دوشنبه, ۱۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 3 February, 2025
مجله ویستا
نهج البلاغه
نهج البلاغه ، بعد ازقرآن مهمترین و ارزشمند ترین کتاب برای ما مسلمانان است چرا که شامل گزیده گفته ها و نوشته های امام علی ( ع) است .
قبل ازقرن چهارم هجری ، بزرگانی مانند« زید بن وهب» ،« اسماعیل بن مهران » و .... به گردآوری نوشته ها و گفته های امام علی (ع) پرداختند . در نیمه دوم قرن چهارم “سید رضی” با دنیایی اشتیاق برگزیده ی آن گفته ها و نوشته ها را درکتابی جمع آوری کرد . او نام آن کتاب را « نهج البلاغه » نهاد . نهج یعنی راه روشن و بلاغه یعنی سخن سنجیده و شیوا . سید رضی نهج البلاغه را درسه بخش گردآورد :
۱) بخش خطبه ها
۲) بخش نامه ها
۳) بخش سخنان کوتاه.
خوب است بدانید که موضوع های زیادی درنهج البلاغه مطرح شده است ،موضوع هایی مانند : خداشناسی ، شیوه حکومت برمردم ، توصیف بهشت و جهنم ، صفات پارسایان و ...
● مطهری و نهج البلاغه
در بین کتاب های استاد مطهری دو کتاب به طور مستقیم به شخصیت امام علی (ع) و کتاب بزرگ نهج البلاغه پرداخته است: کتاب «جاذبه و دافعه علی (ع)» و کتاب «سیری در نهج البلاغه.» شهید مطهری در مقدمه کتاب «سیری در نهج البلاغه» چگونگی آشنایی با دنیای نهج البلاغه را این چنین توصیف می کند: «شاید برایتان پیش آمده باشد که سالها بافردی در یک محله زندگی می کنید. لااقل روزی یک بار او را می بینید و طبق عادت، سلام و تعارفی می کنید و رد می شوید.
روزها و ماه ها و سالها به همین صورت می گذرد تا این که چند جلسه با او می نشینید و از نزدیک با اندیشه ها ،احساسات و عواطف او آشنا می شوید. با کمال تعجب ، احساس می کنید که هرگز نمی توانستید او را آن چنان که هست، حدس بزنید و پیش بینی کنید. از آن به بعد ، چهره او در نظر شما تغییر می کند. حتی قیافه اش در چشم شما طور دیگری می نماید؛ عمق و معنی و احترام دیگری در قلب شما پیدا می کند، او شخص دیگری است؛ غیر آن که سالها او را دیده اید. احساس می کنید [دنیای جدیدی ] را کشف کرده اید.
برخورد من با [نهج البلاغه] چنین برخوردی بود؛ از کودکی با نام نهج البلاغه آشنا بودم و آن را در میان کتابهای مرحوم پدرم می شناختم. پس از آن سالها بود، که تحصیل می کردم ،[مقدمات عربی] را در حوزه علمیه قم به پایان رسانده بودم، درسهایی که اصطلاحا [سطوح] نامیده می شود ، نزدیک به پایان بود.
در همه این مدت نام نهج البلاغه بعد از قرآن ، بیشتر از هر کتاب دیگری به گوشم می خورد. اما اعتراف می کنم که مانند همه طلبه ها، با [دنیای نهج البلاغه] بیگانه بودم. بیگانه وار ، با آن برخورد می کردم و بیگانه وار می گذشتم. تا این که در تابستان سال ۱۳۲۰- پس از پنج سال که در قم اقامت داشتم - برای فرار از گرمای قم به اصفهان رفتم. در آنجا با فردی که با نهج البلاغه آشنا بود، برخورد کردم.
او دست مرا گرفت و اندکی وارد دنیای نهج البلاغه کرد. او مرحوم [آقای حاج میرزا علی آقا شیرازی اصفهانی] بود. آن وقت بود که عمیقا احساس کردم این کتاب را نمی شناختم . از آن پس، چهره نهج البلاغه در نظرم تغییر کرد. مورد علاقه ام قرار گرفت و محبوبم شد. گویی کتاب دیگری است؛ غیر از آن کتابی که از دوران کودکی می شناختم و آن وقت احساس کردم که [دنیای جدیدی] را کشف کردم.
منبع : روزنامه رسالت
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست