دوشنبه, ۱ اردیبهشت, ۱۴۰۴ / 21 April, 2025
مجله ویستا
موفق اما ...

((زندگی من چگونه است؟)) و ترینیتی به او میفهماند كه پاسخ این پرسش را ماتریكس هم نمیداند و آنها باید به دنبال اوركل بروند (سیر تحول انسان از مرحلهای به مرحله دیگر). با اینكه سكانس منزل اوركل به خوبی پی ریزی شده، اما متاسفانه با دادن كیك به نیو تنزل میكند. تكرار آن به شكلی دیگر در ((ماتریكس۲)) نیز سطحی است (دادن شكلات). فیلمساز و نویسنده میتوانستند به جای آنها از آب حیات استفاده كنند كه جاودانگی بخش است. گفتگوی اوركل با نیو در قسمت دوم ((ماتریكس)) به مراتب قویتر و جذابتر جلوه میكند. فضاسازی این سكانس و وجود كبوترهایی به عنوان سنبل آزادی و پرواز، بسیار بجا و مناسب طرحریزی شده است. اكنون نیو به آن سیر و تكامل رسیده و در ((ماتریكس ۲)) او را به عنوان یك انسان برتر میبینیم. سرعت انتقال حركات، مخصوصا در سكانس خیابان همراه با جلوههای ویژه رایانهای توانایی كارگردان و صحنهپرداز را در درجهای عالی به اثبات میرساند . در فصل پایانی قسمت دوم كه این بار ترینیتی میمیرد، صدای عشق نیو او را بیدار میكند (یك نوع وابستگی علت و معلولی). بدین ترتیب ((ماتریكس)) با تطابق این دو گونه در دو قسمت خود به فضای عشق انسان پایبند میماند. با اینكه فیلم تحقیق و كند و كاوی در زمینه آگاهی، سیر و سلوك، عرفان و شناخت چیزی است كه به تعبیر هایدگر برای هم تاریخ شدن انسانها در یك جامعه معنوی به كار میرود، طبق این فلسفه تقدیر نیو، ترینیتی و عشق رقم زده شده است. این جامعه انسانی چه به تعبیر فیلم آخرین شهر بشر باشد و چه بشر كه در مجموع یك جامعه معنوی، به دنبال كشف مجهول است.
سخن آخر اینكه ((ماتریكس)) با كمك گرفتن از جلوههای ویژه، دكورهای مناسب، بازی بازیگران و كارگردانی درخور توجه تبدیل به اثری نو و بدیع شده، اما به خاطر نبودن یك سیستم صحیح و منظم در فیلمنامه و پیچیدگی در داستان به اصل فیلم لطمه وارد آمده است و همینطور بار معنایی فیلم حركت و دگرگونی انسان و تبدیل موجود معمولی به انسان برتر با گذشتن از رنج و مشقات بیپایان است، اما متاسفانه برای رسیدن به این مرحله بیشتر از روال مكانیكی و ماشینی استفاده شده است.
در انتهای هر دو قسمت عشق تنها شمایل و نمود نجات دهنده معرفی میشود، اما با نگاهی سطحی میتوان دریافت كه این مساله به طور واضح و روشن مد نظر كارگردان قرار نگرفته و مخاطب صرفا لایه سطحی آن را میبیند. از آنجا كه مساله سیر و سلوك انسانی از دیرباز در فرهنگ مشرق زمین مطرح شده است، یك اثر غربی بدون آشنایی كامل با كل این فلسفه نمیتواند چنان كه باید و شاید موفق جلوه كند.
قادر رشیدزاده
منبع : پایگاه رسمی انتشارات سوره مهر
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست