سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا
شاخههای روانشناسی
روانشناسی دارای تعدادی شاخه یگانه و متمایز از یکدیگر است. هر شاخه از دیدگاه متفاوتی به مسائل و پرسشها مینگرد. با وجودی که هر شاخه، تمرکز خاص خود را بر روی مسائل و یا ملاحظات روانشناسی دارد امّا تمام آنها دارای یک هدف مشترک هستند که آن عبارت است از مطالعه و تفسیر افکار و رفتار انسان. آنچه در زیر آمده است برخی از شاخههای عمده روانشناسی امروز است:
۱) روانشناسی انحراف (Abnormal Psychology)
روانشناسی انحراف شاخهای از روانشناسی است که به آسیبشناسی روانی و رفتارهای غیرعادی و نابهنجار میپردازد. این شاخه محدوده وسیعی از اختلالات، از افسردگی گرفته تا وسواس و انحراف جنسی را در بر میگیرد. غالباً مشاوران، روانشناسان بالینی و روان درمانگران مستقیماً در این شاخه کار میکنند.
۲)روانشناسی رفتاری (Behavioral Psychology)
روانشناسی رفتاری که رفتارگرایی نیز خوانده میشود، یک نظریه یادگیری بر پایه این ایده است که تمام رفتارها از طریق شرطیسازی، فرا گرفته میشوند. در حالی که این شاخه روانشناسی در خلال نیمه نخست قرن بیستم بر کلّ این حوزه غالب بود امّا در دهه ۱۹۵۰ رفته رفته از اعتبارش کاسته شد. با وجوداین، روشها و تکنیکهای رفتاری جایگاه خود را در درمان، آموزش و بسیاری حوزههای دیگر حفظ کردهاند.
۳) روانشناسی زیستشناختی (Biopsychology)
این شاخه از روانشناسی بر مطالعه چگونگی تأثیرات مغز بر رفتار تمرکز دارد و به نامهای روانشناسی فیزیولوژیک، علم اعصاب رفتاری و زیست روانشناسی نیز خوانده میشود.
۴) روانشناسی شناختی (Cognitive Psychology)
این شاخه از روانشناسی بر حالتهای درونی نظیر انگیزه، حل مسأله، تصمیمگیری، تفکر و توجه، تمرکز دارد. این شاخه از روانشناسی در دهه ۱۹۶۰ آغاز شد و رشد و گسترش آن همچنان ادامه یافته است.
۵) روانشناسی تطبیقی (Comparative Psychology)
روانشناسی تطبیقی شاخهای از روانشناسی است که به مطالعه رفتار حیوانات میپردازد. این مطالعه میتواند به درک وسیعتر و عمیقتری از روانشناسی انسان بیانجامد.
۶) روانشناسی رشد (Developmental Psychology)
این شاخه از روانشناسی به رشد انسان در طول دوره حیاتش، از کودکی تا بزرگسالی، میپردازد. مطالعه علمی رشد انسان در صدد درک و توضیح چگونگی و چرایی تغییر انسانها در طول دوره عمرشان است. این مطالعه شامل تمام جنبههای رشد انسان، شامل فیزیکی، هیجانی، ذهنی، اجتماعی، ادراکی و شخصیتی میگردد. موضوعات مورد مطالعه در این حوزه، تقریباً شامل همه چیز، از رشد پیش از تولد تا بیماری آلزایمر میشود.
۷) روانشناسی آموزشی (Educational Psychology)
روانشناسی آموزشی شاخهای از روانشناسی است که به مطالعه مدارس، روانشناسی تدریس، جنبههای آموزشی و ملاحظات دانشآموزان میپردازد. روانشناسان آموزشی غالباً به مطالعه چگونگی یادگیری دانشآموزان میپردازند و به منظور بهبود کارآیی آنان، مستقیماً با خود دانشآموزان، اولیاء، معلمان و مسئولان مدارس کار میکنند.
۸) روانشناسی تجربی (Experimental Psychology)
روانشناسی تجربی شاخهای از روانشناسی است که از روشهای علمی برای تحقیق در مورد مغز و رفتار استفاده میکند. بسیاری از این روشها در سایر حوزههای روانشناسی نیز به منظور تحقیق به کار برده میشود.
۹) روانشناسی شخصیت (Personality Psychology)
این شاخه از روانشناسی بر الگوهای تفکر، احساسات و رفتار که هر فرد را از دیگران متمایز میسازد، تمرکز دارد. برخی از معروفترین نظریهها در روانشناسی از این حوزه برخاسته است. از آن جمله میتوان به نظریه فروید در مورد رشد روانی- جنسی و نظریه اریکسون درباره رشد روانی- اجتماعی اشاره کرد.
۱۰) روانشناسی اجتماعی (Social Psychology)
روانشناسی اجتماعی در صدد درک و تفسیر رفتارهای اجتماعی است و موضوعات مختلفی از جمله رفتار گروهی، تعاملات اجتماعی، رهبری، ارتباطات غیرکلامی و تأثیرات اجتماعی بر تصمیمگیری را مورد مطالعه قرار میدهد.
ترجمه: کلینیک الکترونیکی روانیار
منبع
"Branches of Psychology", Kendra Van Wagner, ۲۰۰۷.
http://psychology.about.com
منبع : کارگاه آموزشی روان یار
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست