سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا
مروری تاریخی بر وضعیت زنان قاجار
گروه علمی- تخصصی مطالعات زنان انجمن جامعهشناسی ایران در نخستین نشست خود در سال تحصیلی ۸۵-۸۶ با دعوت از دكتر افسانه نجم آبادی، مسایل زنان را در دوره تاریخی قاجار و به خصوص زمان مشروطیت مورد بررسی قرار داد.
دکتر نجمآبادی در آغاز بحث خود در این زمینه، با اشارهای کوتاه به مسائل زنان پس از دوران پهلوی، ایدئولوژیک شدن و دولتی یا ضد دولتی شدن آن را از جمله ویژگیهای بارزی دانست که در دورههای تاریخی پیشین وجود نداشته است. او خاطرنشان کرد که این دو شاخص در دوران انقلاب مشروطه و پس از آن حتی تا اوایل دههی ۱۳۱۰ دیده نمیشوند. چنانچه مثلاً در نخستین نوشتههای چاپ شدهی زنان نوعی برخورد بسیار پراگماتیك نسبت به مسائل فارغ از جهتگیری به سوی یك مكتب خاص به چشم میخورد. در واقع به نظر میرسد در این نوشتهها یا حتی نشریاتی كه بعدها در مورد زنان منتشر شد، هر یك از نویسندگان زن تلاش میكند چشماندازی را درباره مسائل زنان از زاویهی دید خود نشان دهد.
وی پس از بیان این مقدمه، مهمترین خواستهی زنان در این دورهی اولیه را برخورداری از حق تحصیل و آموزش معرفی کرد و آن را در راستای جنبه بسیار مهمی از كل پروژه نوگرایی در ایران آن دوره که مسأله علم را به عنوان اكسیر ترقی میدانست، برشمرد.
نجمآبادی گفت: زنان از هر بحث و استدلالی برای دست یافتن به خواستهی خود استفاده میكردند. از مباحث ناسیونالیزم ایرانی گرفته تا مقایسهی وضع زنان ایران با دیگر كشورها و یا حتی استفاده از احادیث اسلامی و هر موضوع دیگری كه میتوانست در این زمینه قابل استفاده باشد.
وی افزود: در مرحلهی دوم، پس از آموزش، مهمترین خواست زنان تغییر قوانین خانواده، به خصوص در مورد حق چند زنی برای مردان و مسأله طلاق بود. در این مورد برخلاف مباحثی كه بعدها در زمینه حق طلاق زن مطرح شد، موضوع اصلی جلوگیری از حق طلاق بیرویه مردان مطرح بود. بعدها در دوران پهلوی، مسأله كشف حجاب و حق رأی برای زنان نیز مطرح شد و این موضوعات شکافهای اجتماعی نسبتا عمیقی را به وجود آورد. این در حالی است که در دوره مشروطه، تنها در مجلس دوم بحث حق رأی زنان مطرح میشود و پس از آن تا دوران حكومت دكتر مصدق دیگر به این موضوع پرداخته نشده است؛ تا اینکه در نهایت در سال ۱۳۴۲، طی یكی از مواد تصویب شده در انقلاب سفید، زنان حق رأی پیدا میكنند.
نجمآبادی در مورد كشف حجاب یادآور شد که تا سال ۱۳۱۲ دولت رضا شاه مخالف هر نوع كشف حجاب بود. به گونهای که برخی زنان روشنفكر معتقد بودند كه اساساً این مسأله وظیفه دولت نیست و زنان میتوانند از نظر اسلامی صورت خود را نپوشانند.
وی تاکید کرد: در مورد مسائل آموزش و تغییر قوانین خانوادگی، زنان فعال همه هم رأی و هم عقیده بودند ولی در مورد لزوم پوشاندن صورت و در واقع حجاب، اختلاف نظر وجود داشت. یكی از عواقب دولتی شدن و ایدئولوژی شدن مسائل زنان در دورههای بعدی نیز وجود همین شكاف بود. شكلگیری دولت رضا شاه با حالت سیاسی خاصی كه داشت، شكافهای میان دولت و ملت را افزایش داد. جریان ایدئولوژیك شدن مطالبات و فعالیتهای زنان نیز به این مسأله بیربط نیست؛ چرا كه به عنوان مثال، در دوران اولیه تمام مدارس ایران را میتوان به عنوان مدارس خصوصی و غیرانتفاعی معرفی كرد. این در حالی است که بعد از انقلاب مشروطه فشار زیادی به دولت برای بازگشایی مدارس وارد شد. درواقع از این زمان به بعد، کم کم خیلی از پروژههایی كه قبلاً در حیطه پیوستهای بین مردم و دولت شكل میگرفت، بیشتر تحت اختیار دولت درآمد. در همین جریان، یكی از مواردی هم كه به تدریج دولتی شد، پرداختن به مشكلات و مسائل زنان بود. در مورد مسائل حقوقی زنان مثل قوانین خانواده نیز فعالان مستقیماً به چانهزنی با دولت پرداختند در پی آن كمكم تغییراتی در قوانین خانواده به وجود آمد. در نشریات زنان مدام بر سر این مسائل بحث میشد. در سال ۱۳۱۲ دومین كنگرهی نسوان شرق در تهران برگزار شد و این كنگره نقش مهمی در تغییر رابطهی میان زنان و دولت رضا شاه داشت. در این كنگره برای نخستین بار شاهد دخالت مستقیم دولت در موضوعات حقوق زنان هستیم.
دکتر نجمآبادی ادامه داد: در سالهای ۱۳۱۲ تا ۱۳۱۴ بخش بزرگی از فعالیتهای زنان ایدئولوژیك و دولتی شد. در این دوره حتی اختلاف نظر بر سر مسألهای مانند كشف حجاب، به یك اختلاف نظر ساختاری تبدیل شده و جریانی دو قطبی را به وجود آورد. در سطح دیگر نیز شاهد چنین وضعیتی در مورد آموزش زنان هستیم. ۱۸ دی ماه ۱۳۱۴ با تصویب قوانینی مانند كشف حجاب از سوی رضا شاه، در عین حال كه امکانات زیادی برای فعالیتهای زنان باز شد اما برای عدهای كه خود به دلایل مختلف، از جمله مخالفت پدر و برادران، قادر نبودند شرایط جدید را بپذیرند، فضای پر انزوایی پدید آمد و به نوعی درهای مدارس به روی آنها بسته شد. چنانچه عواقب و تبعات این مسأله تا به امروز نیز به صورتهای دیگر، وجود دارد.
منبع : انجمن جامعه شناسی ایران
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست