویه و رطوبت مناسب ، انجام آزمایشات میکروبی آب هر شش ماه یک بار ، دفن بهداشتی تلفات و سوزاندن لاشه ، محدودیت جابه جایی پرندگان در داخل کشور و یا بین کشور ها و واکسینه کردن طیور می باشد .
● پیشگیری :
به منظور حفظ سلامتی ، شستشوی کامل دست ها به دنبال تماس گوشت خام پرندگان و نیز پختن کامل غذا ها و اجتناب از مصرف خام و نیم پخته . مصرف تخم مرغ به صورت پخت کامل و اجتناب از مصرف تخم مرغ خام و نیم پز و یا نیم رو .
● واکسن بیماری :
هنوز واکسنی صد در صد وجود ندارد .
● استراتژی های سازمان بهداشت جهانی :
۱) در مورد بیماران بستری در بیمارستان ها بهتر است بیمار در اتاق ایزوله با فشار منفی بستری شود ۲) در مورد افراد خانواده ی فرد آلوده ، شستشوی مرتب دست ها و عدم استفاده از ظروف مشترک و اجتناب از تماس چهره به چهره توصیه می شود .
۳) در مورد مسافرت به مناطق اندمیک جهان ( کامبوج ، ویتنام ، تایلند ) دو هفته قبل از سفر واکسن آنفولانزای انسانی دریافت کنند .
منبع : blogfa


همچنین مشاهده کنید