چهارشنبه, ۱۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 5 February, 2025
مجله ویستا
استاد اصغر محمدی
استاد اصغر محمدی از هنرمندان صاحب سبك و توانمند معاصر كشور ما میباشد كه بیست و یك سال پیش در اوج تلاشها و رسیدنهای خود به یكباره چشم از جهان فرو بست.
نام استاد محمدی در میان هنرمندان دهه چهل و پنجاه، آشنا و پُر طنین است. اما خاموشی او در سالهای سخت جنگ، گرد سكوت بر نام نشاند. به گونهای كه نسل جوان كمتر با او و آثارش آشنا هستند، با این همه اما بدیهی است كه اصالت هنر و هنرمند هرگز از حافظه تاریخی یك فرهنگ پاك نخواهد شد. و به همین بهانه متنی را كه سالهای پیش (۱۳۷۳) استاد آیدین آغداشلو در رسای این هنرمند فرزانه نگاشتهاند در اینجا آوردهایم.
اصغر محمدی نابهنگام از میان ما رفت: بسیار پیشتر از آنكه جستجویش در راه یافتن شیوهای شخصی و برخاسته از جهانبینیِ خاصش كه، نیز، ریشه در سنت هنری چند هزار سالهی سرزمینش داشت، حاصلی كامل و گسترده بدهد و حیف شد.
حالا كه مجموعهی بازمانده از حاصل كار فراوان عمر كوتاهش را نگاه میكنیم، در هر گوشهای نشانهای را باز مییابیم كه میتوانست و میبایست، تبدیل به دستاوردی شود كه معنای او را به تمامی و به درستی در خود جای دهد و میبینیم چگونه دستمایههای پراكنده، آرامآرام در كار این بود تا به كمال و عمقی برسد كه لایق آن سعی بیدریغ و آن جان شیفتهای باشد كه سر از پا نمیشناخت تا جان كلام را برایمان بازگو كند.
او را از سالها پیش میشناختم. از همان وقتی كه در كارگاههای سرد و ساكت و خاكستری رنگ دانشكدهی هنرهای زیبای دانشگاه تهران درآمد و شد بود و با همراهان دیگرمان به بحث و فحص می پرداخت و به ناگهان، آن وجود سادهی آرام، سراپا مشتعل میشد از شور و ابراز و گاه حتی جدل.
به دنبال مشكلی میگشت كه حاصل حضور آدمی باشد كه نه تنها در جغرافیای این سرزمین كه در تاریخ آن زیسته باشد و این حضور تاریخی نه از راه تقلید و تقلب، كه از راه لمس و درك و تداوم و همراهی و همدلی شكل بگیرد.
و ما میدانیم كه از تمرین های رسمی و ملاآور دانشگاهی كه فارغ میشد و همانها را هم چه با مهارت و دلبستگی انجام میداد. میرفت سراغ طرحها و شكلهایی كه از فراخنایی چند هزار ساله، نظارهگر جهان پیچیده و غریب معاصر ما مانده بودند: گاوهای موقر املش با آن كوهانهای برآمده و حجمهای ساده و انبوه شدهی عجیب.
دیوهای فلزی سه هزار سالهی لرستان، با چشمهای خیره و تركیبهای بهتآوری كه گویی حامل پیامی مرموز از جهانی ناشناخته بودند، طرحهای هندسی و خلاصه شدهی جانوران شاخداری كه از سفالینه های سیلك به بیرون جهیده بودند و در انتظار دستانی هنرمند بودند تا به بركت و یمن آن، رام و آسوده شكل بگیرند و او، دغدغهاش را با بازیابی و تیمار این شكلها و حجمهای درخشان جهت داد و آرامآرام دیدیم كه شكلهایی كه گمان میرفت از شدت سادگی و كمال به حد نهایت اوج باردهی و كارآیی خود رسیدهاند، در دستان او تركیبی تازه یافتند، كه اصالتشان همچنان محفوظ میماند و اما، صاحب طراوت و تازگی و ابداعی در خور جهان ما نیز میشدند. رمز و راز در همینجابود و در همین نیمهی راه بود كه همه چیز نیمهكاره ماند و حیف.
سالها بعد بود، شاید در اواسط دههی پنجاه، كه مرا به نزد خود خواند. استاد و سرپرست هنرستان هنرهای زیبای پسران شده بود، در كوچهی تنكابن، و خواست تا همانجا تاریخ هنر درس بدهم كه به حرمت رفاقتمان پذیرفتم و فصلی هم در آنجا ماندم و درس دادم.
در همان روز بود كه مجسمهی چوبی صیقل خوردهای از حیوانی شاخدار را بغل كرد و گذاشت روی میز، مجسمه از همان سفالهای املش و جانوران تركیبی لرستان بود. یعنی تبارش را اگر دنبال میكردی به همانها میرسید، اما به طرزی غریب حیوان اهلی دستآموز هنرمندی شده بود كه در این زمانه تنفس كرده بود و آن شكل جامد و صامت، حالا دیگر معنای صاحبش را به تمامی كسب كرده بود. وقتی كه سرم را به تأیید و تحسین تكان دادم به شوق آمد و با لذتی تمام دستش را به تن صیقلی براقش كشید و چنان در كار این نوازش غرق شد و چندان ادامه داد كه انگار حضور مرا یكسره از یاد برد.
گاه میشود كه جانهای كارآمد درست در میانهی كشاكش كشف و شهودشان میپرند و میروند و كلام «یافتم، یافتم»شان نیمه كاره در فضا معلق میماند و باقی كار را بر عهدهی ما میگذارد تا با حدس و گمان و خیال، كمال نهاییشان را فرض و تصور كنیم، و خودشان در تماشای حاصل راه درازی كه پیمودهاند ما را همراهی نمیكنند تا ببینند چطور همین مقدار راهی را هم كه رفتهاند ستایش میكنیم و به نیمهكاره ماندنش اعتنایی نداریم و بیشتر سعی را میستاییم تا حاصل قطعی را.
منبع : دوهفتهنامه هنرهای تجسمی تندیس
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست