جمعه, ۱۰ فروردین, ۱۴۰۳ / 29 March, 2024
مجله ویستا

۱۴ دی روز جهاد کشاورزی کیفیت علمی رشته های کشاورزی


۱۴ دی روز جهاد کشاورزی کیفیت علمی رشته های کشاورزی
علوم کشاورزی و منابع طبیعی یکی از مهمترین ارکان علوم در توسعه علمی و توسعه پایدار کشور است. زیرا امنیت غذایی و حفاظت محیط زیست که رکن اساسی دوام و بقای یک کشور است وابسته به آن است در صورتی که زمینه مساعد بوده و سازماندهی مناسب باشد. برای موفقیت در توسعه کشاورزی پایدار کافی است که برنامه توسعه همه سو نگر تدوین شود آموزش و پژوهش برمبنای برنامه توسعه اعمال شود و نتایج آموزش و پژوهش به تولید کنندگان منتقل شود از این نظر طرح های انجام شده در گروه علوم کشاورزی به ویژه طرح های «ارزیابی سطح علمی رشته های کشاورزی و منابع طبیعی» بررسی کمی و کیفی کتاب های علوم کشاورزی و فرهنگ واژه ها به توسعه علمی کشور کمک کرده است.
برای ارتقای علمی این رشته لا زم است که افزون برداشتن برنامه جامع توسعه نوعی تعامل و هماهنگی بین سیاست گذاران، برنامه ریزان، محققین، مدرسین، مروجین، دستگاه های اجرایی، تولید کننده و مصرف کننده برقرار باشند تا بتوان نتایج آموزش و پژوهش مناسب را از راه ترویج در عمل پیاده نمود که البته انجام چنین امری مستلزم زمینه سازی فرهنگی - اجتماعی مناسبی می باشد و همچنین لا زم است که وزارت علوم به مسئله کیفیت علمی رشته های علوم کشاورزی و منابع طبیعی توجه بیشتری بکند و دولت هم امکانات فعالیت های کشاورزی را برای دانشآموختگان کشاورزی فراهم کند که به تولیدات محصولا ت کشاوزی کشور کمک می کند. لا زم است که قشر جوان جامعه را به تحقیق و بررسی عملی در جهت ارتقای رشته کشاورزی تشویق و ترغیب نمود که یکی از راه های تشویق جوانان جامعه به علم و تحقیق تغییر در شیوه آموزش در مقاطع مختلف است.
به گونه ای که دانش آموزان از سنین کودکی به تفکر علمی و تحقیق واداشته شده و روحیه کنجکاوی و قدرت و ابتکار و خلاقیت در آنها پرورش داده شود. به تجربه ثابت شده که انجام چنین کار مهمی نیز بدون زمینه سازی فرهنگی - اجتماعی میسر نیست در این رابطه لازم است که استادان فن طرح هایی را تحت عنوان زمینه سازی برای پیشرفت علم و فناوری و آثار آن در توسعه اجتماعی - اقتصادی ارائه دهند که برای تحقق زمینه سازی مناسب شرایط زیر لازم است. عزم ملی و خواستن واقعی جامعه برای رسیدن به هدف، خودباوری و اعتماد به نفس جامعه در اینکه می تواند به این هدف برسد، پشتکار و تلاش مستمر برای رسیدن به هدف، افزون بر این برقراری شرایط دیگری مانند امنیت - ثبات نظم، علاقمندی به خدمتگزاری بی توقع، صداقت در کار، قانونگرایی و مراعات حقوق دیگران، صرفه جویی در منابع طبیعی و حفاظت محیط زیست نیز ضروری می باشد از دستاوردهای علمی و نظری کشورهای پیشرفته و در حال توسعه به ویژه کشورهایی که از نظر اقلیمی مشابه ایران هستند در صورت داشتن بینش صحیح، می توان بهره برد و با توجه به این دستاوردها می توان الگوی مناسبی را برای توسعه ارائه کرد به عبارت دیگر موفقیت در این امر مستلزم آن است که افراد متخصص و کاملا آشنا به مسائل کشاورزی در تهیه این الگو مشارکت داشته باشند در غیر این صورت استفاده بی رویه از این دستاوردها مانند پیوند نابه جا بی ثمر یا حتی مضر نیز می باشد.
در این رابطه دانستن زبان خارجی به منظور دسترسی به اطلا عات روز دنیا و تامین امکانات ارتباطی ضروری می باشد. شرایط فعلی حاکم بر علم و تحقیق کشاورزی در حد انتظار نیست علت این که می توان با برنامه ریزی های مناسب، سازماندهی، فراهم آوردن بستری مناسب و با همسو نمودن فعالیت ها و تلا ش های جاری و با استفاده بهینه از امکانات موجود و رفع کاستی ها بر پایه یک استراتژی جامع و مدون می توان به وضعیت مناسب تری دست یافت و این کار شدنی است مثل این که در کشور هندوستان اوایل دهه پنجاه میلا دی پیش بینی می شد که هندوستان تا سال ۱۹۷۰ با قحطی مواجه خواهد شد اما تحقیقات دقیق و طرح برنامه ریزی های منظم و کوشش های موثر آگاهانه متخصصین، مروجین، کشاورزان مدیران، طراحان و سیاست گذاران به کشاورزی هندوستان جهت داده و از رشد و توسعه خوبی برخوردار شده است.
با روش مشابهی کشور چین نیز توانست مشکلا ت خود را حل کند. برای بهبود وضعیت رشته های کشاورزی و منابع طبیعی می توان توجه بیشتری به کیفیت علمی رشته های کشاورزی و منابع طبیعی داشت:
پذیرش دانشجو در سطح کارشناسی ارشد و دکتری با توجه به امکانات دانشکده ها از لحاظ تعداد اعضای هیات علمی و امکانات تحقیقاتی و بودجه، تامین بودجه پژوهشی کافی برای دانشکده هایی که دارای اعضای هیات علمی محقق و پژوهشگران برجسته هستند، تامین بودجه کافی برای دانشکده هایی که دارای قدرت علمی هستند جهت بازسازی ساختمان ها، آزمایشگاه ها و تامین و مسائل زیربنایی آموزشی و پژوهشی، دادن امکانات تولید به مهندسین کشاورزی برای تولید محصولا ت کشاورزی به منظور تشویق آنان و بهره برداری بهتر و همچنین تشویق دیگران برای تحصیل در رشته کشاورزی.
نویسنده : زهره نراقی
منبع : روزنامه مردم سالاری


همچنین مشاهده کنید