یکشنبه, ۱۶ دی, ۱۴۰۳ / 5 January, 2025
مجله ویستا
سیمای جمعیت ایران به روایت آمار
بر اساس گزارش مركز آمار ایران در سال ۱۳۵۵ جمعیت كشور بیش از ۳۳ میلیون و ۷۰۸ هزار و ۷۴۴ نفر بوده است و سالانه رشدی معادل ۷/۲ درصد داشته است. در سال ۱۳۶۵ جمعیت كشور با رشد سالانهای معادل ۹/۳ درصد، به ۴۹ میلیون و ۴۴۵ هزار و ۱۰ نفر رسیده است. این در حالی است كه این میزان در آمارگیری سال ۷۰ با وجود كاهش ۵/۲در صد ی رشد سالانه جمعیت، به ۵۵ میلیون و ۸۳۷ هزار و ۱۶۳ نفر و در سال ۷۵، جمعیت كشور با رشد ۵/۱ درصدی به ۶۰ میلیون و ۵۵هزار ۴۸۸ نفر افزایش یافته است.
آمار حاكی از آن است كه در سال ۵۵ تعداد جمعیت مردان ۱۷میلیون و ۳۵۶ هزارو ۳۴۷ نفر و تعداد جمعیت زنان نیز ۱۶ میلیون و ۳۵۲ هزار و ۳۹۷ نفر بوده است. در سال۶۵ تعداد جمعیت مردان به ۲۵ میلیون و ۲۸۰ هزار و ۹۶۱ نفر و تعداد جمعیت زنان ۲۴ میلیون و ۱۶۴ هزار و ۴۹ نفر رسیده است.
پنج سال بعد، یعنی در سال ۱۳۷۰ جمعیت مردان ، ۲۸ میلیون و ۷۶۸ هزار و ۴۵۰ نفر، در مقابل ۲۷ میلیون و ۶۸ هزارو ۷۱۳ نفر زن تخمین زده شده است.
نتایج آمارگیری جاری جمعیت نشان می دهد كه تعداد جمعیت مردان در سال ۱۳۷۵ بیش از ۳۰ میلیون و ۵۱۵ هزار و ۱۵۹ نفر بوده است، در حالیكه در همان سال تعداد زنان كشور ۲۹ میلیون و ۵۴۰ هزار و ۳۲۹ نفر بوده است.
براساس نتایج سرشماری عمومی نفوس ومسكن سال ۱۳۷۵، گروه سنی ۱۰تا۱۴ ساله با ۹ میلیون و ۸۰ هزار و ۶۷۶ نفر، بیشترین جمعیت را به خود اختصاص داده است. گروهای سنی ۵ تا ۹ ساله، ۱۵ تا ۱۹ ساله و ۰تا۴ ساله نیز در مرتبههای بعدی قرار داشتهاند.
نتایج آمارگیری سال ۱۳۷۵ حاكی است كه سن بیش از یك میلیون و ۲۰ هزار و ۹۳۶ نفر از جمعیت، زیر یكسال بوده است كه ۵۲۴ هزار و ۹۲۷ نفر از آنان مرد و ۴۹۶ هزار و ۹ نفر نیز زن بوده اند. در سال ۷۵ جمعیت نوباوه (۵ تا ۱ساله ) بیش از ۶ میلیون و ۷۳۲ هزارو ۷۸۷ نفر بوده كه ۳ میلیون و ۴۵۳ هزارو ۳۱ نفر از آنان مرد و ۳ میلیون و ۲۷۹ هزارو ۷۵۶ نفر زن بودهاند.
همچنین در سال ۷۵، ۸ میلیون و ۷۶۹ هزار و ۷۳۷ كودك ۶ تا ۱۰ ساله در كشور زندگی می كردهاند كه از این تعداد ۴ میلیون و۳۰۴ هزار و ۹۹۷ نفر دختر و ۴ میلیون و۴۶۴ هزار و ۷۴۰ نفر نیز پسر بودهاند. آمارها حاكی است جمعیت ۱۴ تا ۱۱ ساله كشور در سال ۱۳۷۵ بیش از ۷ میلیون و ۲۰۲هزار و ۸۵ نفر بوده كه تعداد ۳ میلیون و ۶۶۸ هزار و ۴۸ نفر از آنان مرد و تعداد ۳ میلیون و ۵۳۴ هزار و ۳۷ نفر از آنان زن بودهاند. در سال ۱۳۷۵، ۱۲میلیون و ۳۳۷ هزار و ۵۲۹ نفر در سن جوانی، یعنی در گروه سنی ۱۵ تا ۲۴ ساله قرار داشتهاند. در همان سال تعداد ۶ میلیون و ۱۹۱ هزار و ۲۰۱ نفر از زنان و تعداد ۶ میلیون و ۱۴۱ هزار و ۳۲۸ نفر از مردان كشور، در گروه سنی جوانان قرار داشتهاند.
بر اساس اعلام مركز آمار ایران در سال ۷۵، ۲۱ میلیون و ۳۶۴ هزار و ۸۷۷ نفر نیز جزء جمعیت میانسال (۶۴ تا ۲۵ ساله) كشور بودهاند. همچنین ۱۰میلیون و ۳۶۴ هزار و۸۷۷ نفر از زنان كشور نیز در همان زمان میانسال بودهاند. این گزارش همچنین حاكی از آن است كه ۱۰میلیون و ۸۵۶ هزارو ۷۵۷ نفر از مردان در سنین میانسالی قرارداشتهاند.
در سال ۱۳۷۵، بیش از ۱ میلیون و ۳۸۲ هزار و ۴۴۸ نفر از جمعیت كشور را مردان ۶۵ سال و بالاتر و ۱میلیون و۲۱۲ هزار و ۷۳۳ نفر را نیز زن ۶۵ سال و بالاتر تشكیل می دادند. بنابراین تعداد جمعیت ۶۵ ساله و بالاتر در سال ۱۳۷۵، ۲ میلیون و ۵۹۵ هزار و ۱۸۱ نفر بوده است. این در حالی است كه در سرشماری سال ۱۳۷۵ سن ۳۲ هزار و ۳۶۵ نفر از جمعیت نامشخص اعلام شده است.
اداره كل آمار عمومی وزارت كشور در سال ۱۳۵۵، تعداد كل خانوارهای كشور را ۶ میلیون و۷۱۱ هزارو ۶۲۸ خانوار اعلام كرد. بر اساس نتایج سرشماری سال ۱۳۶۵ این تعداد به ۹ میلیون و ۶۷۳ هزار و ۹۳۱ خانوار افزایش پیدا كرده است. در سال ۱۳۷۰ نیز این رقم به ۱۰میلیون و ۷۸۷ هزار و ۲۲۷ خانوار و در سال ۷۵ نیز به ۱۲ میلیون ۳۹۸ هزار و ۲۳۵ خانوار افزایش یافته است.
در سال ۱۳۶۵ بیش از ۵ میلیون و ۵۲۸ هزار و ۵۴۲ خانوار ساكن شهرها و ۴ میلیون و ۹۹هزار و ۸۵۷ خانوار نیز ساكن روستاها بوده اند. بر اساس آمارهای منتشر شده در سال ۱۳۷۰ تعداد خانوارهای روستایی به ۴ میلیون و ۲۰۳ هزار و ۷۲۲ خانوار و تعداد خانوارهای شهری به ۶ میلیون و ۵۲۳ هزار و ۸۲۴ رسید. در سال ۱۳۷۵ تعداد خانوارهای شهرنشین به ۷ میلیون و۹۴۸ هزار و ۹۲۵ خانوار رسید و تعداد خانوارهای روستایی در سال مذكور به ۴میلیون و۴۱۰ هزار و ۳۷۰ خانوار افرایش پیدا كرد.
نتایج سرشماری در سال ۱۳۷۵ حاكی است تعداد ۱میلیون و ۳۷ هزار و ۳۲۱ خانوار دارای سرپرست زن و تعداد ۱۱میلیون و۳۵۰ هزارو ۶۲۲ خانوار دارای سرپرست مرد بودهاند .در آن سال ۵۴۷ هزارو ۴۲۰ خانوار تك نفره و ۱میلیون و ۴۰۲ هزار ۹۴۸ خانوار، دو نفره وجود داشته است. در همان سال تعداد خانوارهای سه نفره نیز ۱ میلیون و ۹۷۶ هزار و ۸۶۴ خانوار بوده است.
بر اساس آمارهای منتشر شده، در سال ۱۳۷۵، تعداد ۲ میلیون و ۲۷۸ هزار و ۹۷۸ خانوار چهار نفره در كشور وجود داشته است. آمارها همچنین نشان میدهند ۱ میلیون و ۹۷۴ هزار و۸۲۲ خانوار دارای پنج نفر عضو و تعداد ۱میلیون و ۵۷۱ هزار و ۳۹۲ خانوار دارای ۶ نفر عضو بوده اند. در همان سال تعداد خانوارهای ۷ نفره، ۲ میلیون و ۶۳۵ هزار و ۵۱۹ خانوار بوده است.
همچنین در سال ۷۵ از كل جمعیت كشور بیش از ۲۳ میلیون و ۲۶ هزار و۲۹۳ نفر در روستاها زندگی می كردهاند كه از این تعداد ۱۱ میلیون و ۶۰۴ هزار و۹۷۲ نفر مرد ۱۱میلیون و ۴۲۱ هزار و ۳۲۱ نفر نیز زن بودهاند. جمعیت ساكن در شهرها در همین سال ۳۶ میلیون و ۸۱۷ هزار و ۷۸۹ نفر گزارش شده است. از میان ساكنین شهرها نیز ۱۸ میلیون و ۸۰۵ هزار و ۲۳ نفر مرد و ۱۸میلیون و ۱۲ هزار و ۷۶۶ نفرهم زن بودهاند.
سرشماری سال ۱۳۷۵ نشان می دهد كه تهران با جمعیتی معادل ۱۰میلیون و ۳۴۴هزار و ۹۶۵ نفر پر جمعیتترین استان كشور و سمنان با جمعیتی معادل ۵۰۱ هزار و ۴۴۷ نفر كم جمعیتترین استان كشور بوده است استانهای اصفهان، فارس، خوزستان، آذربایجان شرقی بعد از تهران پرجمعیتترین استانهای كشور بوده اند. همچنین بر اساس این آمار تعداد جمعیت زنان در استانهای مازندران و گلستان و گیلان اندكی بیش از مردان بوده است. بررسی دین جمعیت كشور در سال ۷۵ نشان داد كه در آن سال ۵۹ میلیون و ۷۸۸ هزار و ۷۹۱ نفر مسلمان، ۷۸ هزار و ۷۴۵ نفر مسیحی و ۲۷ هزار و ۹۲۰ نفر زرتشتی و ۱۲هزار و ۷۳۷ نفر نیز دارای دین كلیمی بودهاند. در همان سال ۵۷ هزار و ۵۷۹ نفر از جمعیت كشور نیز دارای سایر ادیان بودهاند و دین ۸۹ هزار و ۷۱۶ نفر از جمعیت اظهار نشده است.
بر اساس نتایج طرح آمارگیری در سال ۷۵ طی ده سال، بیش از ۸ میلیون و ۷۱۸ هزار و ۷۷۰ نفر مهاجر وارد كشور شده است كه بیشتر آنان در گروه سنی ۲۰ تا ۲۴ قرار داشتهاند.
بر اساس سرشماری سال ۱۳۷۵ تابعیت ۵۸ میلیون و ۹۵۴ هزار و ۲۲۸ نفر از جمعیت كشور ایرانی و ۸۰۴ هزار و ۴۰۴ نفر افغانی بوده است. در همان سال ۱۷۹ هزار و ۶۱ نفر از جمعیت كشور دارای تابعیت عراقی و تعداد ۸ هزار و ۸۳۶ نفر، تبعه پاكستان بودهاند. تركیه، آذربایجان، ارمنستان و تركمنستان از نظر تعداد تبعه در رتبههای بعدی قرار دارند.
بر اساس آمارهای منتشر شده از سوی سازمان ثبت احوال كشور در سال ۱۳۸۰، تعداد ۱ میلیون و ۱۱۲هزار و ۱۰۴ تولد به ثبت رسیده است.
تعداد متولدین در سال ۱۳۸۱، یك میلیون و ۱۱۲ هزار و ۱۰۴ نفر بوده است كه از این تعداد ۵۷۲ هزار و ۶۵۹ نفر پسر و ۵۴۹ هزار و ۴۴۵ نفر دختر بودهاند.
از میان پسران ۳۷۶ هزار و ۵۱ نفر در شهرها و ۱۹۶ هزار و ۶۰۸ نفر در روستاها متولد شدهاند. در سال ۷۵ نیز ۳۵۸ هزار و ۲۸۱نفر دختر در سال ۱۳۷۵ در شهرها و تعداد ۱۹۱ هزار و ۱۶۴ دختر در روستا متولد شدهاند .
آمارهای ثبت شده در سازمان ثبت احوال نشان میدهد كه در سال ۱۳۸۰تعداد ۶۰ هزار و ۵۵۹ طلاق صورت گرفته در حالی كه تعداد ازدواجها، ۶۴۰ هزار و ۷۱۰ مورد بوده است.
بر اساس گزارش سازمان ثبت احوال كشور در سال ۱۳۸۱ تعداد ۶۵۰ هزار و۹۶۰ ازدواج در كشور صورت گرفته است و در همان سال تعداد طلاقهای ثبت شده ۶۷ هزار و ۲۵۶ مورد بوده است.
همچنین ۵۱۳ هزار و ۷۷۲ مورد از ازدواجها در نقاط شهری و تعداد ۱۳۷هزار و ۱۸۸ مورد در مناطق روستایی اتفاق افتاده است. این گزارش همچنین حاكی است تعداد ۶۱ هزار و ۷۴ مورد از طلاقها در نقاط شهری و تعداد ۶ هزار و ۱۸۲ مورد از طلاقها در نقاط روستایی صورت گرفته است.
مریم سبزعلی
منبع : فرهنگ و پژوهش
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست