پنجشنبه, ۲۷ دی, ۱۴۰۳ / 16 January, 2025
مجله ویستا
ضرورت کشف نوانمندیهای داخلی
گستردگی سواحل و مرزهای آبی كشور و ماهیت صنایع دریایی بسیار متكی بر نیروی انسانی، فرصت مناسبی برای توسعه صنعت كشتیسازی در ایران است. از سویی نیاز این صنایع به دهها نوع خدمات جانبی، میتواند باعث توسعه دیگر فعالیتهای اقتصادی و صنعتی شود. براساس آمار ارائه شده نیاز به شناور و سازههای دریایی و تجهیز تاسیسات بندری سالانه بیش از دو میلیارد دلار برآورد شده است. لذا با توجه به ماهیت بینالمللی این صنعت و قابلیت رقابت محصولات داخلی با نمونههای خارجی این صنعت میتواند به عنوان یكی از صنایع مطرح در بازار بینالمللی باشد.
علیرغم فعالیتهای انجام شده و فرصتهای عالی به وجود آمده برای توسعه صنعت كشتیسازی در ایران كماكان این صنعت در چالشهای اولیه برای تبیین روند توسعه این بخش گرفتار است. گرچه به زبانهای مختلف مشكلات زیادی سر راه توسعه این صنعت بیان شده است، اما با توجه به نحوه و نوع مشكلات مطرح شده به نظر میرسد به جای كلاننگری به جزئیات این مشكل پرداختهایم. یكی از مهمترین مشكلات، بی مهری نسبت به پیمانكاران داخلی است. متاسفانه، عقد قراردادهای چند میلیاردی ساخت كشتی توسط ارگانها و شركتهای داخلی با صنایع دریایی چین و كره، خرید قایق كوچك از كشورهای خارجی با انجام دهها میلیون دلار تعمیرات كشتی در خارج كشور و بسیاری موارد دیگر حاكی از این است كه میتوان اشتغال قابل توجهی در این صنعت برای كشور ایجاد كرد.
مسلما ماهیت پروژهای این صنعت باعث اشتغال بسیار بیشتری نسبت به صنایع دیگر میشود و میتواند عامل نسبی برای توسعه صنعتی و اجتماعی سواحل كشور محسوب شود.براساس مطالب ارائه شده، حجم قراردادهایی كه در این بخش در حال اجراست، حدود سه میلیارد دلار برآورد شده است كه عمدتا توسط شركتهای صدرا، تاسیسات دریایی، ایزوایكو، اروندان و صنایع دفاع در حال انجام هستند. بر این اساس، كنترل دقیق پروژهها و سعی در انجام آنها مسئولیتی خطیر بوده كه در صورت عدم رسیدگی، آینده این صنعت را با مشكل مواجه خواهد كرد.
بنابراین باید هرچه سریعتر پیگیریهای لازم در جهت رفع مشكلات و معضلات و انجام موفقیتآمیز پروژهها توسط سیاستگذاریهای مربوطه صورت گیرد. به دلیل پراكندگی مراكز ذیربط در وزارتخانهها و ارگانهای مختلف، در استفاده از بازارها و پروژههای صنایع دریایی، منافع ملی لحاظ نمیشود.
▪ مراكز مهمی كه در صنایع دریایی كشور سهیم هستند عبارتند از:
وزارت صنایع و معادن (شركت سهامی سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران)، وزارت راه و ترابری (سازمان بنادر و كشتیرانی)، وزارت جهاد كشاورزی (شركت سهامی شیلات)، وزارت نفت (شركت ملی نفتكش، شركت نفت و گاز پارس، پتروپارس، نفت فلات قاره و...)، وزارت بازرگانی (شركت كشتیرانی جمهوری اسلامی ایران)، وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح (سازمان صنایع دفاع) و نیروهای مسلح (نیروی دریایی ارتش و نیروی دریایی سپاه).بنابراین با تصویب كردن طرح سفارشهای ساخت و تعمیر سكوهای دریایی و شناورهإ؛ به خارج از كشور در شورای اقتصاد با توجه به شرایط اقتصادی مناسب كشور و نیازهای گسترده به صنعت دریایی به رونق بازار صنایع دریایی در دنیا منجر میشود.
● حمایت و نظارت دولت، كمك به بسترسازی
نقش و حمایت دولت در بسترسازی جهت ارتقاء توان داخلی از دیگر مواردی است كه باید به آن توجه كرد.درواقع وظیفه دولت در گسترش یك صنعت در كشور به خصوص صنایع نوپا، آن است كه بسترهای لازم برای جلب سرمایهگذاری بخش خصوصی ایجاد شود. حمایت دولت از بخشهای مختلف یك صنعت به گونهای است كه رشد این بخشها، باعث توسعه و حركت رو به پیشرفت آن صنعت میشود. راهكارهای مهمی برای ایفای نقش دولت با توجه به مشكلات و پتانسیلهای موجود در كشور وجود دارد.
اصلاح ساختار بانكی كشور به گونهای كه رشد صنعت بتواند هموارتر شود، كمك به پیشرفته كردن این سیستم در ارایه ضمانتنامههای بینالمللی مطابق با استانداردهای جهانی گام دیگری در این روند است. از طرف دیگر تسهیل قوانین گمركی، كاهش زمان در گشایش LC، تسهیل ترخیص كالا از گمرك، ضابطهمند كردن قوانین مناقصات، استفاده از مشوقهای مالیاتی، ایجاد نظام قانونمند بیمه در كشور، برگزاری نمایشگاهها و كنفرانسهای تخصصی در سطح بینالمللی به منظور انتقال دانش فنی و به روز دنیا و ارتباط و تعامل میان شركتهای داخلی و خارجی، مواردی است كه دولت میتواند با استفاده از اعمال صحیح آن باعث رونق این صنعت در كشور شود. بنابراین باید در كنار توسعه سختافزارها و جذب پروژهها به توسعه زیرساختهایی دیگر مانند تربیت نیروی انسانی، تحقیق و توسعه، استانداردها و موسسات ردهبندی توجه خاص مبذول شود، تا به ارتقاء هرچه بیشتر این صنعت در كشور دست یابیم.
الهام دریابر
منبع : مجله گسترش صنعت
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست