یکشنبه, ۲۲ مهر, ۱۴۰۳ / 13 October, 2024
مجله ویستا

معیاری برای محبوبیت


معیاری برای محبوبیت
تلاش و فعالیت زن در منزل، نقش به‏سزایی در رشد و تکامل خانواده از نظر تربیتی، فرهنگی، اخلاقی و اقتصادی دارد. متأسفانه در گذشته تلاش زنان بر اثر تحقیر، ارزش و قیمتی نداشت. رسول خدا - ص - با توجه به نقش عمده و حیاتی زن در سعادت خانواده، به تلاش زن، چنان ارزش و قیمت داد که در ردیف ارزش و قیمت پیکار مجاهدان فی سبیل الله قرار گرفت؛ چنین نگاهی به ارزشمندی فعالیت زنان، حکایت از جایگاه والای زنان در نزد خداوند سبحان و رسول برگزیده او دارد.
▪ تلاش مردان برای خانواده، همپای جهاد در راه خداست.
کار و فعالیت مردان برای تأمین رفاه و رفع نیازمندی خانه با چنین نگاهی که همسرش رکن اصلی آن را تشکیل می‏دهد، حکایت از جایگاه و ارزشمندی زن در آموزه‏های پیامبر گرامی ـ ص - دارد.
● رفتار نیکو و عادلانه با زنان
در زمان جاهلیت زنان بیشترین ستم را از ناحیه همسرانشان در خانواده تحمل می‏کرده‏اند، تا جایی که در برخی قبیله‏ها، با دید تحقیرآمیز به زنان نگاه می‏شد؛ عدالت و رفتار خوب با زنان چندان مفهوم نداشت، و مردان با زنان به عنوان «دارایی و اموال منقول و غیر منقول» نگاه می‏کردند، و به خود حق می‏دادند که هرگونه می‏خواهند با آنها رفتار کنند. در شریعت نبوی، با این افکار غلط و اندیشه‏های باطل مبارزه شد، و از رفتار عادلانه در نظام خانواده سخن رفته است.
پیامبر اکرم - ص- خانواده را، که زن رکن مهم آن است، چنان ارزشمند می‏داند که از تلاش مرد برای حفاظت و خدمت به خانواده به عنوان جهاد در راه خدا یاد کرده است.
در اسلام زنان توانستند در مکتب نبوی، جایگاه خوبی نسبت به رفتار عادلانه و انسانی، هم نسبت به خود و هم نسبت به دارایی و اموال خود، به دست آورند. رسول خدا - ص - بهترین مردان را کسی دانسته که با همسرانش رفتار نیکو داشته باشد، و کسی را محبوب‏ترین فرد در نزد خداوند معرفی کرده است که نیکوترین رفتار را با خانواده‏اش داشته باشد. رسول خدا - ص- معیار خوبی مرد را، خوش رفتاری با همسر قرار داده است.
● زن بهترین یار و پشتیبان
رسول خدا - ص - زنان را بهترین یاور و پشتیبان برای مردان دانسته و رفتار نیک را نسبت به آنان سفارش کرده و فرموده است: بد رفتاری انسانها با یاور خویش شایسته و پسندیده نیست.
● پاس داشتن حرمت زنان
پاس داشتن حرمت و عفت زنان، در مکتب رسول خدا - صلی الله علیه و آله - امر حیاتی به شمار رفته و پیامبر فرموده است: نسبت به زنان مردم عفت ورزید، تا زنانتان عفیف و پاکدامن بمانند.
● زن مایه خیر و برکت
بر خلاف سنت‏های خرافی گذشته که زنان را مایه شرارت و نکبت می‏دانستند، رسول خدا - صلی الله علیه و آله - زن را مایه توانگری و برکت خوانده است.
● دوست داشتنی بودن زن
زن در پاره‏ای از فرهنگ‏ها، موجود منفور به حساب می‏آمد، ولی رسول خدا - ص - زن را چنان دوست داشتنی خوانده که از میان آنچه که در دنیا وجود دارد چیزی برای ایشان به پای محبوبیت زن نمی‏رسد؛ چه آن که تنها بوی خوش توانسته است در کنار محبوبیت او قرار گیرد. از نظر عاطفی ، کرامت و شخصیت رابطه نزدیک با عنصر محبت دارد. در کلام پیامبر -ص- روی عنصر محبت زنان چنان تکیه شده است که مقدار و اندازه ایمان به خداوند سبحان را محبت زنان قرار داده است. بنابراین محبت، احترام و تکریم شخصیت زنان، جزء سیره و رفتار رسول خدا- ص- بوده است، و با الگو قرار دادن رفتار و آموزه های آن حضرت، کرامت و شخصیت زنان حفظ می شود.
بهترین زنان، زنی مهربان است، در خانواده‏اش با حجاب، عفیف و عزیز، و در برابر شوهرش تسلیم، نرم و خوشخو می باشد؛ با آرایش و زینت و نمایش در برابر همسرش ظاهر شود، و زینتش را از غیر شوهرش می‏پوشاند؛ به سخنان همسرش گوش دهد و فرمان برد.
● بهترین و بدترین زنان
خداوند سبحان زن و مرد را موجود مختار آفریده، و پیامبرانش را برای هدایت و ارشاد هردو، فرستاده است. زن و مرد می‏توانند راه هدایت و سعادت یا راه شقاوت و گمراهی رابرگزینند. لذا همان‏طور که مردان می‏توانندبهترین و بدترین باشند؛ زنان نیز چنین هستند. از این رو زنان با همه جایگاه ارزشمندی که در آموزه‏های شریعت نبوی دارند، می‏توانند با برگزیدن راه رشد و سعادت بهترین باشند، و نیز می‏توانند با انتخاب راه شقاوت، بدترین باشند.
رسول گرامی - صلی الله علیه وآله - بهترین و بدترین زنان را معرفی کرده است که به عنوان نمونه، به چند مورد از سخنان آن حضرت اشاره می‏شود:
الف) بهترین زنان
جابر یکی از اصحاب نامدار رسول خدا - ص - می‏گوید: در مجلس رسول خدا - ص - درباره فضیلت و برتری زنان صحبت می‏کردیم، رسول خدا - ص - فرمود:« آیا می‏خواهید که از بهترین زنان به شما خبر دهم؟» همه گفتند: « بله یا رسول الله!» حضرت فرمود: «بهترین زنان، زنی مهربان است، در خانواده‏اش با حجاب، عفیف و عزیز، و در برابر شوهرش تسلیم، نرم و خوشخو می باشد؛ با آرایش و زینت و نمایش در برابر همسرش ظاهر شود، و زینتش را از غیر شوهرش می‏پوشاند؛ به سخنان همسرش گوش دهد و فرمان برد.
ب) بدترین زنان
خوب‏ترین زنان در کلام رسول خدا زنانی هستند با ویژگیهایی که ذکر شد، و بی گمان بدترین زنان، زنانی هستند که فاقد آن ویژگیها باشد. رسول خدا - ص - در جمعی از اصحابش چنین فرمود: «بدترین زنان شما، زنی است که در میان کسانش رام، نرم و مطیع است، ولی در برابر شوهرش، مغرور و گردن‏فراز. بدترین زنان، زن نازا و کینه‏توز است که در غیاب شوهرش از هیچ‏گونه رفتار زشتی که باعث جلوه‏گری شود پروایی ندارد، ولی در برابر شوهرش همانند مرکب سرکشی است که حاضر به هیچ گونه بهره‏دهی نیست، و زنی که هیچ‏گونه عذری را از همسرش نمی‏پذیرد، و از هیچ لغزش او نمی‏گذرد.»
● نتیجه
بنابر آنچه گذشت به خوبی معلوم شد که زنان در مکتب حیات‏بخش حضرت محمد - صلی الله علیه و آله - در تمام عرصه‏های زندگی، از نگاه فکری، فلسفی، حقوقی، فرهنگی، اجتماعی و خانوادگی در جایگاه طبیعی و ارزش‏های اصلی و فطری خویش قرار گرفته‏اند؛ چنان که در عصر جاهلی زنان، موجود پست، و در ردیف حیوانات قرار گرفته و در حد اموال و اشیاء سقوط کرده بودند.
از مطالعه اسف‏بار زندگی زنان در گذشته و امروز به خوبی در می‏یابیم که تنها راه نجات زنان، بازگشت به سوی خورشید شریعت تابناک حضرت محمد - صلی الله علیه وآله - است که می‏تواند آنان را از گرداب خواری و زندگی مرگ‏بار نجات دهد و به جایگاه طبیعی و انسانی‏شان رهنمون سازد، و زنان امروز، تنها در سایه آموزه‏های شریعت محمدی - صلی الله علیه و آله - می‏توانند جایگاه اصلی‏شان را به دست آورند
منبع : تبیان